• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. V.

13.05.2024

23:02

Dva i po sata drame u "Pioniru"! Davidovac presudio Partizanu i doneo Zvezdi vođstvo u finalu!

abaliga.com

Košarka

Dva i po sata drame u "Pioniru"! Davidovac presudio Partizanu i doneo Zvezdi vođstvo u finalu!

Podeli vest

Košarkaši Crvene zvezde slavili su protiv Partizana 85:82 (17:20, 22:19, 22:25, 21:21) u prepunom "Pioniru" i tako napravili prvi korak ka povratku titule ABA lige na Mali Kalemegdan. Heroj domaćih je Dejan Davidovac. Popularni Deda je, nakon što je osvojio loptu u sudijskom podbacivanju protiv Zeka Ledeja, precizno izveo penale.

Nažalost, veliki trijumf u prvom meču finalne serije regionalnog šampionata neće biti adekvatno proslavljen zbog obnove povrede Nikole Topića.

Sin Zvezdine legende Milenka, je loše doskočio posle duela sa Zekom Ledejom, pa je uz pomoć medicinskog osoblja ispraćen iz dvorane. Time je bačena senka na inače fantastičan "večiti derbi" i pravi košarkaški spektakl u hali "Pionir". 

Foto: Starsportphoto©

Ukazivanje pomoći Topiću

Po svoj prilici trener Janis Sferopulos neće moći u nastavku duela sa gradskim rivalom da računa na popularnog Topa, ali su njegovi izabranici nesumnjivo prepuni samopouzdanja i nestrpljivi pred revanš koji je na programu za samo dva dana na istoj adresi. 
Strahovali su pojedini navijači da bi laka pobeda nad Megom u polufinalu mogla dovesti do opuštanja njihovih miljenika, ali to nije bio slučaj. 

Sa druge strane, mnogo teže je bilo Partizanu u seriji sa Budućnosti koju je odlučivala majstorica u Beogradu, pa se postavlja pitanje da li je možda ekipa iz Humske osećala posledice napornog tromeča sa Podgoričanima.

Fantastičan je bio Džejms Naneli i susret je završio sa 25 poena, ali su Kevin Panter sa 13 i Aleksa Avramović sa 10 koševa bili nedovoljno pomoć za brejk na startu. Sa druge strane, pobednike je predvodio Jago Dod Santos sa 18 poena, a Luka Mitrović i Miloš Teodosić dodali su po 14.

Od samog starta gosti su agresivno branili akcije u kojima je bio Jago Dos Santos. Sva pažnja odbrane bila je usmerena upravo  na omalenog Brazilca, pa je nešto više lopti dobijao centar Džoel Bolomboj, čiji čuvar je pomagao na plejmejkeru.

Starsportphot

Amerikanac je postigao prva dva poena sa linije slobodnih bacanja, a Partizan je uzvratio preko Pi Džeja Doužera i trojke Džejmsa Nanelija.

Crvena zvezda je rano rivala dovela u problem sa ličnim greškama (Kaminski i Ledej dva faula), ali nije koristila prilike sa linije za slobodna bacanja. Čak pet poena je ostavljeno na penalu, a u ovakvim utakmicama to je previše.

Takvih problema nije imao Kevin Panter. Kapiten crno-belih je sa dve duge dvojke otvorio meč i tako dobio na samopouzdanju. Poslednji napad u prvoj četvrtini je priopao upravo nekadašnjem članu Crvene zvezde i on ga je rešio lakim poenima na obruču za 20:17 u korist "parnog valjka".
Ulazak Miloša Teodosića doneo je boljitak u igri domaćina, ali je Željko Obradović imao spreman odgovor u Aleksi Avramoviću. Samo što je dobio priliku, srebrni reprezentativac Srbije je pogodio u dva navrata na samom obruču, a onda je savladao Topića u igri 1 na 1 i poentirao uz faul mladog NBA talenta.

Foto: Starsportphoto

Nikola Topić

Pogođenom trojkom, energični Čačanin je prvi stigao do dvocifrenog učinka, a njegov tim otišao na zabrinjavajućih "+9".

Vratila se Zvezda u život na krilima Dos Santosa. Reprezentativac "karioka" je pobegao odbrani, položio na praznom obruču, a onda pogodio i trojku i tako već vrelu atmosferu doveo do tačke ključanja.

Nošeni sjajnom podrškom prepunog "Pionira", izabranici Janisa Sferopulosa su uspeli da nadoknade minus i pređu u vođstvo pogotkom Davidovca, ali je istom merom uzvratio Zek Ledej, pa se na poluvreme otišlo pri nerešenom rezultatu 39:39.
Odmor je očigledno prijao beogradskim rivalima, pa je atomska košarka nastavljena u drugom poluvremenu.

