• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

30.07.2024

12:20

Ma, šta je bre ovo?! Muškarci će se takmičiti u ženskoj konkurenciji na OI!

Reuters

Olimpijske igre

Ma, šta je bre ovo?! Muškarci će se takmičiti u ženskoj konkurenciji na OI!

Podeli vest

Neverovatna odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Kuda ide ovaj svet?! Dvojici sportista, za koje je dokazano da su biološki muškarci, dozvoljeno je da se na Olimpijskim igrama u Parizu takmiče u ženskoj konkurenciji!

Reč je o bokserima Iman Kalif (25) iz Alžira i Lin Ju-Tin (28) iz Tajvana, koji se takmiče u kategorijama do 60, odnosno 57 kilograma.

Međutim, problem je u tome što su ovi takmičari izbačeni u martu prošle godine sa Svetskog prvenstva u Nju Delhiju, zbog sumnji u njihov pol. Odrađeni su DNK testovi, kako bi se nedoumice rešile, a predsednik Međunarodne bokserske organizacije (IBA) Umar Kremljev otkrio je kako su rezultati potvrdili da Kalif i Ju-Tin imaju XY hromozome.

Samim tim, optuženi su da su pokušali da prevare konkurenciji, jer su glumili da su žene, kako bi se takmičili u njihovoj konkurenciji. Upravo je posle ovog skandala na SP jedna od bokserki Brijanda Tamara ispričala kako se osećala dok se borila sa Kalifom.

Foto: Reuters

Iman Kalif iz Alžira

- Dok sam se borila s njom bila sam van sebe. Njeni udarci su bili toliko jaki, užasno me bolelo. Mislim da se nikada nisam tako osećala za svojih 13 godina profesionalne karijere, ni dok sam sparingovala sa muškim kolegama. Hvala Bogu da sam taj dan živu glavu izvukla iz ringa. I drago mi je da su konačno svi shvatili o čemu je reč - rekla je Meksikanka.

Ipak, predstavnici MOK-a saopštili su da Iman Kalif i Lin Ju-Tin ispunjavaju kriterijume i da će se takmičiti u Parizu, kao i da su njihova pravila blaža od onih koji vladaju u IBA.

S druge strane, Olimpijski komitet Alžira tvrdi da nema ništa sporno i da je sve to deo zavere. Takođe, poručili su da iza visokog nivoa testosterona Kalife stoje medicinski razlozi.

Foto: EPA Images

Lin Ju-Tin iz Tajvana

Ovaj skandal svakako je podigao veliku prašinu u sportskoj javnosti. Tako je trostruka olimpijska šampionka u plivanju Nensi Hogšed Makar osula drvlje i kamenje

- Iman Kalif iz Alžira i Lin Ju-Tin iz Tajvana takmičiće se u ženskoj konkurenciji uprkos tome što su prošle godine diskvalifikovane sa SP zbog XY hromozoma. Podsetimo, muškarci imaju 162 posto jači udarac od žena. Rodna ideologija i ravnopravnost će ubiti žene - poručila je Amerikanka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Šok tokom suđenja zbog gutanja žira u vrtiću: Vaspitačica priznala da je ostavila decu samu!
Društvo

Šok tokom suđenja zbog gutanja žira u vrtiću: Vaspitačica priznala da je ostavila decu samu!

Pred Osnovnim sudom u Surdulici održan je glavni pretres na suđenju vaspitačici M.S. iz Vladičinog Hana, protiv koje se vodi postupak zbog krivičnog dela ”napuštanje nemoćnog lica”. Protiv vaspitačice M.S. pokrenut je postupak nakon što se 27. decembra 2022. godine, u vrtiću u Vladičinom Hanu desio događaj kada je dečak D.Đ. (4) progutao žir, usled čega je na kraju tog dan od posledica gušenja preminuo u UKC Niš.

30.07.2024

13:38

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija