• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.09.2023

16:21

Srbijo, slavi - košarkaši idu na Olimpijske igre! Protiv Kanade za finale Mundobasketa!

Tanjug/AP

Košarka

Srbijo, slavi - košarkaši idu na Olimpijske igre! Protiv Kanade za finale Mundobasketa!

Podeli vest

Kanađani na krilima Ar Džej Bereta i Šai Gildžs Aleksandera zakazali okršaj sa Srbijom i poslali četu Svetislava Pešića na Olimpijske igre.

Košarkaši Srbije biće učesnici Olimpijskih igara u Parizu naredne godine! Prvi cilj pred odlazak na Svetsko prvenstvo je overen, a izabranici Svetislava Pešića će se za plasman u veliko finale i medalju na Mundobasketu boriti protiv Kanade koja je na krilima Ar Džej Bereta i Šai Gildžs Aleksandera savladala Slovence - 100:89!

Odradila je Srbija sjajan posao u četvrtfinalu Mundobasketa pošto su izabranici Svetislava Pešića "počistili" Litance i plasirali se među četiri najbolje reprezentacije sveta. Dalo je to luksuz Orlovima da danas mirno prate duel Slovenije i Kanade. 

Bilo je jasno da je glavna misija Kanađana zaustaviti ili makar maksimalno usporiti Luku Dončića. Taj zadatak selektor Đordi Fernandez poverio je Laguenc Dortu i Dilonu Bruksu, a tandem iz NBA lige je uspeo. Kapiten Slovenije nije dobio ni milimetar prostora, u ranoj fazi meča uspeli su da ga isprovociraju i tako praktično reše pitanje pobednika. 

Foto: Tanjug/AP

 

Istina, Slovenci su do poluvremena imali aktivan rezultat. Posle dve četvrtine bilo je 50:50, ali najviše zahvaljujući dobrom šutu za tri poena. Bilo je jasno da će teško izabranici Aleksandra Sekulića zadržati visok nivo igre, a sve je bilo rešeno na startu poslednjeg perioda kada je Luka Dončić isključen zbog druge tehničke greške. 

Tokom čitavog turnira as Dalasa nije bio zadovoljan tretmanom koji dobija na Svetskom prvenstvu. Danas je za to, utisak je, imao najviše razloga budući da su ga Dort i Bruks prebili što je bilo vidljivo na telu Luke Dončića. 

Izuzetna napadačka utakmica viđena je u prvom poluvremenu, po 50 poena na obe strane. Slovenci su ubacili čak 10 trojki, sa druge strane Kanađane je predvodio Gildžs Aleksander. U drugom poluvremenu šut Slovenije je potpuno stao, a da situacija po evropsku selekciju bude gora u meč se uključio Ar Džej Beret sa nekoliko efektnih zakucavanja. Upravo je on stavio tačku na meč kada je doneo 15 koševa prednosti svojoj ekipi. 

Foto: Tanjug/AP

 

Usledilo je već pomenuto isključenje Dončića koje je malo razmrdalo Slovence. Ipak, sve to trajalo je samo nekoliko desetina sekundi. Trojka Klemena Prepeliča, dobra odbran Hrovata, ali to je bilo sve. Đordi Fernandez je reagovao tajm-autom, zaustavio nalet Slovenije i objasnio svojim momcima da posao nije gotov. Zaigrali su Kanađani bolje u finišu meča, zakazali duel sa Srbijom, ali i što je najvažnije - poslali Orlove na Olimpijske igre u Pariz! 

Kanađane je do polufinala predvodio Gildžes Aleksander sa 31 poenom i 10 skokova, Ar Džej Beret dodao je 24 uz devet skokova, a Kajl Aleksander Voker 14. Sa druge strane Luka Dončić ubacio je 26, a Klemen Prepelič 22. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Tadić: Jubilej mi ništa ne znači
Fudbal

Tadić: Jubilej mi ništa ne znači

Jubilej od sto odigranih utakmica za reprezentaciju mi ne znači ništa posebno, važno je šta ostavljate iza sebe, poručuje kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Dušan Tadić.

06.09.2023

16:00

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija