• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

14.05.2024

21:30

Pod košem se lome koplja! Bolomboj i Mitrović dobili bitku sa Kaboklom i Kaminskim!

Starsportphoto©

Košarka

Pod košem se lome koplja! Bolomboj i Mitrović dobili bitku sa Kaboklom i Kaminskim!

Podeli vest

Centarski tandem Zvezde doneo prevagu na prvoj utakmici finala.

Nakon čitave sezone čekanja, desilo se ono što smo svi očekivali. Crvena zvezda i Partizan ukrstili su koplja u prvom meču finalne serije ABA lige. Nakon dva i po sata borbe u "Pioniru", izabranici Janisa Sferopulosa uspeli su da odbrane prednost domaćeg terena i jačim živcima u završnici savladaju ljutog rivala - 85:82. 

Iako je viđen relativno veliki broj poena, publika u "Pioniru" i kraj malih ekrane nije uživala u preterano lepršavoj košarci. Važnost utakmice, očigledno je, vezala noge i ruke svim akterima prvog susreta, a taktički rat Janisa Sferopulosa i Željka Obradovića došla je do izražaja. Prvu bitku dobio je Grk. 

Partizan je u prvom poluvremenu delovao kao daleko bolji rival, koristili su crno-beli visinsku prednost i preko Pi-Džej Doužera sa niskog posta napadali plejmejkere Zvezde. Rasla je postepeno prednost gostuju u "Pioniru", ali kako je meč odmicao crveno-beli su uspevali da istope zaostatak i već do poluvremena stignu na minus jedan. 

Foto: Starsportphoto

 

Jasno deluje da je plan Partizana bio da maksimalno uspori Zvezdinu unutrašnju liniju koja je na prethodnim derbijima bila dominantna pored Frenka Kaminskog, Bruna Kabokla i Alena Smailagića. 

Primera radi, na prvom večitom derbiju odigranom u ABA ligi - Zvezda je bila daleko bolja u skoku iako je izgubila utakmicu u "Beogradskoj areni". U drugom regionalnom i dva evroligaška - Partizan je bio nadmoćniji u skoku iako su crveno-beli maksimalno koristili snagu Džoela Bolomboja i Fredija Gilespija, te mogućnost Majka Tobija da sa Milošem Teodosićem odigra "pik'n'pop". 

Svestan da će se ponovo velika borba voditi ispod koša, ali i činjenice da Bolomboj može da isprati Kaminskog i Kabokla, Janis Sferopulos rešio je da van rostera ostavi Majka Tobija, a da Fredi Gilespi ne dobije ni minut. Iako je tokom čitave sezone Luka Mitrović više igrao četvorku, sinoć je novopečeni kapiten Srbije bio jedina alternativa Bolobmoja pod košem. 

Ispostavilo se to kao dobra odluka budući da je Mitrović za tek nešto više od 16 minuta na parketu ubacio 14 poena. Uz to, u saradnji sa Dejanom Davidovcem pravio je razliku pod košem Partizana zbog dobrog pregleda igre. 

Sa druge strane, nedovoljno oporavljeni Bolomboj nije bio efikasan kao što je u dosadašnjem delu sezone navikao navijače. Ruski internacionalac je ubacio samo šest poena, mučio se sa linije penala 4/6, dok je iz igre pogodio samo jednom iz pet pokušaja. Bolombojev doprinos bio je vidljiv u odbrani budući da je potpuno usporio nalete Frenka Kaminskog. Nešto više problema pravio mu je Bruno Kaboklo u drugom poluvremenu. 

Foto: Starsportphoto

 

Brazilac je, iako to statistika ne potvrđuje, bio najraspoloženiji od svih centara Partizana. Pomagao je na piku, sve preuzimao, ali i rano ušao u problem sa faulovima. Kao uostalom i Smailagić i Kaminski. 

Američki centar ove sezone je uvek bio poenterski raspoložen protiv Crvene zvezde - u ABA ligi i Evroligi - uvek dvocifren u derbiju, ali je sinoć ostavio slab utisak... Nakon utakmice, Željko Obradović pohvalio je Kaminskog, istakao kako su svi šutevi bili rezonski, no, ni to nije umirilo "grobare" koji su upravo nekadašnjeg NBA igrača videli kao jednog od krivaca za poraz. 

Dobru rulu imao je i Alen Smailagić, posebno dobar bio je defanzivno, ali je zbog svoje agresivnosti na skoku vrlo brzo ušao u probleme sa faulovima. Zbog toga je na terenu proveo tek nešto više od osam minuta... 

Budući da pod košem pobednika, čini se, nije bilo. Jasno je da je prevagu odnela spoljna linija Crvene zvezde. Imao je Sferopulos u sastavu raspoloženog Jaga, kada je bilo potrebno pogađali su Lazić, Davidovac i Teodosić, početkom treće deonice u strelce se upisao i Nemanja Nedović. Sa druge strane, Smit, Avramović i Panter sjajno su otvorili meč, ali su u drugom poluvremenu potpuno zaustavljeni. 

Džejms Naneli bio je usamljen, jedini raspoložen i sposoban da pogodi sa distance pošto je meč završio sa 27 poena. Biće Amerikancu potrebna bekovska pomoć ukoliko Partizan želi da napravi brejk u "Pioniru". 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Najnovije upozorenje RHMZ! Ovi delovi Srbije na udaru pljuskova, grada i olujnog vetra: Nevreme koje nosi sve pred sobom!
Društvo

Najnovije upozorenje RHMZ! Ovi delovi Srbije na udaru pljuskova, grada i olujnog vetra: Nevreme koje nosi sve pred sobom!

Snažni konvektivni oblaci koji se formiraju u Šumadiji premestiće se ka području Pomoravlja, Braničeva i južnog Banata. Ovi oblaci će izazvati lokalno intenzivne pljuskove praćene grmljavinom, mogućom pojavom grada i kratkotrajno jakim olujnim vetrom u područjima gde se pljuskovi budu razvili, najnovije je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

26.06.2024

15:08

Vučić odgovorio albanskom novinaru: Priznajem samo rezoluciju 1244! Vaša strana mučila, terorisala i proterivala Srbe
Politika

Vučić odgovorio albanskom novinaru: Priznajem samo rezoluciju 1244! Vaša strana mučila, terorisala i proterivala Srbe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kada je reč o KiM priznaje samo Povelju UN i Rezoluciju 1244 jer to predstavlja temelj međunarodnog pravnog poretka i dodao da je spreman da učestvuje u pronalaženju kompromisnih rešenja sa kosovskim Albancima, što je pokazao i u prethodnom periodu, ali da druga strana ništa nije učinila po tom pitanju.

26.06.2024

15:02

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17