• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

30.06.2024

09:55

Novak je terminator! Munjevitim oporavkom začudio planetu, a nije jedini

Reuters/Shutetrstock/EPA

Novak Đoković

Novak je terminator! Munjevitim oporavkom začudio planetu, a nije jedini

Podeli vest

Novak Đoković će prvi meč na Vimbldonu odigrati u utorak, 2. jula, samo 27 dana posle operacije kolena.

Srpski teniser povredio se u osmini finala Rolan Garosa tokom meča protiv Franciska Serundola, samo dan nakon povrede operisan je u Parizu u bolnici "Ramsay Sante". Svi su mislili da nije gubio vreme zbog Olimpijskih igara, ali je Nole spreman da se takmiči i na Vimbldonu.

Srbin se vraća na teren posle munjevitog oporavka i nije jedini sportista koji je ekspresnim povratkom na teren začudio planetu. Njegov oporavak je sličan onome što je uradio Tejlor Fric 2021. godine. Amerikanac je igrao na Vimbldonu samo nekoliko nedelja posle operacije meniskusa. Fric i Novak su u grupi malog broja sportista koji su se u rekordnom roku vratili na teren posle povrede i operacije. 

Foto: tanjug/ap

Novak Đoković je operisao koleno 5. juna

 

Jedna od njih je skijašica Sofija Gođa. Ona se 2022. godine posle samo 23 dana nakon strašne povrede vratila na stazu. Posle pada tokom takmičenja u Kortini d'Ampeco je iščašila koleno, delimično pokidala krucijalni ligament, koji je operisan 2013. godine, doživela manji prelom fibule, uz oštećenje tetive. Ona je odmah počela proces rehabilitacije i samo tri nedelje kasnije osvojila je srebro na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Foto: profimedia

Sofija Gođa

 

Na Svetskom prvenstvu u Sjedinjenim Američkim Državama Franko Barezi je povredio meniskus tokom druge utakmice u grupi protiv Norveške 23. juna. Barezi je tada imao 34 godine i delovalo je da je nemoguće da se brzo oporavi. "Azuri" su stigli do finala, a tog dana na terenu protiv Brazila bio je i Barezi, 17. jula, 24 dana nakon povrede. Nažalost, Barezi je promašio penal u finalu, kao i Roberto Bađo i Danijele Masaro.


Frančesko Toti se povredio 19. februara 2006. godine na utakmici Rome i Empolija, a cela Italija je drhtala jer je bilo pitanje da li će igrati na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj iste godine. Zbog frakture fibule očekivali su da će pauzirati najmanje pet meseci, ali se na teren vratio nakon 100 dana, na vreme za Mundijal.
 

Foto: profimedia

Frančesko Toti

 


Moto GP vozač Horhe Lorenco je polomio ključnu kost 2012. godine tokom treninga pred Veliku nagradu Holadnije. Nesreća se desila u četvrtak, istog dana je operasan, a već u subotu je bio na stazi i kriz cilj prošao peti. Samo 35 sati posle operacije u opštoj anesteziji. 


Posebna priča je Valentino Rosi. On je 2010. godine, tačnije 5. juna, slomio tibiju i fibulu tokom treninga. Ali, vratio se u "igru" nakon samo 40 dana i u Nemačkoj bio četvrti. Isto mu se desilo sedam godina kasnije i tada je polomio fibulu i tibiju 31. avgusta, a na motoru je opet bio već 24. septembra, a takmičenje na Velikoj nagradi Španije završio je takođe na četvrtoj poziciji. 

 

Foto: EPA Images

Valentino Rosi

 

Legendarni vozač Fererija Niki Lauda  rizikovao je život posle nesreće na stazi Nurburgring 1. avgusta 1976. zbog opekotina posle nesreće, jer se vratio na stazu 40 dana kasnije. Pri brzini od 225 kilometara na sat, izleteo je sa klizave staze. Bolid se okrenuo, prošao kroz zaštitnu ogradu, ona mu je zbacila kacigu s glave, a potom se desio sudar za drugom ogradom, koja ga je vratila na stazu, gde ga je nekoliko drugih bolida udarilo. Rezervoar za gorivo je pukao, varnice su upalile požar, a plamen je zahvatio kokpit. Goreo je Niki sigurno jedan minut, dok nisu uspeli da ga izvuku iz buktinje. Niki Lauda je imao strašne opekotine lica, delove glave, šaka, potres mozga, polomljenu ključnu kost, još nekoliko fraktura, desno uvo skoro spaljeno. I pored svega je na stazi bio 40 dana kasnije na Velikoj nagradi Italje, za jedan bod mu je tada izmakla šampionska titula, pripala je njegovom velikom rivalu Džejmsu Hantu.

Početkom godine je Španac Karlos Sainc operisao slepo crevo pred Veliku nagradu Saudijske Arabije. Ali, samo 15 dana kasnije bio u bolidu Ferarija i osvojio je Veliku nagradu Australije.

Foto: Tanjug/AP

Karlos Sainc

 

Italijanski plivač Gregorio Paltrinieri je 2021. godine na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojio srebro na 800 metara i bronzanu medalju u maratonu na otvorenim vodama na 10 kilometara samo 34 dana nakon što je imao mononukleozu. Zbog toga je pred Tokio značajno smanjio treninge i pripreme, ali se i pored toga i iscrpljujuće bolesti ipak domogao dve medalje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam!
Live TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam!

U Beogradu, večeras nešto pre 19 časova, uhapšena je jedna osoba u Sarajevskoj ulici. Kod nje je pronađen samostrel, sličan onom koji je korišćen u terorističkom napadu pre par dana ispred ambasade Izrela kada je povređen žandarm koji je obezbeđivao objekat. Osim samostrela, kod uhapšenog lica, pronađeni su nož, čakija i nunčake. Ovim povodom, gosti Informerovog vanrednog programa bili su karijerni diplomata Branko Branković, Nikola Belić, novinar "Politike" i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

01.07.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Putin ne blefira, ali SAD i Zapad odbijaju da čuju šta im se poručuje! Crvene linije su pređene, Amerika rizikuje opstanak sveta!
Hoće li razum prevldati

Putin ne blefira, ali SAD i Zapad odbijaju da čuju šta im se poručuje! Crvene linije su pređene, Amerika rizikuje opstanak sveta!

Sukob u Ukrajini je već treća godina i čini se da su strane sklonije daljem eskaliranju nego okončanju. U svom godišnjem obraćanju, predsednik Vladimir Putin je upozorio zemlje NATO-a da „na kraju moraju da shvate da to preti nuklearnom sukobu, a samim tim i uništenju civilizacije" ako nastave da naoružavaju Ukrajinu i razmisle o slanju trupa. Putin je još u junu 2022. upozorio američke zvaničnike da ne šalju rakete dugog dometa u Ukrajinu, rekavši: „Udarićemo ciljeve koji još nisu pogođeni.

01.07.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija