• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

31.05.2024

06:40

Nakon pet godina večiti derbi ponovo rešava pitanje šampiona Srbije! Poslednji meč odigran 2019. obeležilo ga čuveno polaganje Bilija Berona (VIDEO)

Starsportphoto©

Košarka

Nakon pet godina večiti derbi ponovo rešava pitanje šampiona Srbije! Poslednji meč odigran 2019. obeležilo ga čuveno polaganje Bilija Berona (VIDEO)

Podeli vest

Crveno-beli i crno-beli bi u slučaju da finalna serija bude rešena u majstorici ove sezone odigrali čak 11 večitih derbija!

Nakon tri godine pauze Partizan se vratio u Košarkašku ligu Srbije. Izabranici Željka Obradovića su u majstorici bili bolji od Mege u polufinalu domaćeg takmičenja te ćemo u finalu popularnog - KLS-a, gledati novu seriju večitih rivala. 

Svoje mesto u borbi za titulu Crvena zvezda je obezbedila pre tri dana pošto su u Železniku boli bolji od FMP-a. Partizan je imao nešto više problema u seriji protiv Mege, ali je četa Željka Obradovića opravdala ulogu favorita i zakazala nove duele sa crveno-belima. 

Partizan je poslednji put u Košarkaškoj ligi Srbije učestvovao davne 2021. godine, ali tada nisu stigli do polufinala. Mega je slavila sa 2:1 u polufinalnij seriji, a potom u borbi za trofej izgubila od Zvezde. Godinu dana ranije završnog turnira nije bilo zbog koronavirusa, a večiti rivali su pitanje šampiona države poslednji put rešavali davne 2019. godine! 

Bila je to generacija crveno-belih koju je sa klupe predvodio Milan Tomić. Zvezda je nakon titule osvojene u ABA ligi počistila svu konkurenciju u domaćem takmičenju i bez većih problema došla do finala KLS-a. 

Foto: Starsportphoto©

 

Sa druge strane, Partizan je pomenute godine imao brojne probleme. Sezonu na klupi crveno-belih započeo je Nenad Čanak, ali je smenjen krajem oktobra 2018. godine. Nekoliko dana kasnije na njegovo mesto doveden je Andrea Trinkijeri, ali Italijan do kraja sezone nije uspeo da donese trofej u Humsku. 

Partizan je uz mnogo muke savladao FMP u polufinalu sa 2:1 i zakazao finalne duele sa Crvenom zvezdom. Tada se i u Košarkaškoj ligi Srbije igralo na tri dobijene utakmice, a crveno-beli su slavili sa 3:1. 

Prvi meč igran je u "Pioniru" 10. juna 2019. godine, a Crvena zvezda slavila je sa 98:94. Najefinasiji u pobedničkom timu bio je Dejan Davidovac sa 20 poena, dok je u taboru Partizana isto toliko ubacio Aleks Renfro.

Prednost domaćeg terena potom je imao Partizan, a četa Andree Trinkijerija uspela je da poravna rezultat na 1:1 pošto je takođe u "Pioniru" bilo 73:72 za crno-bele. Prednjačio je Markus Pejdž sa 19 poena, a kod Zvezde je najbolji bio Faje sa 14. 

Pomenuta pobeda bila je poslednja Partizanova protiv crveno-belih u domaćem šampionatu. Zvezda je u naredne dve utakmice na krilima Bilija Berona savladala crno-bele i došla do pete titule u Košarkaškoj ligi Srbije. 

Četvrta utakmica ostala je upamćena po polaganju za pobedu Bilija Berona. Amerikanac je tada napravio korake i doneo trijumf crveno-belima, ali sudijska trojka na čelu sa Ilijom Beloševićem to nije primetila. 

U odnosu na pomenutu sezonu KLS je promenio pravila i ovoga puta će biti odigrane najviše tri utakmice u finalu. Prednost domaćeg terena imaće Crvena zvezda zbog osvojene titule u ABA ligi, a ukoliko serija bude rešena u majstorici ove takmičarske godine crveno-beli i crno-beli odigraće 11 večitih derbija! 

Poznato je da bolji skor ima Crvena zvezda budući da je četa Janisa Sferopulosa vezala šet pobeda nad večitim rivalom dok je Partizan bio bolji u prva dva susreta. Poslednji put su beogradski klubovi odmerili snage u finalu ABA lige i tada su crveno-beli "metlom" trofej vratili na Mali Kalemegdan. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!
Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

27.06.2024

22:30

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!
Live TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!

Mnogi analitičari prognoziraju da će naredna polovina godine biti malo mirnija od prve. Ipak, nagoveštavaju se nova ratna žarišta u svetu. O ratovima i geopolitici u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić iz Centra za odgovorne medije i prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku. Uživo u program, putem vajber uključenja javio se i ratni reporter i novinar Igor Damjanović, kao i novinar Dejan Jelača.

27.06.2024

19:44

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17