• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.12.2023

06:40

Na današnji dan: Rodio se velikan jugoslovenske košarke - Žarko Varajić! (VIDEO)

Starsportphoto©

Košarka

Na današnji dan: Rodio se velikan jugoslovenske košarke - Žarko Varajić! (VIDEO)

Podeli vest

Rekorder po broju poena u finalnoj utakmici današnje Evrolige.

Iznedrila je jugoslovenska škola košarke brojne asove, a jedan od najboljih svih vremena bio je Žarko Varajić. Slavni Nikšićanin čitavu svoju karijeru, izuzev jedne godine u Al Ainu, posvetio je sarajevskoj Bosni, ali i reprezentaciji Jugoslavije. 

Varajić je rođen na današnji dan 26. decembra, a preminuo je 23. juna 2019. godine u Beogradu. Tokom svoje karijere osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine. 

Ipak, ono po čemu je Varajić ostao upamćen je rekord postavljen 1979. godine u finalu Kupa evropskih šampiona, današnje Evrolige. Tada je u dresu Bosne protiv italijanskog Emersona ubacio 47 poena, a to i dan danas najviše koševa postignutih u finalnoj utakmici elitnog klupskog takmičenja.

Varajić je, pored srebra iz Montreala, u dresu reprezentaciji osvojio zlato na Evropskom prvenstvu 1977. Dve godine kasnije bio je bronzani na kontinentalnom takmičenju.

Sa sarajevskom Bosnom bio je tri puta šampion Jugoslavije (1978, 1980 i 1983. godine), dva puta je osvojio Kup Jugoslavije, a jednom Kup Radivoja Koraća.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija