• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. P.

29.03.2024

13:24

Kukoč fasciniran Jokićem! Nije skočan, nije brz, ali je 2 sekunde ispred svih!

AP PHOTO

Košarka

Kukoč fasciniran Jokićem! Nije skočan, nije brz, ali je 2 sekunde ispred svih!

Podeli vest

Legendarni hrvatski košarkaš Toni Kukoč (55) progovorio je NBA asu Nikoli Jokiću koji ga oduševljava.

Kukoč je boravak u Beogradu iskoristio da pogleda meč Partizana i Olimpijakosa, a nije se libio ni da u superlativu piča o treneru crno - belih Žaljku Obradoviću i o srpskom centru Nikoli Jokiću, koji je prošle godine osvojio titulu sa Denver Nagetsima.

- Današnji igrači koji dolaze iz Evrope su jako cenjeni i svaka ekipa koja ide u plej-of, želi da ima jedno ili dvoje evropskih igrača. Evropski igrači imaju mogućnost igranja više pozicija, lakše povezuju ekipe. Jokić… on može da igra bilo šta. Kada ga pogledaš, niti je skočan, niti brz, ali njegova glava, inteligencija, dve sekunde pre svih. On čita tu košarku, neću reći da se igra, jer se u NBA ne možeš igrati, fizički je zahtevno, ali vidiš da on tu utakmicu čita. Poslaže tu čitavu ekipu. Zbog svoje visine igra peticu, ali je plejmejker te ekipe - rekao je Kukoč.

Foto: Starsportphoto

Toni Kukoč

Bio je Hrvat deo slavne generacije koju je predvodio selektor Svetislav Pešić. Na svetskom prvenstvu u Italiji osvojio je zlatnu medalju, a takmičenju su prethodile čuvene pripreme koje će proslavljeni as pamtiti do kraja života. 

Ima neka Crna planina kod Pirota. A, Stara? Za mene je bila Crna… (smeh). Ustati u šest ujutru, staviti na sebe 20 kila tereta i trčati sat i po vremena, i onda se vratiti na doručak, pa ponovo trening. Pa onda onih 250 stepenika...Nismo se ni mi nadali tako nečemu, bili smo mladi. Godinu dana ranije smo se spasili od ispadanja. Odlučeno je u Jugoplastici da se guraju mladi igrači, pre svega Dino Rađa i ja. Došli su Boža Maljković, on je nama bio nepoznat, ali poznat u košarkaškim krugovima. Krenuli su treninzi, dobijanje utakmica, pobede, sve te to gura… Došao je i Duško Ivanović, prvo se desilo osvojeno prvenstvo protiv Partizana. Moja karijera je stalno paralelna sa Partizanom. Uvek nam je izgledalo da je Partizan bolji od nas, individualno. Mislim da smo mi bili bolje utrenirani i to je prevagnulo na našu stranu. Protiv Partizana nikada nije bilo lako, uvek je postojalo poštovanje, strah, i te utakmice su uvek bile na 2-3 poena - izjavio je Kukoč.

Čuveni košarkaš je otkrio kako mu je jednom prilikom trener Fil Džekson objasnio da je šut možda i najmanje bitan u košarci.

- Možeš da pitaš Džordana i Džeksona o košarci, ali najvažnije je pogledati u ogledalo i pitati sebe šta ti fali. Ako si iskren, onda ćeš brzo otkriti. Prva moja godina sa Bulsima, igrao sam 27-29 minuta, nekada i počinjao, ali kada se vratio Majkl, onda sam ulazio sa klupe. Kada sam ulazio sa klupe, imao sam osećaš da moram da pogodim svaki šut kako bih imao veću minutažu. Zato mi je Fil Džekson objasnio da ne zavisim od šuta, u košarci ima mnogo stvari koje moraš da radiš. Šut je možda i najnebitnija stvar. Moraš igrati odbranu, da znaš sve, izmene… Ja šutnem, promašim, želim da presečem loptu, moj igrač poentira… Tada mi je Fil Džekson rekao da mu to smeta. Na terenu te drži ako uradiš devet nekih drugih stvari ako uradiš korektno - dodao je on.

Foto: Starsportphoto

Dino Rađa i Toni Kukoč

 

Upitan je i u kakvim je odnosima sa NBA zvezdom Majklom Džordanom.

Imamo super odnos, ja ne volim o tome da pričam. Voli me i ceni - podvukao je Kukoč.

Toni je trostruki osvajač Evrolige i može da se pohvali sa tri NBA titule koje je osvojio kao član čuvene generacije Čikago Bulsa, igrajući sa Majklom Džordanom, Skotijem Pipenom i Denisom Rodmanom.

Igrao je u bogatoj karijeri za Jugoplastiku, Beneton, Čikgo, Filadelfiju, Atlantu i Milvoki.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija