• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

14.07.2024

13:52

Gospode Bože, Španac nikad ne umire! Ove Novakove reči o Alkarazu obišle su planetu

Tanjug/AP

Novak Đoković

Gospode Bože, Španac nikad ne umire! Ove Novakove reči o Alkarazu obišle su planetu

Podeli vest

Novak Đoković i Karlos Alkaraz zakazali su novi spektakl u 15 časova u finalu Vimbldona na Centralnom terenu "Ol Inglad kluba" (RTS 1, SK 1).

Biće to repriza prošlogodišnjeg finala, a šesti međusobni okršaj Srbina i Španca. Novak u međusobnim duelim vodi sa 3-2, a poslednji susret odigran je prošle godine na Završnom mastersu u Torinu gde je srpski teniser slavio sa 6:3, 6:2. Bila je to lagana pobeda Srbina, što nismo često viđali u njihovi mečevima, uglavom su borbe žestoke, do granica izdržljivosti. 

Prvi okršaj je viđen 2022. godine na mastersu u Madridu gde je Karlitos slavio posle preokreta sa 6:7, 7:5, 7:6 i najavio da se rađa nova teniska zvezda. 

 

Sledeći derbi je viđen u polufinalu Rolan Garosa. Novak se revanširao, bio bolji sa 6:3, 5:7, 6:1, 6:1. Novaka su pred slem u Parizu svi otpisali, ponižavali, a onda je on pokazao zašto ne smeju to da rade, pa mladom Alkarazu koga su i pre meča proglasili za pobednika održao lekciju za sva vremena. Španac je u meč protiv Đokovića ušao kao prvi reket sveta i sa oreolom favorita.  Dva seta gledali smo bespoštednu borbu u kojoj su obojica tenisera udarala lopticu kao maljem i izvlačili maksimum iz sebe, ali se ispostavilo da je Đoković bolje znao da iskontroliše potrošnju. Alkaraz je u trećem setu dobio grčeve, jedva je hodao, nisu pomogle ni injekcije, lekovi... Nije uspeo da se vrati u meč. 

- Grčevi su se javili od napetih živaca što igram sa legendom. Novak te tokom čitavog meča gura do krajnjih granica. Ako neko igra protiv Đokovića i kaže da ne oseća tenziju, laže vas. Moram da naučim lekciju za sledeći put. Tenzija je uzela danak posle dva veoma teška seta. Prvo mi se oduzela desna noga, javili su se grčevi, a onda su počeli da se šire po celom telu - rekao je tada Alkaraz.

Već na Vimbldonu je Španac uzvratio. Dobio je šansu i iskoristio je - 1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 6:4. Mada, Nole je poklonio ovu pobedu. Jedan poen  koštao je najboljeg tenisera sveta ikada da opet ispiše istoriju. U petom setu je imao predost od 1:0, 40:30 i brejk loptu. Imao je udarac praktično sa mreže i pustio je Alkaraza da se izvuče. Umesto da povede sa 2:0 u odlučujućem setu, propustio je šansu i Španac je to kasnije kaznio. Nole mu je poklonio grend slem! Alkaras je tešku loptu vratio pravo na smeč srpskom teniseru, a on je požurio i raspalio lopticu u mrežu. Umesto Novakovog vođstva od 2:0, Karlos je dobio "veštačko disanje“. Već u narednom gemu je napravio Alkaraz brejk, a Novak nije supeo da se vrati u meč do kraja finala.

Nekoliko nedeljka kasnije usledio je spektakl na mastersu u Sinsinatiju i pobeda Srbina  5:7, 7:6, 7:6.  Bila je to titanska borba, najduži meč u istoriji turnira, tri sata i 48 minuta. Đoković je imao brejk u prvom setu, ali ga je odmah ispustio, u nastavku ostao bez daha, a zbog teškog disanja tražio je da mu se izmeri pritisak.  Izgledao je loše, nije imao snage, hvatao se za glavu, drhtao je... Tražio je medicinsku pomoć, pa su mu doktori navodno savetovali da razmisli o odustajanju od meča. Alkaraz je to iskoristio i dobio set. U nastavku je Nole bio u nokdaunu, ali se vratio i izjednačio na 4:4. Nakon toga je u taj brejku spasio meč loptu i preokretom osvojio drugi set. Preporođeni Đoković je nastavio da gazi, a Španac nije imao rešenje.

Brejknuo je u trećem setu Alkaraza za vodstvo 5:3 te se činilo da sada Srbin ide sigurno prema pobedi. Ali, Španac je onda spasio čak četiri meč lopte i vratio se na 5:5. Meč je otišao u još jedan, odlučujući taj brejk. Đoković ga je otvorio s ogromnih 3:0, ali je Alkaraz izjednačio. Prelomio je Nole pri vodstvu 5:4 i trijumfalno okončao meč starog i novog velikana. Na petoj meč lopti, Alkaraz je ritern poslao u aut, a Novak završio  na leđima proslavljajući trijumf.

- Dečače, nikad ne odustaješ. Gospode Bože. Volim to kod tebe, samo bih voleo ponekad da odigraš lakši poen. Španac nikad ne umire! Čuo sam to već - našalio se Nole, koji je tada aludirao na Rafaela Nadala.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)
Live TV

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)

Jedan od scenarija je da je atentat na Trampa organizovao jedan mladić, ali sa druge strane, teorija je da je to organizovao sam Tramp kako bi obezbedio svoju pobedu na izborima. Obe teorije imaju smisla i obe imaju relativno adekvatne argumente. Šta je bliže istini? Na tu temu u "Info danu" govorili su prof. dr Ivan Pajović, ekonomista i bivši dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija.

15.07.2024

16:35

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52