• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. V.

24.06.2024

18:01

Kari okupio "orlove": Stigao i Jokić! Amerikanci najjači do sada! Svaka medalja biće uspeh

Starsportphoto©

Košarka

Kari okupio "orlove": Stigao i Jokić! Amerikanci najjači do sada! Svaka medalja biće uspeh

Podeli vest

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić, predsednik Saveza Predrag Saša Danilović i kapiten Bogdan Bogdanović obratili su se javnosti pred početak priprema za Olimpijske igre.

"Orlovi" se spremaju za put u Staru Pazovu, gde će u kompleksu Fudbalskog saveza Srbije privesti kraju poslednje treninge pred put u Pariz.

Prvi se "sedmoj sili" obratio Predrag Danilović

- Nažalost, konferenciju počinjemo tužnom vesti. Što se tiče OI i KSS želeo bih da napomenem da idemo u PAriz sa tri selekcije. Basketaši, ženska selekcija i muška A selekcija, po prvi put u istoriji. TO je ogroman uspeh i neverovatna stvar. Uloga Saveza u svemu tome jeste da svi imaju odlične uslove za rad. Bilo bi nepošteno i nefer ne zahvaliti se predsedniku Srbije i zemlji na pomoći. KAda bismo odradili svako svoj posao, imali smo dobre rezultate. Želim momcima mnogo zdravlja, pre svega. Ako Bog da, da se vratimo sa dobrim rezultatom - rekao je Predrag Danilović. 

Selektor Pešić je uzeo reč posle Danilovića i odmah prokomentarisao tužnu vest i smrt legende srpske košarke Dragana Kapičića, a pomenuo je i odbojkaše.

Foto: Starsportphoto

 

- Zatekla nas je vest o smrti velikog čoveka. JAko me je potresla ta tužna vest. Život ide dalje, želeo bih da čestitam odbojkašima na njihovom plasmanu na Olimpijsku igru i da poželim fudbalerima uspeh sutra na EURO. Zvanično nam počinju pripreme za Pariz, iako već duže vremena igrači rade individualno. POjedinci, kojima se sezona odužila, imali su više odmora. Sa radom krećemo već večeras. Odradićemo i testiranje i potrebne preglede. Imaćemo kontrolne utakmice nakon kojih se vraćamo u Srbiju i tada ćemo ponovo odraditi neku trening utakmicu pred put. Što se tiče ekipe, odredili smo igrače koji će konkurisati. Osim Lučića, koji je saopštio svoje razloge i mi ih razumemo, pozvan je Aleksa Radanov. Krećemo sa 16 igrala pa ćemo videti.

Došao je red i na Bogdana Bogdanovića:

- Hvala svima na podršci pred OI. Svi znamo da su Olimpijske igre vrhunac sporta i drago nam je što imamo toliku podršku. Mogu da kažem da smo spremni za rad i prvenstvo. Mentalno za sada, još uvek ne fizički. Drago mi je da smo i ove godine došli spremni. Nadam se da će nas povrede zaobići.

Da li će takmičenje na OI biti teže od SP?

- Svako takmičenje ima posebnu težinu i posebno iskustvo. Nikada nisam gledao unapred pa tako pristupam i ovom letu. Kao i uvek, treba početi od stvaranja hemije unutar ekipe i da budemo srećni svime što imamo. MIslim da ne treba da se opterećujem drugim stvarima - rekao je Bogdan.

O mladim igračima u sastavu govorio je selektor Pešić:

- Drago nam je što motivišemo klince da igraju košarku i sanjaju o nastupu u reprezentaciji. To ima posebnu draž. Imamo taj momenat druženja i igre. Svake godine je sve lepše biti deo svega ovoga. Nadam se da će me zdravlje dugo poslužiti.

Kakvo je stanje Nikole Jovića?

- Nikola je u procesu rehabilitacije, nadamo se da će se uskoro pridružiti ekipi - otkriva Kari.

Foto: Starsportphoto

 

Bogdanov odnos prema reprezentaciji i koliko je teško posle naporne NBA sezone početi pripreme za OI?

- Olimpijske igre su kao šlag na tortu sezone svakog sportiste. Uživam u ovome i sve dok bude tako, biću tu. Treba biti iskren prema sebi. Ja sam zavoleo reprezentaciju od malih nogu gledajući neke legende sporta. Ovo nije samo igra, već je iskustvo. UVek se nađe energije za Srbiju. KAda nekoga nema, otvori se prostor nekom drugom. PRošli put je tako iskoristio priliku Jović. Moramo poštovati svačiju odluku i znati da je to prilika za druge. NE pada mi teško, volim da treniram. Uvek sam govorio da me to odlično sprema za klupske obaveze. Lakše je trenirati sa nekim, nego sam.

Selektor Pešić je jedini verovao pred SP, da li je i sad optimističan?

- Optimizam je uvek prisutan. Polazimo od realnih ciljeva koje postavljamo pred ekipu. Mi se sada nalazimo u jednom početku velikog procesa. Očekuju nas kontrolne utakmice. Olimpijske igre će biti najjače do sada. Nikada nije bilo jačih selekcija. Od 12 ekipa, a znamo koje su, samo možda dva tima možemo izdvojiti kao slabije. TO su Japan i Južni Sudan. Svi su kandidati za medalju. Naravno, SAD, KAnada i Francuska su u prvih tri, po mom mišljenju. Što se nas tiče, mi smo ciljeve već postavili i bili bismo srećni bilo kojom medaljom na ovako jakom turniru. Tačno je da imamo talenat i kvalitet, ali najvažniji je proces ostvarivanja dobre hemije u ekipi. Tako nam ništa neće biti teško i to je prioritet. Sva koncentracija je na tome. Šta će se dešavati mi ne znamo, ali sve što bude do nas biće odrađeno maksimalno. Svi imamo isto vreme da se spremimo. Najvažnije je zdravlje. Moramo da budemo fizički spremni. Nadamo se da će nas povrede zaobići i da će Jović ubrzo biti spreman. Svaki član ekipe je važan. Mi smo igrali dobru košarku, ali smo bili dobri zbog sjajne podrške i odnosa među igračima. 

Kari Pešić je rekao da je prioritet hemija, da li slogan "Svi za jednog, jedan za svi" ostaje?

- Reprezentacija je drugačija od kluba. Igrači dolaze iz različitih sistema i navika. Oni su tamo veći deo godine i apsolutno su fokusirani na pravila unutar tog kluba. Posle toga dolaze ovde gde je sve drugačije. Zahteva drugačiji pristup i drugačiji odnos igrača i trenera. Zbog toga ponavljam da kvalitet i talenat imamo, ali to nije sve... Važna je hemija. U poslu kakav je košarka česte su svađe i konflikti. Prošle godine smo to odlično rešavali i nadamo se da će nam to iskustvo pomoći da još brže ostvarimo dobru komunikaciju. 

Da li Bogdan veruje da je dobro što je utakmica sa SAD na početku OI?

- To će biti spektakl. Kada igrate sa najboljima, možete postati samo bolji. Mnogo će nam pomoći i pripremni meč sa Amerikancima. 

Foto: Starsportphoto

 

Selektor je odgovorio na pitanje da li je ekipa jača nego prošle godine?

Srećan sam što imamo neki kontinuitet u selekciji. Zahvaljujući prozorima i kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo imali smo priliku da dobro vidimo veliki broj naših igrača. Pokuševski zbog povrede nije učestvovao, a Plavšić je novo ime. Moramo mu odati priznanje na ogromnom napretku i radu koji je uložio. I nakon OI reprezentacija će nastaviti da postoji i o tome moramo voditi računa. Kalinić i Lučić nažalost neće igrati, ali im mi odajemo ogromno priznanje za doprinos košarci. Prioriteti u životu se menjaju i ja sam još ranije govorio da svako ima svoje dobre razloge. Otkaz reprezentaciji ne znači da taj igrač ne voli i ne navija za svoju zemlju. Moramo shvatiti da vrhunski sportisti imaju ogromnu odgovornost prema sebi i svom telu. Ako nisu spremni da u potpunosti doprinesu, ne žele da dolaze na okupljanja reprezentacije, što je sasvim korektno. 

Reči ima kapiten. Koliko je važna Bogdanova poruka igračima i navijačima?

To su neka prijateljstva koja traju i koja se stvaraju u reprezentaciji. Nama nije samo košarka važna. Prioritet jeste da se što bolje pripremimo, ali smo pre svega ljudi i prijatelji. Rečima ne može da se opiše to prijateljstvo. Imali smo dobre primere godinama unazad i sada samo pokušavamo da na pravi način to ponovimo. Prvi put sam bio u Somboru na trkama konja sa Jokićem. Nisam imao pojma da toliko zna o tome i da je toliko investiran u sve to. Dosta može da se nauči od njega. Kada kažemo da radimo na hemiji to ne znači samo izlaske i pijanke. Ima tu i dubljih poznanstava. Bila mi je čast i privilegija da budem tamo sa njim - istakao je Bogdanović.

Kakvu će košarku Srbija igrati i da li će gledati fudbal?

- Naravno da ćemo gledati utakmicu. Velikih promena u igri neće biti. Mi smo na Svetskom prvenstvu imali najbolje procente u šutu za dva i tri poena. Bili smo treći po efikasnosti. Naravno, ovoga puta igramo manje utakmica i sa jačim selekcijama, ali daćemo sve od sebe da ponovimo te brojke. Sve počinje od odbrane. Ne možemo se suprostaviti timovima koji imaju opasan napad samo našom ofanzivom. OVa ekipa Amerike, iako se ne bavimo mnogo njima, ima jači tim od sastava u Barseloni 1992. Košarka je jedan od sportova koji je napredovao najviše. Mi ne idemo tamo da se slikamo sa njima, već da se borimo i biće jako interesantno videti gde je sada košarka u Evropi i kako se ogleda sa NBA igračima. Koncentracija ostaje na svim ostalim reprezentacijama - odgovorio je selektor Pešić.

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija