• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. V.

12.03.2024

10:34

Zbog sukoba FIBA i ULEB ispaštaće igrači na Olimpijskim igrama!

EPA

Košarka

Zbog sukoba FIBA i ULEB ispaštaće igrači na Olimpijskim igrama!

Podeli vest

Saopštenje Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) da na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu neće delegirati sudije iz Unije evropskih košarkaških liga (ULEB) izazvala je mnogo bure, a usled tog sukoba našle su se reprezentacije i igrači.

"Rat" između dve organizacije traje nekoliko godina i nije prvi put da jedni drugima poturaju klipove u točkove.

Ipak, dok zaraćene strane sabotiraju jedna drugu, najveću cenu plaćaju reprezentacije, njihovi igrači i navijači. Nažalost, sva je prilika da će tako biti i ovog puta i to na najvećoj sportskoj smotri, Olimpijskim igrama.

 

 

To znači da u Parizu neće biti poznatih imena koja dele pravdu u najjačem evropskom takmičenju, već njihove kolege iz Lige šampiona i FIBA Evrokupa.

Zašto je to potencijalni problem? Pa, zato što te sudije u većini slučajeva nisu dorasli takvim utakmicama. Kada je tako, obično arbitri očajnički pokušavaju da na meč postave svoj "pečat" i u toj nameri previše skrenu pažnju sa dešavanja na terenu - na sebe.

Imali smo prilike u to da se uverimo tokom kvalifikacionih "prozora" za Evropsko i Svetsko prvenstvo. Reprezentacije Srbije je čak i imala sreće, pošto važi za više rangiranu naciju na FIBA-inoj listi, zbog čega su joj delegirane nešto iskusnije sudije.

Foto: EPA

Reprezentativci Srbije u razgovoru sa arbitrom na Svetskom prvenstvu 2023.

Uprkos tome, mnogo je sumnjivih odluka viđeno na utakmicama sa Gruzijom i Finskom. U par navrata nisu dosuđivani očigledni koraci, minimalni kontakti su okarakterisani kao prekršaj, dok očigledan kontakt nije sankcionisan.

Sa druge strane, na mečevima nekih "slabijih" nacionalnih timova gledali smo pravi cirkus.

Najskorije smo gledali utakmice prvog i drugog kola kvalifikacionog turnira za Evropsko prvenstvo 2025. tokom kojih je bilo, najblaže rečeno "čudnih" sudijskih odluka.

Tako je meč između Letonije i Španije (79:75) trajao čitavu večnost zbog neprestanog gledanja snimaka i konsultacija. 

Foto: EPA

Mnogo pritužbi na suđenje tokom Svetskog prvenstva imali su Slovenci

Možda i najveće iznenađenje bila je pobeda Bugarske protiv Nemačke 67:62, ali ni tu utakmicu nisu zaobišle upitne sudijske odluke. Previše "seckanja" igre, česti prekršaji i, naravno, gledanje snimaka, ubilo je ritam, a tu se nisu snašli aktuelni svetski prvaci.

Kao "šlag na tortu" stigla je vest da na predstojećim Olimpijskim igrama neće biti sudija iz Srbije, iako naša zemlja godinama unazad na svom raspolaganju ima jako dobre i stručne arbitre.

Sve ovo izazvalo je određenu dozu zabrinutosti kod ljubitelja igre pod obručima, koji strahuju da će prva tema biti suđenje, a ne sami potezi na parketu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija