• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

18.02.2024

13:45

Novak hteo da završi karijeru, pa se desio preokret! Iskusni trener fasciniran

Tanjug/AP

Novak Đoković

Novak hteo da završi karijeru, pa se desio preokret! Iskusni trener fasciniran

Podeli vest

Fransis Bugi, kondicioni trener Viktorije Azarenke, kaže da su za uspeh Novaka Đokovića zaslužni Rafael Nadal i Rodžer Federer.

Srbin je godinama fizički jedan od najdominantnijih tenisera na turu, što zapanjuje ne samo njegove rivale, navijače, nego i trenere. Velike deo zasluga pripada njemu, jer je odlučio da promeni način ishrane i života. Svi se sećaju da je Nole 2017. godine imao problem sa laktom, bio je spremena da završi karijeru u 31. godine, ali se vratio zahvaljujući porodici i supruzi Jeleni.

Usledio je veliki preokret u karijeri našeg tenisera 2018. godine. Azarankin trener izneo je vrlo zanimljivo opažanje o tome koliko su Federer i Nadal uticali na uspeh našeg tenisera. Mada, često i Nole zna da kaže da je zbog najvećih rivala postao bolji teniser.

- Impresioniran sam onim što Novak radi u poslednjih pet, šest godina. Veruje da su ga Federer i Nadal naterali da bude bolji. Podizali su letvicu i zbog toga je Novak tu gde je sad. On je rekao da hoće da bude bolji i uspeo je u tome. Ali, način na koji to radi, nikada nisam video takvog igrača - oduševljen je Frensis prvim teniserom sveta. 

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Đoković danas ima 24 grend slema, 22 Rafa, dok je Federer ostao na 20. Posle 30. godine je naš teniser osvojio čak 12 najvećih titula, a malo je verovatno da će se na tome zaustaviti.

 

Foto: EPAIMAGES

 

 

- Nikada nije neuravnotežen, uvek ima sve pod kontrolom, sve izgleda lako i glatko. Ali, rad koji stoji iza svega toga, sposobnost koordinacije, prikupljanje informacija da biste znali šta je potrebno da uradite. Impresivno je, impresivno - fasciniraniran je trener.

Verovatno najteži period u karijeri nađeg tenisera bila je 2017. kada je imao povredu lakta. Nije mogao zbog bolova i ograničene pokretljivosti da igra na najvišem nivou, pa je posle poraza u četvrtfinalu Vimbldona napravio pauzu do kraja sezone. Te godine je propustio Ju-Es open, prvi grend slem od 2005. kada je debitovao na velikoj sceni. Vratio se 2018, ali nije uspeo da dođe do finala nijednog turnira, a igrao je na Australojan openu, Indijan Velsu, Majamiju, Monte Karlu, Rimu, Barseloni, Madridu, stigao je do četvrtfionala Rolan Garosa. Potom je u Kvinsu igrao finale i izgubio od Marina Čilića u tri seta. Onda, kada je bio 21. na svetu, samo tri nedelje kasnije sve zaprepastio u Londonu. Stigao je do finala i pobedio Kevina Andersona, a potom je trijumfovao u Sinsinatiju, Ju-Es openu, na mastersima u Šangaju, Parizu i Završnom mastersu. 

 

Foto: EPA

 

 

Nole je odigrao maestralan drugi deo sezone, a gazi i danas sa 36 godina. Deo zasluga pripada i Jeleni, jer mu nije dala da završi karijeru. Povratak posle povrede nije bilo lako, teško su mu pale eliminacije na Indija Velsu i Majamiju posle samo dva kola, u jednom momentu mu je bilo dosta svega i želeo je da ostavi tenis.  

- Okupio nas je sve članove posle tog meča i kazao nam "Ljudi, gotovo je, prestajem da igram". Svi smo se rasplakali, rekla sam mu da ne može da prestane, da još nije vreme. Ali on nije više hteo da igra, čak ni da gleda druge kako igraju tenis. Međutim, ja volim tenis i vodila sam decu na teren s vakog dana. Trećeg dana je došao i Novak. Gledao je kako se mi zabavljamo, ali mi smo se samo igrali, nije to ono kako on igra kad trenira. Onda je tražio da i on dobije reket. Rekla sam mu, ne može, sad je na nas red da se igramo, ovo je naš teren, ti si prestao, šalila sam se, naravno. Onda je Stefan rekao: "Ok, tata, sad je tvoj red", a onda je Novak uzeo nekoliko loptica i počeo da servira. "Ne osećam se loše" i nastavio je da igra. Svakog dana je dolazio na teren i najzad rekao da će pozvati trenera Marijana Vajdu i početi opet da trenira - otkrila je Jelena pre nekoliko godina.

Nole posle Austalina opena ove sezone nije igrao, a na teren će se vratiti u Americi, igraće na mastersu u Indijan Velsu, koji počinje 3. marta i traje do 14. Naš teniser je već počeo pripreme za nezvanični peti grend slem.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija