• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. P.

14.09.2024

14:00

Karijera je proletela kao film! Čuveni Peđa Stojaković otkrio za čim žali: I dan danas razmišljam o tom finalu..

Starsportphoto

Košarka

Karijera je proletela kao film! Čuveni Peđa Stojaković otkrio za čim žali: I dan danas razmišljam o tom finalu..

Podeli vest

Jedan od naših najboljih šutera svih vremena, Predrag Stojaković (47), pred ulazak u FIBA Kuću slavnih, nekoliko sati pre svečane ceremonije koja se održava kao vrhunac Interkontinentalnog kupa u Singapuru, govorio je o svojoj izvanrednoj karijeri.

Bivši srpski košarkaš karijeru je započeo u Crvenoj zvezdi iz koje je nakon jedne sezone prešao u PAOK, da bi se potom otisnuo na američko tlo i u NBA ligu. Od 1998. do 2011. godine nastupao je za Sakramento, Indijanu, Nju Orleans, Toronto i Dalas.

U reprezentaciji je na najvećim takmičenjima FIBA postigao 436 poena na 35 mečeva. Ta statistika mogla je biti i bogatija, da nije igrao samo pet godina zbog različitih okolnosti. Tokom tog perioda, bio je jedan od ključnih lidera u pohodu na zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu 2002. godine, dok je godinu dana ranije, na Evropskom prvenstvu u Istanbulu, pored zlatne medalje, osvojio i MVP priznanje.

- Podsećanje na dane početaka vraća me na momente koji su na neki način ostavili pečat na moju karijeru. Od starta, u Požegi, pa prelaska iz Hrvatske u Srbiju zbog građanskog rata, poznanstva sa Predragom Badnjarevićem i tu njegovu borba za mene na terenu i van njega koja je ostavila dubok pečat na mene i moju karijeru. To je ono o čemu razmišljam iz ove perspektive, o počecima. Kasnije, kad uđeš u mašineriju i postaneš profesionalac, onda je to već posao. Lepo je, lep je osećaj i čast što sam sada izabran u Kuću slavnih FIBA - istakao je Stojaković i dodao:

- Kad se osvrnem, prošlo je mnogo vremena od trenutka kad sam prestao, kamoli od kad sam počeo da igram. To je nekih 30+ godina, ali ogromno je bogatstvo da se osvrnem samo na ljude na koje sam naišao tokom karijere. Uvek sam razmišljao pozitivno, poklopilo se mnogo toga da postanem košarkaš i smatrao sam sebe srećnim što se bavim onim što volim - započeo je Peđa razgovor za "Meridian sport".

Foto: Starsportphoto©

Peđa Stojaković nekada

Popularni Peđa je u nekoliko rečenica sumirao svoju, skoro dve decenije dugu karijeru.

- Sve tako brzo izdešavalo. Najpre sam bio priključen prvom timu Crvene zvezde, pa je posle dve godine usledio odlazak u Grčku i potpisivanje profesionalnog ugovora, dokazivanje i igranje na višem nivou. Pa draft, povrede, odlazak NBA… Ali, na tom putu sam uvek sretao ljude koji su bili kvalitetni, koji su mi pomogli, videli nešto u meni i na neki način dali šansu. Oni su u meni ostavili dubok trag. Kad završiš karijeru i analiziraš je, onda razmišljaš više o onome što si propustio. Jer, kad dođeš do određenog nivoa, žudiš za perfekcijom. Uvek se osvhnem na neke trenutke u kojima sam bio blizu velikih uspeha - sa PAOK-om, Sakramentom, reprezentacijom.. - istakao je Stojaković, a zatim dodao:

- Ponosan sam na sve, ne kajem se ni zbog čega. Ali, reći ću vam za čim žalim. I dan danas razmišljam o finalu sa PAOK-om, protiv Panatinaikosa, koje smo izgubili u petoj utakmici! Razmišljam o mom šutu 2002. u sedmoj utakmici finala Zapada protiv Lejkersa. To su momenti koji su na mene ostavili snažan utisak. Mislim da se i mnogi moji saigrači sećaju šanse koju smo imali kao ekipa, u tih šest godina koje smo zajedno proveli u Kingsima. O hemiju u timu koja je postojala na terenu i van njega. Naravno i na sve ljude. Kad se osvrneš na karijeru, proletela je brzo kao neki film - poručio je Peđa.

Foto: epaimages

 

Jedan od naših najboljih šutera svih vremena ne krije koliko mu je značilo što je u karijeri uz sebe imao zemljake Predraga Badnjarevića, Dragana Šakotu, Predraga Zimonjića, pa Vlada Divca..

- U PAOK-u nas je bilo sedmorica Srba. U početku su tu bili Duda Ivković, Zoran Savić i Bane Prelević. Kasnije je došao Šale (Dragan Šakota) i odigrao ključnu ulogu u odluci da ostanem u Solunu. Prvi mi je dao šansu da sa 17 godina igram u Evroligi. Posle je bio i sjajan tajming kad sam odlazio u NBA, jer je Diki u istom trenutku potpisao za Sakramento kad sam došao u Kingse. Vrlo je bitno imati tu podršku, ljude koji će da ti se nađu, ne samo na profesionalnom planu, već i u životu. Kad pričamo o ljudima koji su mi bili bitni, uvek sam se trudio da opravdam njihova očekivanja i nadam se da sam uspeo - istakao je bivši košarkaš.

Foto: Reuters

Vlade Divac i Peđa Stojaković

Potom je nekadašnji reprezentativac otkrio i koji tim je bio najboji u njegovoj karijeri.

- Iz mog ugla i kako sam se tada osećao kao igrač, Sakramento od 2002. do 2004. godine. Zatim reprezentacija iz 2001. i 2002. Te 2001. bili smo dominantni - iskren je Peđa.

Upitan je bivši funkcioner u redovima Sakramenta i da li razmišlja o tome, da se u nekom trenutku vrati košarci.

- Odlazak iz Sakramenta se dogodio u pravom trenutku. Zato što sam starijoj deci bio potreban kad su bili u punom pubertetu, kad su završavali srednju školu. U poslednje dve, tri godine uživam što sam blizu njih, u ulozi tate. Uživam da gledam njihove utakmice, što imam slobodno vreme…  Da li se osećam dobro, kad sam u nekim košarkaškim krugovima?  Naravno, uvek mi prija. Da li će se nešto desiti u skorijoj budućnosti, ne znam. Trenutno niti tražim, niti očekujem nešto, nisam u tom pogledu aktivan - zaključio je Stojaković.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jevtić pružio podršku Vučiću: Najavljene mere pravi odgovor na Kurtijev teror nad Srbima na KiM
Politika

Jevtić pružio podršku Vučiću: Najavljene mere pravi odgovor na Kurtijev teror nad Srbima na KiM

U vremenima izazova, u situaciji kada se srpski narod nalazi na udaru etno-nacionalizma Aljbina Kurtija koji sprovodi institucionalno nasilje nad srpskim narodom, država Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem još jednom pokazuje da mudrom i odgovornom politikom čini sve da srpski narod zaštiti na način koji je u ovom trenutku najefikasniji u smislu mera protiv svega onoga što Kurti radi Srbima na Kosmetu, izjavio je danas gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić.

14.09.2024

15:15

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!
Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!

U okviru akcije preventivnih pregleda koji se svakog vikenda održavaju u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji, u Čačku će u nedelju primati pacijente lekari Opšte bolnice i Doma zdravlja.

13.09.2024

15:45