• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.01.2024

07:00

Doužer, Kaminski... Kako su se NBA novajlije snašle u  Evroligi?

euroleaguebasketball.net/informer

Košarka

Doužer, Kaminski... Kako su se NBA novajlije snašle u Evroligi?

Podeli vest

Početkom ove sezone u Evroligu je stiglo mnoštvo velikih imena koja su prethodno nosila dresove NBA ekipa. Kako su se snašli i ko ističe u ovoj grupi sjajnih igrača?

Ljubiteljima košarke iz Srbije dva igrača sa ove liste su najbliža. 

Naravno, reč je o košarkašima Partizana Frenku Kaminskom i Pi Džej Doužeru.

Ovaj dvojac je stigao u Humsku pred visokim očekivanjima, zato što se od njih zahtevalo da igaju na  visokom nivou, kao Matijas Lesor i Dante Egzum pre nego što su napustili klub.

PI DŽEJ DOUŽER - 9,2 poena, 3,2 asistencije, 21 minut po meču

Amerikanac je u crno-belom dresu viđen kao zamena za Egzuma koji je krenuo u kontra smeru - u NBA ligu. Trebalo je malo vremena Doužeru da se navikne na evropski stil košarke, ali i na izuzetno visok nivo koji zahteva trener Željko Obradović. Vrlo brzo se postavio kao jedan od nosilaca igre u napadu i odbrani, a često ispunjava ulogu plejmejkera pri prenosu lopte i organizaciji napada.

Foto: Starsportphoto

 

FRENK KAMINSKI - 8,6 poena, 3,1 skok, 16 minuta po meču

Većina navijača od Doužera nije očekivala mnogo, ali je situacija drugačija sa centrom srpskog porekla. Kaminski je igrač kome je predviđana svetla NBA karijera nakon impresivnih partija na koledžu Viskonsina. Nije se sve odvijalo po planu, pa je dres Atlanta Hoksa odlučio da zameni bojama Partizana. Od samog početka je pokazivao problem u adaptiranju na ovdašnji stil košarke i zamerana mu je slabija igra u odbrani i kontroli skoka - segmenti igre u kojima je Lesor dominirao. Da stvar bude gora, par puta je znao da odgovori nezadovoljnom treneru Obradoviću zbog čega je osetio nešto umanjeniju minutažu. Na to utiče i dolazak Bruna Kabokla i sjajne partije koje Brazilac pruža.

Foto: Starsportphoto

 

KEMBA VOKER - 4,4 poena, 1 asistencija, 11 minuta po meču

Ubedljivo najveće ime koje je stiglo u Evroligu, ne samo ove, već i u prethodnih nekoliko sezona. Sjajni plejmejker je u Evropu došao sa čak četiri nastupa na Ol star utakmicama NBA lige u biografiji. Naravno, radi se o potpuno drugačijem igraču zbog problema sa povredama kolena. Čuveni "kardijak" Kemba je dugo važio za jednog od najboljih bekova najjače lige sveta, ali je poslednje tri godine teško pronalazio minute, pa i angažman. Monako Saše Obradovića je odlučio da mu da šansu i ovaj je oberučke prihvatio. Nema više u rukama 20ak poena po meču, ali čini se zadovoljnim trenutnom ulogom i ekipom u kojoj se nalazi, a to je, složićemo se, najvažnije.

Foto: Starsportphoto

 

SERŽ IBAKA - 12.3 poena, 6.9 skokova, 24 minuta po meču

Najbolji među novajlijama. Još jedno dobro poznato ime i nekadašnji najbolji defanzivac NBA lige. Momku rodom iz Konga adaptacija na evropski stil košarke nije bila potrebna, pošto je odrastao u Španiji, gde je nastupao za Manresu i Real Madrid. To mu je itekako pomoglo, pa, uprkos poznijim igračkim godinama, još uvek predstavlja jednog od glavnih igrača u svom timu. Kod trenera Pabla Lasa u Bajernu, on "se pita" i od njega mnogo zavisi.

Foto: Starsportphoto

 

DŽABARI PARKER - 9,4 poena, 4,6 skokova, 20 minuta po meču

Koliko su očekivanja od Parkera bila visoka, svedoči podatak da je izabran na NBA draftu kao drugi izbor (iste godine kao i Janis Adetokumbo). Delovalo je da se crta novo ime u svetu košarke, ali su onda krenule povrede koje su upropastile ambicije nekadašnjem igraču Djuk univerziteta. Ovog leta se odlučio za debi u Evroligi i to za tim Barselone, koji je smanjio svoj budžet. Još uvek pronalazi kontiuitet i adaptira se na ovdašnju igru. Na momente podseti zašto je viđen kao spasilac tada loše ekipe Milvoki Baksam dok na druge deluje zbunjeno i potpuno van utakmice.

Foto: EPA

 

KENDRIK NAN - 11,6 poena, 2,5 asistencija, 21 minut po meču

Najveća konkurencija Seržu Ibaki za zvanje najboljeg NBA novajlije. Američki plejmejker nije neko ko je sa velikim renomeom zaigrao u najjačoj ligi sveta, ali se izborio za minute i sjajno iskoristio. Odličnom sezonom u Majami Hitu je skrenuo poglede na sebe. Kao povređen igrač je dobio poverenje Lejkersa, ali se pokazao kao greška uprave tima iz Los Anđelesa. Oporavak je predugo trajao, a sam Nan na terenu je delovao kao bleda slika sebe. Brzo je ostao bez posla u NBA pa se odlučio za Evropu. Bio je viđen u dresu Olimpijakosa, ali se odlučio za rivala pirejskog tima - Panatinaikos. Pored Matijasa Lesora i Džerijana Grenta najvažniji igrač u timu Ergina Atamana.

Foto: Starsportphoto

 

 

Na listu nisu dospeli braća Ernangomez zbog prethodnog iskustva igranja u najvišem rangu evropske košarke, a i uzet je u obzir podatak da nisu "stranci" već su rođeni Evropljani.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija