• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: S. M.

19.02.2024

11:44

Da li trofej u Kupu Koraća išta vredi? Ovako stoje stvari! (FOTO/VIDEO)

Starsportphoto

Košarka

Da li trofej u Kupu Koraća išta vredi? Ovako stoje stvari! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Košarkaši Crvene zvezde osvojili su Kup Radivoja Koraća četvrti put zaredom, a o tome koliko im znači trofej najbolje možda govori ponašanje iskusnog Miloša Teodosića koji ga je jako emotivno doživeo. Sama titula ne donosi nikakve privilegije, ali je naboj uvek veliki i ekipe daju sve od sebe da ga osvoje. Često i mediji i košarkaši naglašavaju da je to trofej koji može da preokrene sezonu i pogura ka ABA ligi, a sada vam otkrivamo da li je to zaista tako u istoriji i bilo.

Od osamostaljenja Srbije 2006. godine, samo dva puta Zvezda i Partizan nisu bili šampioni Kupa Radivoja Koraća.

Bilo je to upravo 2007, kada je slavio FMP u finalu protiv Partizana i 2016. kada je Mega na čelu sa Dejanom Milojevićem trijumfovala prvi i za sada poslednji put.

U svim ostalim slučajevima pobeđivali su Zvezda i Partizan - klub sa Malog Kalemegdana osam puta, a tim iz Humske isto toliko.

Istorija, ipak, nije u potpunosti na strani teorije da Kup Koraća vodi ga uspešnom završetku sezone.

Partizan je 2008, 2009, 2010 i 2011. bio šampion i Kupa i ABA lige, ali 2012. mu "Žuckova levica" nije pomogla. Makabi je tada slavio, mada neosvajanje ABA nije bilo dramatično jer su svakako učestvovali u Evroligi.

Foto: Tanjug

Partizan je 2012. osvojio Kup, ali ne i ABA ligu

 

Usledila je pauza od šest godina za crno-bele, a onda tri trofeja zaredom - 2018, 2019. i 2020. Nijednom u te tri godine nije tim iz Humske stigao i do ABA lige, s tim što 2020. nije ni mogao iako je bio prvi favorit jer je sezona otkazana zbog koronavirusa.

To znači da Partizan ima polovičan učinak nakon osvajanja Kupa, a slično je i sa Zvezdom.

Foto: Starsportphoto

Crvena zvezda ima priliku za petu duplu krunu

 

Crveno-beli slavili su 2013, 2014. i 2015. u Kupu, a u ABA samo 2015. Godine 2017. osvojili su oba trofeja, kao i 2021. i 2022, ali im prošle godine "Žuckova levica" nije pomogla jer je Partizan bio najbolji u regionalnom takmičenju. Zvezda ove sezone ima priliku da nadmaši Partizan i dođe do pete duple krune, kada se gledaju samo Kup i ABA.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija