• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. V.

22.07.2024

21:53

Ako se po jutru dan poznaje... "Orlovi" rasturili Grke pred OI!

Starsportphoto

Olimpijske igre

Ako se po jutru dan poznaje... "Orlovi" rasturili Grke pred OI!

Podeli vest

Košarkaši Srbije ubedljivo slavili su protiv Grčke 94:72 (26:21, 22:18, 24:19, 22:14) u poslednjem kontrolnom meču pred put na Olimpijske igre u Parizu. Domaćini su imali čak petoricu dvocifrenih košarkaša, a najefikasniji bio je Bogdan Bogdanović sa 19, dok je Jokić dodao 16 koševa. Kod Grka usamljen je bio Janis Adetokumbo sa 17.

Ako se po jutru dan poznaje, navijači našeg nacionalnog tima mogu da odahnu, pošto je izuzetno jaka provera sa Helenima pokazala pravo lice čete Svetislava Pešića pred "ono pravo" u francuskoj prestonici.

Savladani su jedni od favorita za medalju u Parizu pred punim tribinama Beogradske arene u jako prijatnom, košarkaškom ambijentu.
Zaboleli su porazi u Abu Dabiju od Australije i Sjedinjenih Američkih Država, a jučerašnji trijumf nad Japanom u Beogradu smatran je rutinskom pobedom, pa je ovaj meč delovao umirujuće na simpatizere "orlova".

Foto: Starsportphoto

Jokić izašao na kraj sa Janisom i Papajanisom

 

Jako brzo su velike NBA zvezde počele sa demonstracijom svojih veština. 
Pogodak Bogdana Bogdanovića samo je najavio seriju Nikole Jokića. Maestralnim dodavanjima i rešenjima iz igre 1 na 1, centar Denvera je stvorio osetniju razliku za Srbiju, pa je zvezda Milvokija, Janis Adetokumbo morala da uzvrati
.
Insisitralo je snažno krilo na lopti i rešenjima akcija karakterističnim prodorom, ali se rešenje selektora Pešića da kao primarnog defanzivca angažuje Petruševa, pokazalo vrlo dobrim.

Vasilis Spanulis nije želeo ništa da prepusti slučaju, pa je Adetokumbo jako brzo seo na klupu. 
Upravo u tom periodu je i popularni Kari odlučio da Džokeru pokloni koji minut odmora, a na njegovo mesto pod košem stao je Nikola Milutinov.

Foto: Starsportphoto©

Milutinov sjajno odmenio Jokića

Iako je u jednom trenutku razlika dostigla i deset poena, krajem prve četvrtine na semaforu je stajalo 26:21 u korist domaćina.

Sa Jokićem na klupi, "orlovi" su nastavili lepršavom i efikasnom košarkom da uvećavaju prednost. Mnogo problema momcima u plavim dresovima pravio je Milutinov.
Centar Olimpijakosa je hvatao promašaje saigrača, rešavao sopstvene akcije i iznudio veliki broj prekršaja.

Sa druge strane je princip ostao isti - dajte Janisu loptu i sklonite se s puta.
Takva strategija nije selektoru Spanulisu pružila željeni rezultat, pa je čestim izmenama pokušavao da pronađe pravu petorku.
Traženu energiju dobio je od iskusnog Papanikolaua, dok su Vokap i Mitoglu maestralno obavljali posao u odbrani.
Muke Vasilija Micića nastavljene su i na ovom susretu, pa je nada da će forma doći na prepoznatljiv nivo na francuskim parketima.
Glavni dvojac Srbije, Jokić i Bogdanović tih problema nema, pa nas je upravo duet ove dvojice majstora održavao u prednosti do poluvremena.

Foto: Starsportphoto©

Bogdan i Jokič namučili Grke

Koketirali su "orlovi" sa dvocifrenom prednosti i drugom delu susreta. 
Pre svega sjajnim šutem Avramovića i Bogdanovića odbrana Grka je bila prinuđena na napuštanje reketa, a to su znali da iskoriste Milutinov i Jokić.

Odličnu predstavu domaćoj publici u trećoj četvrtini pružio je i Nikola Jović. Mladi as Majami Hita pokazao je široku lepezu napadačkog arsenala pogocima za tri poena i sjajnim prodorima do obruča.
Nadmoć naših centara ostavila mu je mnogo prostora na liniji za tri poena, a on je često birao adekvatno rešenje. 

Prednost od 13 poena na početku poslednjih deset minuta dala je obojici trenera slobodu da isprobaju sve kombinacije i pokušaju sve taktičke zamisli pred Igre.
Nešto opušteniji ritam bolje su iskoristili gosti, sve dok se domaćin nije ponovo razigrao.

Foto: Starsportphoto

"Orlovi" dodali gas na kraju

Nekoliko majstorija Jokića, Petruševa i Jovića kasnije, rezultat je bio 88:68, a sa samo tri minuta do kraja, pitanje pobednika bilo je rešeno.

Oba trenera ispraznila su svoje klupe i iz igre izveli nosioce kako ne bi rizikovali neku povredu. Kapiten "orlova" Bogdanović se "ispisao" sa petom trojkom iz isto toliko pokušaja i tako nagovestio sjajnu šutersku formu pred OI.

Podsećamo, Grci su deo grupe A zajedno sa Australijom, Španijom i Kanadom, a prvi meč na turniru igraju upravo protiv selekcije iz Severne Amerike.

Sa druge strane, izabranike Svetislava Pešića na otvaranju Igara očekuju Sjedinjene Američke Države, a svoje mesto pod suncem tražiće i Južni Sudan i Portoriko.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Martinović saopštio: Zaključen sporazum sa udruženjima poljoprivrednika
Politika

Ministar Martinović saopštio: Zaključen sporazum sa udruženjima poljoprivrednika

Na osnovu dogovora između ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandra Martinovića sa predstavnicima sedam udruženja poljoprivrednika, koji je postignut na sastanku 18. jula 2024. godine u Vladi Republike Srbije, a kom su prisustvovali i predsednik Vlade Miloš Vučević, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić i predstavnici Ministarstva finansija, danas je zaključen Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede

22.07.2024

20:24

TV

Senka porodice Obama i dalje lebdi nad Belom kućom! Duboka država je u potpunoj panici! Ima li Kamala Haris bilo kakve šanse?
Live TV

Senka porodice Obama i dalje lebdi nad Belom kućom! Duboka država je u potpunoj panici! Ima li Kamala Haris bilo kakve šanse?

Šta posle odustajanja Bajdena? Nemačka formirala kriznu grupu u slučaju pobede Bajdena. CNN objavio: Zapad smišlja kako da mobilizuje ljude u cilju rata protiv Rusije. Izraelska vojska presrela dronove lansirane iz Libana. Na ove i druge važne svetske teme, u emisiji "Rat uživo" gvorili su Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT Balkan i Petar Đurđev iz Centra za društvenu stabilnost. Uživo u program javio se i analitičar Dejan Bumbić koji je komentarisao trenutnu situaciju u Americi i potencijalnu predsedničku kandidatkinju Kamalu Haris.

22.07.2024

22:33

Izrael i Jemen u ratnom plamenu! SVET SRLJA U HAOS! Srbija čuva mir! (VIDEO)
Live TV

Izrael i Jemen u ratnom plamenu! SVET SRLJA U HAOS! Srbija čuva mir! (VIDEO)

Da li muslimani imaju jedinstvo ili ne? Arapski svet nije reagovao onako kako bi trebalo kada je napadnuta Gaza. Huti su ušli u otvoreni rat sa Izraelom. Da li se bure baruta na Bliskom istoku širi? Našoj državi najznačajnije je da zadrži mir i stabilnost. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su Miodrag Jevtić, pukovnik u penziji, nekadašnji dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija i Miloje Pršić,

22.07.2024

18:41

Tramp se priklonio dubokoj državi? Pokloniće mu mesto predsednika SAD-a, ali da igra po njihovim pravilima? (VIDEO)
Live TV

Tramp se priklonio dubokoj državi? Pokloniće mu mesto predsednika SAD-a, ali da igra po njihovim pravilima? (VIDEO)

Kao grom iz vedra neba za jedne, a za druge već postojeća pretpostavka došla je informacija da Bajden više nije kandidat za predsednika. Na njegovo mesto za potencijalnu predsednicu Amerike došla je Kamala Haris. Da li je ovo 1:0 za Trampa protiv duboke države? Na ovu temu u "Info danu" govorili su prof. dr Boris Bratina, filozof, politikolog Nikola Jović i prof. dr Stevica Deđanski, analitičar.

22.07.2024

16:30

Očekujem da svako domaćinstvo prati utakmicu protiv Amerike! Naši sportisti će nas učiniti ponosnima u Parizu! (VIDEO)
Live TV

Očekujem da svako domaćinstvo prati utakmicu protiv Amerike! Naši sportisti će nas učiniti ponosnima u Parizu! (VIDEO)

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je juče sportiste i članove olimpijskog tima Srbije u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike i tom prilikom je uručio državnu zastavu odbojkašici Maji Ognjenović koju će s Dušanom Mandićem nositi na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu. Ovim povodom gost "Info jutra" bio je državni sekretar za sport Marko Kešelj.

22.07.2024

12:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Lokalizovan požar na Tari!
Srbija

Lokalizovan požar na Tari!

Borba sa požarom na Tari, iznad Krtice, na putu Perućac - Mitrovac još traje. Vatrogasne ekipe su zaustavile širenje vatre i gase panjeve...

22.07.2024

18:43

Osnovan ženski manastir u prizrenskom naselju Potkaljaja
Srbija

Osnovan ženski manastir u prizrenskom naselju Potkaljaja

Crkva Svete Nedelje u prizrenskom naselju Potkaljaja postala je ženski manastir. Za igumaniju novoosnovanog manastira Srpke pravoslavne crkve postavljena je monahinju Zlata, koja je do sada službovala u manastiru Brnjak, kod Zubinog Potoka.

22.07.2024

16:16