• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.11.2023

05:50

Ovo 50 godina nije viđeno! Nole "prešao igricu"

EPAIMAGES

Novak Đoković

Ovo 50 godina nije viđeno! Nole "prešao igricu"

Podeli vest

Novak Đoković je stigao u Torino i rekao bez lažne skromnosti da će osvojiti Završni masters! Rečeno - učinjeno! Želi da obori sve rekorde, samo, uskoro će biti u malom problemu, jer je već počeo da obara sopstvene rekorde.

Zbog toga je Novak Đoković najveći svih vremena. Ne zato što je osvojio jedan, dva tri ili četiri Vimbldona, i time se zadovoljno, nego što ga svaki gura napred da želi još. Tu glad za trofejima, dostignućima, rekordima nemoguće je nahraniti. On ne poznaje granice.

- Ne znam šta je realno, ne znam šta je granica. Ja ne poznajem granice. Smatram da sam i zbog toga uspeo da dostignem najviše vrhove i dostignuća u teniskoj istoriji - rekao je nedavno najboljih teniser svih vremena.

Novak postavi cilj i ne staje dok ga ne ispuni. Ali, "prešao je igricu", počeo je da ove godine da obara sopstvene rekorde i ono što on trenutno radi je nerealno! Toliko visoko podiže lestvicu da to bez sumnje malo plaši momke koji bi trebalo da ga naslede. Tako je početkom godine oborio rekord Rafaela Nadala od 22 grend slem titule osvajanjem Rolan Garosa, a onda otišao na 24 pehara titulom sa JU-Es openu. Takođe, osvojio je rekordni deseti Australijan open.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Došao je do magičnog broja i "kluba" od 400 nedelja na prvom mestu na ATP listi. Pitanje je da li će iko ikada nadmašiti to što je uradio. Đoković je rekord po broju sedmica kao broj jedan na ATP listi oborio još u martu 2021. godine kada je nadmašio 310 nedelja Švajcarca Rodžera Federera. Ali, to nije bilo dovoljno. Postao je apsolutni rekorder - niko mu nije ravan u obe konkurencije. Iza sebe je ostavio i Štefi Graf koja je na tronu bila 377 nedelja, potom sledi Martina Navratilova sa 332 nedelje, pa Serena Vilijams sa 319, dok je peti Rodžer Federer sa 310 sedmica.

Foto: EPAIMAGES

 

 

Pretekao Rodžera Federera po broju titula na Završnom mastersu i postao apsolutni rekorder sa sedam trofeja, pa će iduće godine moći da pojača i ovoja rekord, kao što je osmi put u karijeri završio kalendarsku godinu kao prvi na svetu i takođe oborio sopstveni rekord.

Već je bio rekorder po broju masters trofeja, ali je pobedom u Parizu stigao do jubilarne 40. titule. Sa rekordnih 56 došao do 58 masters finala, a popravio je sopstveni rekord od 32 grend slem finala na 36 budući da se borio za pehar na sva četiri grend slema i izgubio finale samo na Vimbldonu. Uzeo je Federeru još jedan rekord, od 46 grend slem polufinala, Nole sad ima 47, a 36 godina i 111 dana  Đoković je postao najstariji pobednik Ju-Es opena.  Podebljao rekord po procentu pobeda sa 83,35 odsto na 83,67 odsto (1086-212). Stigao je do brojke od 55 ATP pobeda u jednoj kalendarskoj godini, čime je postao tek drugi teniser u Open eri koji je nakon navršene 35 godine stigao do ove kote. Poslednji put tako nešto je uradio Ken Rouzvol koji je 1970. i 1973. zabeležio "55 plus" pobeda tokom sezone. Uradio je Nole nešto što 50 godina nije viđeno.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Rodžera je ostavio bez još jednog dostignuća. Drugi put u karijeri u jednoj godini uspeo da veže finala sva četiri grend slema i Završnog mastersa, a pre toga je to uradio 2015. godine. Rodžer je to uradio 2006. i 2007. godine.  Četvrti put u karijeri, posle 2011, 2015 i 2021. osvojio je tri gend slem titule u jednoj sezoni i postao je prvi čovek sa po tri titule grend slem titule na svim podlogama.  Već tokom 2024. mogao bi da padne novi rekrod, Kalendarski slem, sva četiri grend slem u jednoj sezoni, a možda i Zlatni slem, jer je Nole naciljao Zlato na Olimpijskim igrama u Parizu. To nije sve, ima 98, trofeja, prva meta mu je Rodžer Federer sa 103, a onda i Džimi Konors,koji ima najviše osvojenih titula - 109. S obzirom na to da Nole ne planira uskoro u penziju, pašće i ova brojke, Rodžera možda već tokom naredne sezone.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija