• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

06.06.2024

05:38

Nole zbog operacije bio u agoniji! Plakao sam, izneverio sam sebe...

epaimages

Novak Đoković

Nole zbog operacije bio u agoniji! Plakao sam, izneverio sam sebe...

Podeli vest

Novak Đoković se povukao sa Rolan Garosa nakon što je magnetna rezonanca pokazala da je tokom meča osmine finala stadao medijalni meniskus.

Samo 24 sata nakon odustajanja od takmičenja Nole je u Parizu operisao meniskus. Svetski mediji, teniseri, tenisku stručnjaci i navijači sada licitiraju koliko će Novak odsustvovati, da li će moći da se takmiči na Vimbldonu, Olimpijskim igrama, a neki idu toliko daleko da pominju kraj karijere. Kako trenutno stvari stoje, čeka ga oporavak od tri nedelje, najverovatnije neće igrati u Londonu, ali bi trebalo da ga vidimo na Olimpijskim igrama, zbog kojih je sigurno doneo ovako ekspresnu odluku da se operiše.

Tokom duge karijere Novak Đoković nije imao mnogo problema sa povredama - jedna od najvećih bila je povreda lakta, koji je operisao 2018. godine, dok je Australijan open 2023. i 2021. osvojio sa ozbiljnim povredama. Stisnuo je zube, sve istrpeo i domogao se trofeja.

Operisao meniskus

Povreda lakta je za mnoge bila misterija. Naš teniser nije igrao poslednjih šest meseci 2017. godine, ali mu taj period nije bio dovoljan za potpuni oporavak. Pauzirao je šest meseci uveren da će to biti dovoljno da se oporavi, ali i posle svih terapija i dalje je osećao bol. Pokušao je da se takmiči na Australijan openu, ali je na kraju ipak imao medicinsku intervenciju lakta u Švajcarskoj, koju je dugo izbegavao.  Po svaku cenu je Đoković pokušavao da izbegne operaciju lakta iako su mnogi stručnjaci tvrdili da je to rutinski zahvat i želeo je da igra uprkos tome. Odjednom više nije mogao dalje, morao je "pod nož“ i da tako pomogne sebi kako bi produžio karijeru. To je teško podneo.

Plakao sam posle operacije, ne zbog bolova, već što sam izneverio sebe. Moja filozofija kaže da izbegnem operaciju, da uradim sve što mogu da ne odem pod nož - rekao je Đoković u jednom intervjuu.

Foto: tanjug/ap

Novak Đoković

 

Nole je tada umalo ostavio tenis. Jelena je ispričala šta se desilo kada je poražen od Benoa Pera na mastersu u Majamiju 2018. godine.

- Rekao mi je ‘Napuštam tenis’. Bukvalno. Rekao mi je da je izgubio u Majamiju, bio je to težak poraz, a onda nas je sve okupio i rekao "Ljudi, završio sam". Ja sam bila u stilu "Šta"? Plakali smo, svi. Pričali smo mu "Šta to radiš, nije ovo pravi trenutak to!". Kada on reši da ne igra tenis, onda ne želi ni da ga vidi, ne želi da radi bilo šta što ima veze sa tenisom. A ja volim tenis. I, ja sam decu vodila sa nama, igrala sam tenis sa njima. A onda se i on tu pojavio trećeg, četvrtog dana. Video me kako sam našla neku staru mašinu za tenis, pa ću igrati protiv nje, kad već nemam trenera. Stefan je skupljao loptice, igrali smo se, bilo je baš zabavno, nije to bilo samo klasično treniranje, na koje je on navikao. Njemu to (klasično treniranje) više nije bilo zabavno, bilo je previše ozbiljno, previše takmičarski, a on je želeo da uživa, bez pritiska - ispričala je Jelena pre nekoliko godina.

Nole nije dugo mogao da izdrži bez tenisa.

- Video je koliko mi uživamo na terenu, koliko nam sve to prija i onako, bez patika, bez majice, samo u šortsu, kaže "Mogu li, molim vas, da dobijem reket". A ja mu kažem "Ne, ne može. Ti si tenis napustio. Ovo je sada naše vreme, napusti teren". Šalila sam se s njim, naravno. A onda mu je Stefan rekao "Okej, tata, možeš sad ti malo". Uzeo je loptice, odservirao jednom, dva puta i rekao "Hm, ne osećam se loše".  Igrali smo sa decom, a poslednjeg dana odmora je uzeo i patike, obukao majicu za trening i rekao "Znaš, pozvaću Marjana Vajdu i pitati ga da mi opet bude trener. A ja sam (smeh) bila u stilu "Kako to misliš?", a ostalo je istorija.

Zadnja loža

Đoković je 2023. godine povređen osvojio Australijan open, mada su neki sumnjali, čak i govorili da je lažirao povredu. Nole je pre toga igrao u Adelejdu, ali je tokom tog turnira posle jednog proklizavanja povredio zadnju ložu. S tom povredom je stigao u Melburn i mislio da nije ništa ozbiljno. Pobedio je na startu Roberta Baenu, pa Enca Kuaka,  Grigora Dimitrova, ali se videlo da se muči na terenu, da ne može da igra kako on želi,  da jednostavno nije na maksimalnom nivou. Novak je na sve načine pokušavao da se oporavi, nije želeo da odustane, kako je otkrio da je svaki trenutak  koristio da sa fizioterapeutom Miljanom Amanovićem ide na terapije i koristi razne mašine kako bi "oporavio ložu". Onda je pred meč osmine finale sa Aleksom de Minorom u Melburn stigla čuvena doktorka Marijana Kovačević, čiji su tretmani sa konjskom placentom popularni među sportistima. Nakon novog tretmana Nole je "plesao po terenu". Prvo je zgromio De Minora, pa Andreja Rubljova, Tomija Pola u polufinalu i Stefanosa Cicipasa u finalu. Bilo je naravno onih koji su sumnjali, pričali gluposti, da nije povređen, kao De Minor, ali sve ih je ućutkao direktor Australijan opena - Kreg Tajli. On je otkrio da je prvi teniser sveta pokidao zadnju ložu u dužini od čak tri centimetra.

Foto: Tanjug

Novak Đoković povređen osvojio Australijan open dva puta

 

Igrao je sa pokidanim mišićem

Naš teniser je i 2021. godine trijumfovao u Melburnu, iako je imao ozbiljnu povredu, rupturu mišića stomaka. Tada je u trećem kolu Australijan opena doživeo povredu mišića trbušnog zida zbog koje je jedva završio duel s Tejlorom Fricom. Razmišljao je čak i da se povuče s turnira. Iz ko zna kog razloga - mnogi mu nisu poverovali. Posle gladijatorske borbe je savladao nakon pet setova Frica. Dobio je Srbin prva dva seta, a onda je početkom trećeg proklizao, našao se na zemlji pa je tražio medicinski tajm-aut. Mučio se, igrao sa bolovima, tražio pomoć od doktora, pio tablete protiv bolova, kao pre dva dana u Parizu, ali nije želeo da odustane. To je sve koristio Fric, dobio dva seta i izjednačio na 2:2. Upornost i patnja su se isplatili, lekovi su delovali, pa je Novak zaigrao na prepoznatljivom nivou u odlučujućem setu i na kraju pobedio 7:6, 6:4, 3:6, 4:6, 6:2.  Fric je nakon poraza kuka i optužio Novaka da nije povređen. U narednom kolu je posle četiri seta bio bolji od Miloša Raonića. I tada je popio šaku tableta protiv bolova, ali je stisnuo zube, u nastavku turnira su pali Aleksandra Zverev, Aslan Karacev i Danil Medvedev u finalu.  Igrao je sa pokidanim mišićem  od 2,5 centimetara i osvojio trofej. 

Nažalost, na Rolan Garosu usled povrede kolena, iako se borio i posle preokreta dobio meč osmine finala protiv Fransiska Serundola, nije mogao da nastavi takmičenje i bori se za trofej, povreda je bila jača. Odustao je, operisao meniskus, a sad se svi nadamo da će oporavak biti ekspresan i da ćemo videti Novaka mašinu u borbi za zlato na Olimpijskim igrama.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija