• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.08.2023

20:05

Mundobasket - drugi dan: Srbija sigurna na startu! Sutra - dva velika derbija, Francuzi se bore za opstanak!

Starsportphoto

Košarka

Mundobasket - drugi dan: Srbija sigurna na startu! Sutra - dva velika derbija, Francuzi se bore za opstanak!

Podeli vest

Favoriti sigurni drugog dana na Mundobasketu, u nedelju nas očekuju dva velika derbija.

Svetsko prvenstvo u košarci počelo je u petak, ali za mnoge prvi važan dan bila je subota. Razlog je jasan - Srbija je danas igrala svoj prvi meč na Mundobasketu, a ishod je bio sjajan. Četa Svetislava Pešića upisala je ubedljivu pobedu protiv Kine i potvrdila da je uprkos brojnim kadrovskim problemima u stanju da napravi sjajan rezultat na planetarnoj smotri. 

Jasno je da Kina nije "bauk" svetske košarke, ali su Orlovi na pravi način započeli svoj put na Mundobasketu. Delovala je Srbija razigrano i raspucano, izvesno je da u sastavu vlada sjajna atmosfera, a malu senku na dobru igru bacila je povreda Filipa Petruševa. Ipak, nakon meča selektor Pešić smirio je navijače i istakao da će novi centar Filadelfije biti spreman za nastavak takmičenja. U našoj grupi Portoriko je takođe došao do pobede, ali nakon produžetaka. Južni Sudan pokazao se kao "tvrd orah", a najviše zahvaljujući neiskustvu nisu usšeli da dođu do pobede iako su vodili tokom većeg dela meča. 

Foto: Starsportphoto

 

Pored Srbije koja je bila u našem fokusu danas, najviše pažnje privukla je utakmica Slovenije i Venecuele. Luka Dončić i družina slavili su, ruku na srce, teže nego što se očekivalo, a as Dalasa na parketu je morao da provede bezmalo 31 minut. Za to vreme Dončić je ubacio 37 poena, a pratio ga je novi centar Crvene zvezde - Majk Tobi. 

Svoj debi na Mundobasketu danas su upisali Amerikanci koji su, nakon nešto slabijeg starta, uspeli da savladaju Novi Zeland. Briljirao je Paolo Bankero koji je umalo na Svetskom prvenstvu nosio dres Italije. U istoj grupi pobedu je upisao i drugi favorit - Grčka. Heleni su se pošteno namučili protiv Jordana, ali su u poslednjoj deonici slomili otpor rivala i došli do važnog trijumfa. 

Ni u ostalim utakmicama iznenađenja nije bilo - evropske selekcije pokazale su totalnu dominaciju! Španci su pregazili Obalu Slonovače, reklo bi se očekivano, a sjajna je bila i reprezentacija Gruzije koja je demolirala Zelenortska Ostrva sa 85:60. Uspešan dan favorita zaokružio je Brazil koji je bez problema nadigrao Iran sa 100:59, posebno dobar bio je novi igrač Crvene zvezde - Jago Dos Santos koji je ubacio 14 poena uz šest asistencija i tri skoka. 

Treći dan na Mundobasketu donosi dva velika derbija: 

Nedelja je za reprezentaciju Srbije dan za odmor, Orlovi neće izaći na parket, zbog čega će fokus biti usmeren ka grupi A sa kojom se naša ukršta u drugoj fazi. Izraziti favorit je Italija koja od 10 časova igra protiv Dominikane. Pobednik u tom meču završio bi posao u prvoj fazi i obezbedio mesto u narednoj rundi takmičenja. 

U istoj grupi Filipini i Angola boriće se za "goli život" budući da su obe ekipe pretrpele poraz na startu takmičenja. Domaćin Mundobasketa je favorit, najviše  zbog Džordana Klarksona, ali su Afrikanci u susretu sa Italijom pokazali koliko opasni mogu da budu. 

Najviše pažnje će privući duel Australije i Nemačke, meč koji je označen kao derbi dana. Kenguri su delovali moćno na startu takmičenja, razbili Finsku predvođenu Markanenom koja će protiv Japana vaditi kestenje iz vatre. Sa druge strane, Panceri su ubedljivo savladali Japance te će duel koji se igra od 10:30 jednoj ekipi doneti miran nastavak takmičenja i mesto u drugoj rundi. 

Foto: EPA

 

Kada govorimo o derbi mečevima vredi pomenuti susret Francuske i Letonije koji zatvara dan od 15:30. Trikolori su doživeli neprijatan poraz protiv Kanade u prvom kolu, Letonci su sa druge strane slavili protiv Libana, pa će u slučaju pobede eliminisati Francuze sa Mundobasketa. 

Program trećeg dana zaokružiće susreti u grupi D u kojoj se susreću Litvanija i Meksiko, odnosno Crna Gora i Ekipat. Utisak je da evropske selekcije ne bi trebale da imaju probleme, a pobedama bi overili mesto u drugoj fazi takmičenja, dok bi o prvom mestu odlučivali u međusobnom okršaju koji je na programu u utorak. 

Mundobasket - raspored za treći dan: 

Italija - Dominikanska Republika  10:00

Australija - Nemačka  10:30

Crna Gora - Egipat  10:45

Liban - Kanada  11:45

Filipini Angola  14:00

Japan - Finska  14:10

Litvanija - Meksiko  14:30

Francuska - Letonija  15:30


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija