• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

08.07.2024

09:53

Šta čeka Srbiju na OI? Borba s Amerima i nikad čudniji sistem takmičenja

Starsportphoto

Košarka

Šta čeka Srbiju na OI? Borba s Amerima i nikad čudniji sistem takmičenja

Podeli vest

Košarkaši Srbije znaju sve protivnike u grupi C na Olimpijskim igrama, igraće protiv Sjedinjenih Američkih Država, Južnog Sudana i Portorika, koji je na domaćem parketu izbacio Litvaniju u finalu kvalifikacionog turnira.

"Orlovi" prvo 28. jula igraju protiv SAD, pa 31. jula protiv Portorika i za kraj prve faze sa Južnim Sudanom 3. avgusta. Prolazak u narednu fazu takmičenje je imperativ, a naši košarkaši su već viđeni na drugom mestu na tabeli. "Drim tim" je projektovan za prvu poziciju, dok su naši košarkaši prošle godine na Svetskom prvenstvu u Manili u grupnoj fazi igrali sa Portorikom i Južnim Sudanom. Obe selekcije smo pobedili bez problema, reprezentaciju sa Kariba sa 94:77, a Južni Sudan sa 115:83. Ako to ponovimo i u Francuskoj obezbedićemo plasman u četvrtfinale OI.

Najteža je, po opštem mišljenju grupa A. Sve ekipe pretenduju na medalju na Olimpijskim igrama. To su Grčka sa Janisom Adetokunbom, Španija, evropski šampion od pre dve godine, zatim Kanada, koju predvodi Džamal Marej, saigrač Nikole Jokića iz Denvera, te bronzana selekcija iz Tokija 2021. godine, Australija.

Grupa B je nešto slabijeg kvaliteta, ali je čine ekipe koje traže respekt i žele medalju u Francuskoj. U njoj su: Brazil, tim Aleksandra Petrovića koji na parketu sjajno predvode prošlosezonski košarkaši Partizana i Crvene zvezde, Bruno Kaboklo i Jago Santos, domaćin Igara, Francuska, Nemačka koja je svetski šampion i jedini autsajder Japan. 

Foto: Starsportphoto

Nikola Jokić

Komplikovan format

Dalje će proći dve najbolje plasirane selekije iz svake grupe, uz dve najbolje trećeplasirane. 
Na mini tabeli trećeplasiranih prvi kriterijum su osvojeni bodovi u grupi, pa koš-razlika, pa veći broj postignutih poena i, ako ni to ne reši plasman tri tima, presudiće pozicija na FIBA rang listi.

Format Olimpijskih igara biće drugačiji nego ranije. Nikad čudniji! Osam reprezentacija koje prođu grupu čeka novi žreb. Biće svrstane u četiri šešira, od po dva tima, prema uspehu. Dve najbolje ekipe biće u šeširu D, one će moći da igraju protiv timova iz šešira G, u kojem će biti dve ekipe koje su kao dve najbolje trećeplasirane ekipe prošle dalje grupnu fazu takmičenja. U šeširu E su treća i četvrta selekcija prema rangu, dok će peta i šesta biti u šeširu F. Selekcije iz iste grupe ne mogu da se sastanu u četvrtfinalu, kao što ne mogu ni timovi iz šešira D da igraju u polufinalu.

S obzirom na format takmičenja jasno je svima koliko je važno sjajno odigrati grupnu fazu i biti prvi u grupi. Primera radi, ako bi Srbija bila prva, u četvrtfinalu išla bi na lakšeg rivala, trećeplasiranu ekipu, dok je u slučaju druge pozicije čeka teži posao.

- Mediji i igrači su fokusirani na utakmicu protiv Amerike, ja je gledam kao i svaku drugu utakmicu. Ovo je najjači olimpijski turnir u istoriji, za zlatnu medalju prvi i apsolutni favoriti su Amerikanci, Kanađani i Francuzi. Sve ostale ekipe, gde je i Srbija, imaju svoju šansu. Probaćemo da se pripremimo najbolje moguće, ali definitivno ništa se ne menja u mom stavu. Olimpijske igre nisu samo da učestvujemo, već da nešto i napravimo. Svaka medalja koju bismo osvojili je za nas zlatna - rekao je nedavno selektor Svetislav Pešić.

Mečevi četvrtfinala igraju se 6. avgusta, polufinale je na programu 8. avgusta. Meč za bronzu i finalni duel igraju se 10. avgusta. Prvi deo takmičenja igra se u Lilu, a  završna nokaut faza "Akor areni" u Parizu.

 

OLIMPIJSKE IGRE

GRUPA A - Australija, Grčka, Kanada, Španija

1. kolo (27. jul)

11.00 Australija - Španija
21.00 Grčka - Kanada

2. kolo  (30. jul)

11.00 ŠpanijaGrčka
13.30 Kanada - Australija

3. kolo  (2. avgust)

13.30 Australija Grčka
17.15 Kanada - Španija

GRUPA B - Francuska, Nemačka, Japan, Brazil

1. kolo  (27. jul)

13.30 Nemačka - Japan
17.15 Francuska - Brazil

2. kolo (30. jul)

17.15 Japan - Francuska
21.00 Brazil - Nemačka

3. kolo   (2. avgust)

11.00 Japan – Brazil
21.00 Francuska – Nemačka

GRUPA C - Srbija, Južni Sudan, Portoriko, SAD

1. kolo (28. jul)

11.00 Južni Sudan - Portoriko
17.15 Srbija - SAD

2. kolo (31. jul)

17.15 Portoriko -Srbija
21.00 SAD Južni Sudan

3. kolo (3. avgust)

17.15 Portoriko - SAD
21.00 Srbija - Južni Sudan

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija