• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.06.2023

12:30

DEVETI SEPTEMBAR, PRAG... TAMO JE SVE POČELO! Denverov MOZAIK sklopljen je na Evropskom prvenstvu, a za sve je KRIV Eron Gordon!

Starsportphoto

NBA

DEVETI SEPTEMBAR, PRAG... TAMO JE SVE POČELO! Denverov MOZAIK sklopljen je na Evropskom prvenstvu, a za sve je KRIV Eron Gordon!

Podeli vest

Košarkaš Denver Nagetsa Eron Gordon u tandemu sa Nikolom Jokićem izrastao je u jednog od najboljih krilnih centara sveta.

Došli su Denver Nagetsi na korak od istorije! Nikola Jokić i družina upisali su dve pobede na Floridi te ih sada samo jedna pobeda deli od NBA titule. Šansu da zatvore finalnu seriju imaće već u noći između ponedeljka i utorka, duel je na programu od 02:30, a na strani čete Majkla Melouna biće i prednost domaćeg terena budući da se serija vraća u Kolorado. 

Jasno je svima da je Nikola Jokić, koliko god gorostas iz Sombora bežao od toga, lider i motor ekipe. Govorio je mnogo puta u poslednje vreme centar Denvera o tome kako je Džamal Marej vođa na parketu, a van njega veterani poput Džefa Grina i Iša Smita. Ipak, istina je nešto drugačija budući da je upravo "Džoker" najveći krivac za sjajan timski duh - najjaču snagu Nagetsa. 

U prvoj utakmici dominirao je Jokić, imao je pomoć Džamala Mareja i Erona Gordona. U drugoj - svi su podbacili sem srpskog centra, ali je zato srpski reprezentativac na Floridi uz sebe imao raspoložene gotovo sve igrače. Čak i Majkla Portera Džuniora koji je potpuno "nestao" tokom finalne serije. Izdvojili su se dvojica Brauna - Kristijan i Brus, ali i već pomenuti Eron Gordon. 

Foto: Tanjug/AP

Momak koji je košarku "učio" na Arizona koledžu 2021. godine došao je među Nagetse u trejdu koji se ispostavio kao pun pogodak za ekipu iz Kolorada. Odrekao se tada Denver Geri Herisa i Er Džej Hemptona u zamenu za, mora se priznati, neproverenu napadačku opciju. Istina, nije Gordon u sastav Majkla Melouna došao sa epitetom elitnog "skorera", a strateg šampiona Zapada već tada imao je u glavi plan za krilnog centra. 

Prošao je Gordon kroz period adaptacije koji je trajao nešto duže nego što se očekivalo. Onda je iznenada dobio i produžetak ugovora u Denveru što je, a Nagetsi su se pošteno "otvorili" i dali mu 86.640.001 dolar za četiri sezone. Znali su u Koloradu šta čekaju, a ove sezone su to i dočekali. Priznao je i sam Gordon nakon brilijantne partije u Majamiju da u Denveru oseća poverenje saigrača što mu je najvažnije. 

Ipak, da se Gordon sjajno uklopui u sastav Denvera moralo je da nam bude jasnije mnogo ranije. Konkretno 9. septembra 2022. godine kada se pojavio u Pragu na meču Srbije i Poljske u okviru Evropskog prvenstva. As Denvera želeo je da pruži podršku svom saigraču Nikoli Jokiću i tada rekao, ispostaviće se, ključnu rečenicu za sve ono što smo gledali tokom ove sezone, a čija se kruna očekuje već u utorak ujutru. 

- Srbija je sila. Uvek je i bila. Kao što uvek kažem, kada imate Nikolu Jokića u timu, imate veliku šansu da dobijete svaku utakmicu. Uzbuđen sam da vidim šta će uraditi u Berlinu. Navijam za njih.Mi smo porodica, mi smo tim. Putovaću po celom svetu samo da bih gledao košarku i podržao Jokića - rekao je Eron Gordon, a potom priznao da je došao bez znanja svog saigrača kako bi ga iznenadio. 

Izrastao je Eron Gordon u poslednjih nekoliko meseci u bedem Denver Nagetsa, defanzivnu silu pred kojom su pali Kralj Lebron Džejms i Kevin Durent. Slična sudbina očekuje i Džimija Batelra, a koliko je cenjen u svlačionici potvrđuju reči Nikole Jokića nakon prve pobede u finalnoj seriji. 

- Volim da igram sa Gordonom. Dominantan je fizički. Sjajno je prihvatio ulogu. Danas nam je pomogao, davali smo mu loptu, a uz to je naš najbolji odbrambeni igrač. Nije lako kada iz utakmice u utakmicu morate da čuvate najboljeg igrača protivničke ekipe, a on to radi odlično - kazao je Jokić, a sa njim je saglasan bio trener Majkl Meloun. 

Foto: Reuters

- Eron Gordon je postavio ton utakmice. Često to radi ove sezone. Takođe, igrao je izvanredno u odbrani. Zaustavio je Džimija Batlera koji je jedan od najboljih igrača u NBA ligi.

Nije Eron Gordon bio napadački potentan od kako je došao u Denver, umeo je nekada da "bljesne", ali ništa više od toga. Ipak, to nije uticalo na njegove partije i ukupan utisak, a u četvrtoj utakmici finala sve mu se "vratilo". Amerikanac je partiju završio sa 27 poena, šest skokova i asistencija. Koliko mu je to značilo bilo je jasno nakon meča. 

- Retkost i blagoslov to što imamo ovde. Sjajno je igrati sa ovim momcima, svi su nesebični, gaje veliku strast prema košarci, razumeju da moraju da igraju na pravi način, energično i da će tako stvari dolaziti na svoje. Kada je tako, pobeđujemo i svi to vole. Što se mene tiče, lepo je što mogu da budem svoj i to je dovoljno. Radim ono što timu treba, postižem poene, skačem, branim najboljeg igrača, kreiram - kazao je Eron Gordon. 

Bila je, jeste i biće NBA lige specifična po mnogo čemu. Specifična po egu, nadmenosti i sebičnosti. Specifična po atleticizmu, fizičkoj dominaciji, razornim telima... Bila je, jeste i biće, ali trenutno su "Preko Bare" glavne neke druge vrednosti, vrednosti koje je nametnuo Nikola Jokić, a koje su poprimili svi u sastavu Denver Nagetsa. 

Ekipa iz Kolorada mogla bi u utorak u ranim jutarnjim satima da postane demanti svega onoga u šta su Amerikanci verovali...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija