• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. V.

20.10.2024

15:20

Evroliga otklonila dilemu: Čak sedam sudijskih grešaka na meču Zvezde i Barselone!

Starsportphoto©

Košarka

Evroliga otklonila dilemu: Čak sedam sudijskih grešaka na meču Zvezde i Barselone!

Podeli vest

Zvaničnim saopštenjem na sajtu Evroliga je priznala čak sedam sudijskih grešaka u susretu koji je obeležio proteklo kolo elitnog takmičenja.

Gosti iz Španije slavili su posle produžetka sa 98:94, ali je svemu prethodila nekolicina diskutabilnih odluka trojke: Robert Lotermozer, Mišel Rosi i Vasilika Saruha. 

Zanimljivo je da su se čak četiri greške na koje su čelnici lige ukazali dogodili u poslednjih 30 sekundi četvrte četvrtine.

Foto: EPA

Mnogo grešaka sudija

Oni smatraju da je kontakt između Jana Veselog i Džoela Bolomboja na 29 sekundi do kraja susreta nepravedno dosuđen kao prekršaj Amerikancu, jer je češki reprezentativac načinio faul.

Takođe, ističu nepravilnosti tokom haosa oko zapisničkog stola, vremena za napad i dosuđenih osam sekundi za Crvenu zvezdu, koja je dodelila loptu i napad Barsi iz koje je Panter pogodio nestvarnu trojku preko Dobrića.

"Sa 1:14 do kraja utakmice, Jago Dos Santos je u duelu sa Janom Veselim. Veseli je ostvario kontakt sa Jagovim kukovima i nogama i tako ostvario ilegalni kontakt koji je bio prekršaj", objasnila je Evroliga.

Takođe, priznaju i grešku sudija koja je oštetila Barselonu i dodelila dva slobodna bacanja omalenom Brazilcu.

Foto: Starsportphoto

Oštećene obe strane

"Sa 1:12 do kraja meča, Jago je inicirao kontakt prilikom šuta sa Veselim, a ovaj je izblokirao taj pokušaj. Dosuđen je faul Veselog i to je loša sudijska odluka", poručuje liga.

Najspornija situacija desila se tokom sudijskog podbacivanja i borbe za loptu Jana Veselog i Džoela Bolomboja. 

Ističu da je svemu prethodio faul češkog centra u pokušaju da Amerikancu izbije loptu, a tek potom je usledila pravilno dosuđena "mrtva" lopta i ona je podbačena.

"Na 26 sekundi do kraja, Džoel Bolomboj i Jan Veseli su obojica bili rukama na lopti i niko od njih nije imao kontrolu nad njom. Sudije su svirale mrtvu loptu, što je dobra odluka. Igra je nastavljena podbacivanjem lopte sa 20 sekundi koliko je ostalo vremena za napad. U toj situaciji, defanzivni tim bi dobio nove 24 sekunde za napad kada bi uhvatio loptu, dok bi tim koji je uhvatio loptu prethodno imao 20 sekundi i 4 sekunde da prenese loptu preko polovine terena. Bolomboj je dodao loptu Majku Daumu i vreme je nastavljeno kada je skakač udario loptu. Sat se nastavio kako treba i kada je sat za napad došao do 15 sekundi, sudije su morale da sviraju osam sekundi. Neispravna odluka sudija. Posle protesta, Đoan Penaroja je dobio tehničku grešku, što je ispravna odluka sudija", pojasnila je Evroliga.

Foto: Starsportphoto

Duel Bolomboja i Veselog

Potom je nastavila objašnjenje i otkrila da je utakmica nakon tog spornog trenutka nastavljena nepravilno.

"Ovo nije situacija gde se može pregledati snimak prema Pravilniku o košarci Evrolige. U ovom članku se navodi da je "došlo do greške/kvara u satu za šut i/ili igru i on ne počinje/zaustavlja/odbrojava pravilno ni u jednom trenutku u igri pre ili nakon što je lopta u igri. Sudije će pregledati snimak kako bi utvrdili samo sledeća pitanja: koliko je vremena zaista isteklo i koliko je vremena (ako ga ima) preostalo na satu za šut i/ili igru u četvrtini ili produžetku. Ako sudije nađu dokaze da je postignut koš nakon isteka vremena za šut ili igru, koš se neće računati sve dok se greška još uvek može ispraviti u skladu sa pravilima. Vreme je nastavilo da teče pravilno i pregledavanjem snimka se ne može dosuditi da nije preneta lopta za deset sekundi, što je nepravilna odluka. Utakmica se nastavila na nepravilan način jer je Barselona dobila loptu na mestu gde su se navodnih osam sekundi desili, što je nepravilna odluka sudija", objasnili su.

Naravno, sve je ovo slaba uteha za "delije", a možda čak i samo dodaje so na ranu. Crvena zvezda je doživela prvi poraz nakon tri trijumfa, ali i dalje zauzima sam vrh tabele sa još četiri ekipe.

Standings provided by Sofascore



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)
Live TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)

Jahja Sinvar, vođa Hamasa, ubijen je u u Gazi pre nekoliko dana, a nedavno je i pokušan napad dronom na privatnu rezidenciju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Kako će ovo uticati na tok sukoba na teritoriji Izraela komentarisali su analitičar profesor dr Miloš Laban i inženjer telekomunikacija Avram Izrael tokom gostovanja u "Info jutru".

20.10.2024

09:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija

Mile peče rakiju, al' je ne okuša! Evo šta kaže!
Srbija

Mile peče rakiju, al' je ne okuša! Evo šta kaže!

Ove godine su kazandžije i lampeci za pečenje rakije posebno traženi, jer je šljiva u čačanskom kraju dobro rodila. Kolika je potražnja svedoče i liste čekanja, kod malobrojnih koji se ovim poslom još bave.

20.10.2024

17:27