Naneli i Kaminski sa jedne, a Dos Santos i Nedović sa druge strane su razmenjivali koševe, ali je domaći tim bio u prednosti.

Foto: Starsportphoto

Jago napada koš Partizana

Nekoliko dobrih odbrana, pogodak Luke Mitrovića uz faul i ponovo je "Pionir" ključao.
Nažalost, uzavrelu atmosferu i brz ritam ubila je nova povreda Nikole Topića. As kojem se predviđa druga pozicija na predstojećem NBA draftu je po svoj prilici obnovio povredu kolena zbog koje je pauzirao preko dva meseca.

Prizor kojem niko nije želeo da prisustvuje kao da je dodatno razmrdao crveno-bele i motivisao ih.
Zakucavanjem i preciznim bacanjima ključan je u ovoj deonici bio Mitrović, ali je Partizan na svojoj strani imao Džejlina Smita. 

Nekadašnji igrač Cibone i Virtusa je teškom dvojkom i pogotkom za tri poena smanjio zaostatak na samo tri razlike i tako doprineo drami u poslednjih deset minuta.

Mnogo bolje su crno-beli otvorili četvrtu četvrtinu, pre svega neverovatnim pogocima Nanelija. 
Domaći su očajnički pokušavali da uključe Nedovića u svoje napade, ali se to nije pokazalo kao dobra taktička zamisao grčkog stručnjaka.

Foto: Starsportphoto

Nedović protiv Pantera

Ponovo je Dos Santos bio igrač sa poenima u rukama, ali bez adekvatne pomoći.
Igralo se na jedan posed i svaka lopta, svaki koš je bio zlata vredan.

Kao po pravilu, do poena se stizalo preko linije za slobodna bacanja. Barem dok loptu nije u ruke uzeo Jago. 

Ume Brazilac da igra protiv Partizana, a, čini se i voli. Njegovim pogotkom pred zvuk sirene jedan derbi je rešen, a sva je prilika da je i ovaj odlučen njegovim košem uz faul. 

"Parni valjak" se nije predavao, već je preko tandema iskusnih Amerikanaca, Pantera i Nanelija održavao utakmicu u poptunom egalu.

Napad domaćih, koji je možda mogao i definitivno da stavi tačku na ovaj susret, poveren je Nedoviću, ali je bivši NBA igrač i taj šut promašio.
Dugo su sudije pregledale snimak kako bi odlučile da li je posle toga bio faul Bolomboja ili mrtva lopta, a iščekivanje je samo uvećavalo dramu i nervozu na tribinama.
Sudijsko podbacivanje je odlučivalo o posedu, a Dejan Davidovac je uspeo da nadskoči Zeka Ledeja i osvoji loptu.

Foto: Starsportphoto©

Duel Ledeja i Davidovca za loptu

Usledila je penal završnica, a lopta je išla u ruke reprezentativcu Srbije koji je ponovo bio maksimalan i tako doneo pobedu i prednost od 1:0.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Najnovije upozorenje RHMZ! Ovi delovi Srbije na udaru pljuskova, grada i olujnog vetra: Nevreme koje nosi sve pred sobom!
Društvo

Najnovije upozorenje RHMZ! Ovi delovi Srbije na udaru pljuskova, grada i olujnog vetra: Nevreme koje nosi sve pred sobom!

Snažni konvektivni oblaci koji se formiraju u Šumadiji premestiće se ka području Pomoravlja, Braničeva i južnog Banata. Ovi oblaci će izazvati lokalno intenzivne pljuskove praćene grmljavinom, mogućom pojavom grada i kratkotrajno jakim olujnim vetrom u područjima gde se pljuskovi budu razvili, najnovije je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

26.06.2024

15:08

Vučić odgovorio albanskom novinaru: Priznajem samo rezoluciju 1244! Vaša strana mučila, terorisala i proterivala Srbe
Politika

Vučić odgovorio albanskom novinaru: Priznajem samo rezoluciju 1244! Vaša strana mučila, terorisala i proterivala Srbe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kada je reč o KiM priznaje samo Povelju UN i Rezoluciju 1244 jer to predstavlja temelj međunarodnog pravnog poretka i dodao da je spreman da učestvuje u pronalaženju kompromisnih rešenja sa kosovskim Albancima, što je pokazao i u prethodnom periodu, ali da druga strana ništa nije učinila po tom pitanju.

26.06.2024

15:02

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17