• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.09.2023

16:39

Vi ste naši šampioni! Srbija srebrna na Mundobasketu

fiba.com

Košarka

Vi ste naši šampioni! Srbija srebrna na Mundobasketu

Podeli vest

Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na Mundobasketu u Manili. Naši momci poraženi su od Nemačke, posle velike borbe sa protivnicima, ali i sudijama koje su donosile sramne odluke, rezultatom 83:77 (23:26, 24:21, 22:10, 14:20).

Srebrna medalja svakako je veliki uspeh naših momaka kojima niko nije predviđao ni polufinale, a kamoli borbu za najsjajnije odličje. Pre svega zbog brojnih otkaza, poput onih Nikole Jokića i Nikole Kalinića, ali i pehova koji su se događali timu selektora Svetislava Pešića.

Ono što je takođe važno je da su ispunili primarni cilj, direktan plasman na Olimpijske igre.

Trojkom su započeli “orlovi” finale, a iskusni Stefan Jović je upisao prve poene. Zakucao je potom njegov prezimenjak Nikola, ali je od tog momenta bilo sve napetije i tenzija je samo rasla.

Peh za Srbiju, koju su sve vreme u Manili pratile povrede, dogodio se posle nepuna dva i po minuta. Ognjen Dobrić zgazio je na stopalo protivničkog košarkaša i povredio skočni zglob.

Valjao se po terenu, nije delovalo dobro, a onda ga je doktor Radovanović odveo u svlačionicu.

Ušao je Vanja Marinković i pogodio dva slobodna bacanja, a ubrzo se trojkom nadovezao na Bogdanova tri poena.

Nikola Jović je sa devet metara pogodio za tri poena i bacio naše navijače u trans, kojih je bilo mnogo više nego Nemaca, a i Filipinci su u većoj meri navijali za “orlove”.

Ubrzo je ušao u igru i borbeni Aleksa Avramović koji se odmah na startu iznervirao jer mu je dosuđen faul, pa su ga saigrači smirivali.

Nije bio jedini koji se nervirao zbog sudijskih odluka, ali su uprkos nepoštenom tretmanu naši momci uspevali da sačuvaju koncentraciju i vode posle deset minuta igre.

U drugoj četvrtini Dobrić je izašao iz svlačionice na opšte oduševljenje Srba na tribinama i zagrevao se, a saigrači su prilazili i bodrili ga.

Marinković je napravio faul na šutu za tri poena, ali je Bogdan to odmah anulirao trojkom. Tada su se naši momci razleteli po terenu, igrali sjajnu odbranu, a blistao je Filip Petrušev i zakucavao. Četiri minuta pre kraja druge četvrtine dao je trojku Bogdan za plus četiri što je bila prva veća prednost i burno proslavio, ali su Nemci reagovali tajm-autom i preokrenuli rezultat.

Kako je izgledalo prvih dvadeset minuta, neizvesno, takav je i rezultat bio 47:47, a Nemcima je ogromnu prednost donelo što su Nikolu Milutinova, po mnogima najboljeg centra Evrope koji je blistao i svm prethodnim utakmicama, učinili nevidljivim.

Ništa se nije menjalo ni u nastavku meča. Dobrić se pomalo zagrevao pored klupe, ali u igru nije ulazio što je bio veliki hendikep jer je u prethodnim mečevima pravio znatnu razliku na terenu. Osetniju prednost niko nije pravio, a drama je usledila u 26. minutu.

Sudije su odlučile da je Aleksa Avramović faulirao Šrudera na šutu za tri poena. Pogledali su i snimak na kojem se jasno videlo da je Nemac neprirodno podigao koleno i udario Aleksu u stomak, kao i rukom, ali su ostali pri svojoj spornoj odluci u trenutku kada se lomio meč i uspeli u svojoj nameri da poremete naše momke.

Prvo bacanje promašio je košarkaš Toronta, a iznervirani Aleksa pokazao ka nebu. Od tog momenta, naši momci su se pomalo pogubili i napad im nikako nije išao, a na sve to Milutinovu je dosuđena tehnička zbog prigovora.

Davidovac je promašio dva slobodna bacanja i u narednom napadu Nemci su došli do dvocifrene prednosri i burno je proslavili.

Loša treća četvrtina napravila je mnogo problema našim momcima pred odlučujućih deset minuta. Orilo se dvoranom u Manili “hoćemo pobedu za Borišu”, naši momci su se borili za svaku loptu i nada za preokret je postojala pogotovo posle Aleksine trojke na oko osam minuta do kraja.

Posle tri minuta Aleksa je trojkom smanjio na minus četiri, ali su Nemci odmah uzvratili i delovalo je da šanse za preokret više nema.

Ipak, Avramović je još jednom trojkom na dva miuta do kraja, a potom i sa uspešna tri slobodna bacanja nakon što je fualiran, doveo Srbiju a minus tri na 1:21 do kraja.

U dvorani je tada nastao haos, Bogdan je ukrao loptu i podgrejao atmosferu i nadu za preokret, ali je Gudurić promašio trojku.

Aleksa je faulirao Šrudera koji je dao jedno dva slobodna, a Guduriću je potom malo nedostajalo da bude precizan uz faul. Očaj na njegovom licu se video što nije bio efikasniji u finišu, pogodio je oba slobodna, ali preokreta nije bilo.

Najefikasniji u našim redovima bili su Aleksa Avramović sa 21 poenom i Bogdanović sa 17, a na drugoj strani blistao je Šruder sa 28.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija