• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.01.2024

21:12

Karijera Dejana Milojevića, srpskog Čarlsa Barklija!

kk partizan

Košarka

Karijera Dejana Milojevića, srpskog Čarlsa Barklija!

Podeli vest

Tužne vesti su danas šokirale kompletnu javnost, kada je javljeno da je srpski trener Dejan Milojević preminuo nakon srčanog udara jutros. Pre nego što je postao strateg i seo na klupu, imao je impresivnu igračku karijeru.

Košarkašku karijeru započeo je u timu Beovuka iz Beograda, gde je prošao školu košarke. Velikim talentom i utakmicom na kojoj je ubacio 130 poena odmah se preporučio FMP-u iz Železnika 1998. i tamo ostaje do 2000. godine.

Sledeći tim bila je Budućnost iz Podgorice i tada je počelo da se "crta" novo ime na košarkaškoj karti regiona. 

Foto: Starsportphoto©

Milojević kao član Budućnosti 2004.

Prve sezone u prestonici Crne Gore osvojeno je prvenstvo i kup SR Jugoslavije, a sa dosta uspeha se nastupalo u Evroligi. Najbolja sezona u plavom dresu bila je 2002/03 kada je prosečno postizao 11,6 poena po meču u Evropi.

Naredne sezone, koja je bila i poslednja u Budućnosti, Milojević je poneo titulu najkorisnijeg igrača Jadranske lige sa neverovatnim prosekom indeksa korisnosti 30! Uporedo, dominirao je i u domaćem šampionatu sa 25 poena i devet skokova po meču.

Zbog karakterističnog stila igre, kao i građe, nazvan je srpskim Čarls Barlklijem. Dok je "ser" Čarls dominirao na NBA parketima, Milojević je to činio po regionu. 

Godine 2004. postavio je rekord Jadranske lige po broju indeksnih poena - 59! Od njegove ruke stradao je Lovćen kojem je spakovao 35 poena uz 18 skokova, četiri asistencije i dve ukradene lopte.

Krajem iste godine potpisje dvogodišnji ugovor sa Partizanom sa kojim osvaja dve titule prvaka države. Kako bi ostvario veliku želju i zaigrao za tim iz Humske, popularni Deki odbio je Crvenu zvezdu i Dinamo iz Moskve i tako zauvek "kupio" srca svih "grobara".

Ostaće upamćena i njegova uloga u velikoj tuči između košarkaša "parnog valjka" i Hemofarma 2005/06.

U opštoj tuči na parketu učestvovali su još Nebojša Joksimović, Vladan Vukosavljević, Predrag Šuput, Nikola Lončar kao i pripadnici Žandarmerije.

Pre prvog rastanka sa Partizanom, upisao je i dva nastupa u finalima Jadranske lige, ali je oba puta poražen... prvo od Hemofarma 2005, a zatim i FMP-a 2006.

Tokom debitanske sezone u najjačem takmičenju Evrope, Milojević je beležio impresivnih 20 poena po utakmici.
Pamtiće se i njegovo izdanje protiv Olimpijakosa 2. decembra 2004. kada je ubacio 35 poena, uhvatio 14 skokova i upisao pet ukradenih lopti i tri asistenicje. Tada je postavljen drugi najviši indeks korisnosti u Evroligi sa brojkom od 55. Bolji od njega samo je Tanoke Berd sa indeksom 63.
Milojević se tada ustoličio kao jedan od najboljih centara Evrope što je izazvalo veliku pažnju Valensije i na kraju i transfer u taj tim.

Foto: Starsportphoto©

Milojević u dresu Partizana 2005.

Tamo je igrao dve godine nakon čega se zaputio u turski Galatasaraj, ali samo da bi se već 2009. vratio u crno-beli dres Partizana.
Uprkos velikim očekivanjima i neizmernoj želji Milojevića i stručnog štaba da "parni valjak" završi započeto i napokon uzme regionalni trofej, sjajni centar je objavio kraj igračke karijere zbog problema sa kolenima.
On nije želeo da navijačima ostane u sećanju kao bleda senka sebe i nije hteo da nosi dres Partizana ako nije na 100% svojih mogućnosti.

Što se reprezentativne karijere tiče, ima zlatnu medalju sa Jugoslavijom za uzrast do 22 godine na Evropskom prvenstvu.

Učestvovao je na pripremama za Olimpijske igre 2000. u Sidneju, ali je tadašnji selektor Željko Obradović odlučio da izostavi talentovanog centra sa spiska putnika.

Foto: Starsportphoto©

Milojević u dresu Partizana 2006.

Dolaskom Svetislava Pešića za kormilo reprezentacije dobio je poziv  i branio je boje nacionalnog tima na Evropskom prvenstvu 2001. u Turskoj. 

Uspeli su da osvoje zlatnu medalju, a Milojević je prosečno beležio 4,7 poena uz 3,3 skoka po utakmici.

Zbog problema sa kolenom nije se našao na spisku igrača za Svetsko prvenstvo 2002. u Indijanapolisu.
Ista povreda ga je sprečila da učestvuje na Evropskom prvenstvu 2003, iako ga je selektor Duško Vujošević uvrstio na spisak.

Ponovo su na meti bile Olimpijske igre, ali je, kao i prethodnog puta, Željko Obradović konačnim kraćenjem spiska izostavio popularnog Dekija i Ratka Vardu.

Foto: Starsportphoto©

Milojević na pripremama reprezentacije 2005.

Godinu dana kasnije, 2005. našao se među 12 igrača za Evropsko prvenstvo koje se igralo u Srbiji i Crnoj Gori. Eliminasino smo u osmini finala od ekipe Francuske, a Milojević je postizao u proseku 5,3 poena uz 2,7 skokova.

Poslednji poziv u nacionalni tim dobio je za Svetsko prvenstvo 2006. u Japanu, kod selekora Dragana Šakote, ali zbog loših kolena Milojević je otkazao nastup.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija