• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.10.2023

15:46

Derbi statistika: Evo šta je adut Partizana, a šta Crvenoj zvezdi pred prvi okršaj u sezoni!

Starsportphoto

Košarka

Derbi statistika: Evo šta je adut Partizana, a šta Crvenoj zvezdi pred prvi okršaj u sezoni!

Podeli vest

Domaće ekipe uglavnom su ogromni favoriti u košarkaškim večitim derbijima, ali na jedina dva u Evroligi viđene su senzacije i pobede gostiju.

Sledi derbi! Čekanja više nema, večeras (18.30, Sport klub 1) će u beogradskoj "Areni" po prvi put ove sezone snage odmeriti Partizan i silno pojačana Crvena zvezda.

Teško da su obe ekipe mogle da izaberu gori termin za prvi međusobni evroligaški okršaj. Da stvar bude još teža za oba tima, samo četiri dana kasnije ponovo će pred navijačima crno-belih odigrati nov susret, ali u okviru ABA lige.

Foto: Starsportphoto

 

 

Pošteno govoreći i bez uvijanja, loše igraju i Partizan i Zvezda od starta sezone. Trenutno su na skoru 1-3 u Evroligi, a u ABA ligi crno-beli su već stigli da zabeleže i prvi poraz, pošto ih je u ponedeljak šokirala Mega u "Hali sportova".

Ko god da večeras pobedi, to bi mogao da bude trijumf koji okreće stvari u korist pobednika. A sudeći po statistici u poslednjih nekoliko godina, veliki favorit je Partizan, bez obzira na to što Zvezda takođe ima izuzetno kvalitetan sastav.

Foto: Starsportphoto

 

 

Osnovna prednost crno-belih, a bila bi i Zvezde da je situacija obrnuta, su domaći navijači! Jako su retke pobede gostiju u večitim derbijima u poslednjih nekoliko godina. Ipak, zanimljivo je da su oba evroligaška derbija prošle sezone upravo tako završena, pobedama gostujućih timova.

Zvezda je pre godinu dana srušila Partizan u "Areni" trojkom Nemanje Nedovića, i to u trenucima kada su je svi otpisali. Krajem januara 2023. godine odmerili su snage u "Pioniru". Tada je Partizan bio otpisan, ali je na krilima Zeka Ledeja utišao "delije" i krenuo u strašnu seriju koja je trajala sve do kraja ABA lige.

Ako se izuzmu ta dva derbija, znate li kada su poslednji put pobede ostvarili gosti?

Foto: Starsportphoto

 

 

Partizan je, pre januara, poslednji put pred navijačima Crvene zvezde slavio u trećem meču finala Košarkaške lige Srbije i to 2016. godine! Bio je to meč na koji su "delije" došle da proslave titulu, pošto je Zvezda imala već 2:0 u seriji i bila veliki favorit da zabeleži "metlu".

Spremili su crveno-beli balone i koreografiju, ali desio se šok. Partizan je, predvođen trenerom Aleksandrom Džikićem i zaboravljenim centrom Derelom Vilijamsom, srušio crveno-bele pred "delijama" sa 75:72 i odložio proslavu titule. Verovali ili ne, to je, pre januarskog derbija u Evroligi, poslednja pobeda Partizana pred navijačima Zvezde!

Zvezda je, sa druge strane, pobeđivala malo češće. Osim tog derbija koji je rešio Nedović, pobedila je crno-bele i u ABA ligi 2020. godine, sa tesnih 86:85. To je bio derbi odigran u "Hali sportova" i to u periodu pandemije virusa korona, gde nije bilo organizovanog navijanja.

Pre toga, crveno-beli su pred navijačima crno-belih slavili i u četvrtom meču finala KLS 2019. godine, a to je, ako se sećate, onaj meč završen čuvenim "trokorakom" Bilija Berona.

Pre toga, Zvezda je srušila Partizan pred "grobarima" u oktobru 2018. godine, kada je na klupi sedeo Milan Tomić, a crno-bele predvodio Andrea Trinkijeri. Bilo je 77:71, a blistao je grčki veteran Stratos Perperoglu.

Ostaje da se vidi kakav će epilog biti večeras.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija