• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. R.

12.03.2024

20:01

Oni nisu bili elita, a pobeđivali su Novaka! Evo koji igrači van TOP 100 su uzimali skalp Srbinu!

Starsportphoto/reuters/USA today

Novak Đoković

Oni nisu bili elita, a pobeđivali su Novaka! Evo koji igrači van TOP 100 su uzimali skalp Srbinu!

Podeli vest

Najbolji svetski teniser Novak Đoković ispao je iznenađujuće sa mastersa u Indijan Velsu, pošto je u tri seta poražen od "laki luzera" Luke Nardija (6:4, 3:6, 6:3). Igrač koji je 123. na ATP listi, nije prvi koji je porazio Noleta a da u tom momentu nije bio među TOP 100 na svetu, ali je Italijan definitivno ušao u probradno društvo, jer se ne može mnogo igrača na planeti pohvaliti ovakvim uspehom.

Razočaravajući poraz našeg asa i nastup ispod njegovog šampionskog nivoa naveo je mnoge da pomisle da li je ovo početak kraja najboljeg tenisera svih vremena.

Petostruki osvajač prestižnog turnira nije ličio na sebe, a definitivno nije navikao navijače da gubi od toliko slabije rangiranih protivnika. Ipak, Nole je i pre šest godina izgubio u drugom kolu Indijan Velsa od tada 109. na svetu Taro Daniela takođe sa 2:1, a treći set je Japanac rešio u svoju korist 6:1! 

 

 

Bio je Novak u ovakvim situacijama i pre, ali je umeo je da se izdigne i pronađe motiv i energiju, pa se nadamo da će i ovaj put biti tako, jer je poznato da mu je fokus na Olimpijskim igrama u Parizu (26. jul - 11. avgust).

 

Foto: profimedia

 

 

 

Ukoliko se osvrenemo na deceniju za nama, prvi koji je uzeo skalp Novaku, a da nije bio u "društvu 100", bio je Huan Martin Del Potro na Olimpijskim igrama u Brazilu 2016. godine.

Đoković je eliminisan na startu olimpijskog turnira posle poraza od Argentinca, u meču u kojem nije imao nijednu brejk šansu - 7:6 (4), 7:6 (2). 

 

 

Iako je Novak imao mnogo više tenisa u nogama i u Rio je došao sa osvojenim Rodžers kupom, dok je Delpo poslednji zvanični meč igrao pre više od mesec dana na Vimbldonu, to se uopšte nije videlo na terenu.

Njih dvojica su taj susret završili u suzama i mnogima je u sećanju ostala ona scena kako Delpo teši srpskog igrača po završetku meča. Del Potro, koji je u tom momentu bio 141. igrač sveta,  priznao je da mu je to bio jedan od najboljih mečeva u karijeri.

Naredne godine, Denis Istomin je iznenadio Đokovića i celu planetu! Naime, Srbin je ostao bez krune na Australijan openu, a eliminisan je već u drugom kolu u Melburnu, prvi put tako rano na nekom grend slemu još od 2008. godine!

 

 

Uzbekistanac je u tom momentu bio 117. igrač na ATP listi, a slavio je sa 7:6, 5:7, 2:6, 7:6, 6:4.

On je sjajnim servisom kontrolisao ritam meča, imao je 17 as udaraca, naspram devet duplih servis grešaka Đokovića, pet vinera, ali i 11 neiznuđenih grešaka manje od Srbina!

- Žao mi je Novaka, ali igramo sam odlično danas. Iznenadio sam sâm sebe. Ovo je moja najveća pobeda, sad osećam da mogu da pobedim skoro svakoga - rekao je Istomin nakon velike pobede.

Pomenuti Toro Daniel je izbacio Noleta sa Indijan Velsa u martu 2018. godine, da bi Martin Kližan iste godine, ali mesec dana kasnije pobedio Srbina u Barseloni.

 

 

 

Đoković je dobio "vajld kard" za ovaj turnir, ali nije uspeo da ostvari cilj i "veže" nekoliko pobeda preko potrebnih za samopouzdanje. Češki teniser, inače 140. igrač planete u tom trenutku, slavio je protiv Noleta sa 6:2, 1:6, 6:3.

- Novaku nije lako, vraća se iz povrede, nije ovo dobar trenutak za njega. Želim mu sve najbolje, siguran sam da će već za par nedelja biti mnogo bolji. Uvek sam dobro igrao u Barseloni, uvek uživam ovde. Igrao sam već četiri puta sa Novakom, ali je ovo bilo prvi put na šljaci. Znam da nije igrao vrhunski tenis, ali piše mi se pobeda - rekao je Kližan nakon meča.

Poslednji koji je pobedio Đokovića, a da nije u top 100. na planeti bio je Čeh Jirži Veseli, koji je porazio našeg asa u četvrfinalu turnira u Dubaiju sa 2:0 u setovima (4:6, 6:7).

Ovim porazom Novak je izgubio mesto broj 1 na svetskoj rang listi, pošto je Danil Medvedev na turniru u Akapulku već postigao isti rezultat kao Đoković, što mu je bilo dovoljno da preuzme primat.

Eliminacijom u četvrtfinalu Dubaija Đoković je izgubio 410.

 

Još sedmorici igrača je u periodu od 2005. do 2010. godine pošlo za rukom da porazi Noleta.

Interesantno, među probranim društvom su i Srbi Viktor Toricki i Filip Krajinović.

Viktor je pobedio Noleta u Umagu 2007. godine (2:6, 6:4, 7:5), kada je sadašnji selektor reprezentacije Srbije bio 176. igrač sveta. Sa druge strane, Filip je u Beogradu "izbacio" Novaka, ali nakon što se ovaj povukao u drugom setu. Krajinović je u tom momentu bio 319. na svetu. 

Evo kako izgleda spisak svih igrača koji nisu bili među najboljih 100 igrača planete, ali su uspeli da zaustave Novaka u pohodu na titulama:

 

Foto: printscreen

 

 

Promene na ATP listi nakon mastersa u Indijan Velsu su moguće, ali samo iza leđa našeg tenisera.

Prvi igrač sveta će i posle šokantne eliminacije ostati na prvom mestu i biće to njegova 417. nedelja na tronu. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija