• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

04.08.2024

19:58

Ovo je najveći uspeh u mojoj karijeri! Evo, teraju me u penziju! Novak otvorio dušu na konferenciji!

Reuters

Olimpijske igre

Ovo je najveći uspeh u mojoj karijeri! Evo, teraju me u penziju! Novak otvorio dušu na konferenciji!

Podeli vest

Novak Đoković (37) najbolji teniser i sportista svih vremena, obratio se javnosti i čitavoj planeti sa konferencije za medije u Parizu i pričao o brojnim temama. Između ostalog, i o eventualnom penzionisanju! Kako ističe, osvajanje olimpijskog zlata je najveći uspeh u njegovoj karijeri i sada je jedini teniser koji ima osvojene sve moguće turnire.

Nole je u finalu Olimpijskih igara savladao Karlosa Alkaraza sa 2:0 u setovima. Prvi je pred novinare izašao Karlos Alkaraz, koji je, između ostalog, govorio i o tome da li je Novak Đoković sada definitivno najveći teniser svih vremena.

Nole je između ostalog izjavio da je ovo najveći uspeh u njegovoj karijeri. Spominjao je eventualni odlazak u penziju, ali suština je da ga u ovom trenutku ništa osim olimpijskog zlata ne zanima. I želi apsolutno da uživa u sadašnjem trenutku.

Naglašava da mu je osvajanje olimpijskog zlata najbolji osećaj koji je doživeo u karijeri. Koliko mu sve znači govori i podatak da je na konferenciju ušao ogrnut zastavom Srbije.

- Specijalni osećaj, nosio sam u Londonu zastavu to je bio najbolji osećaj do sad. Sve što sam zamislio, što sam želeo, iskusio i osetio, imam da kažem da predstavljati zemlju je najveća čast. Pogotovo na OI. To je nešto što me motiviše kao ništa drugo. Osvojio sam bronzu, nisam uspevao da donesem medalju, zaustavljan sam u polufinalu, sada sam pobedio najboljeg igrača na svetu koji igra najbolji tenis. Ovo je verovatno najveći uspeh umojoj karijeri.

O daljim planovima, nije želeo da govori. Kaže da ima snage da igra i na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu za četiri godine, a dodaje i da ga mnogi već sada nagovaraju da ide u penziju.

- Nemam pojma. Kad ovo prođe. U ovom trenutku ne razmišljam ni o čemu, ni o turniru, ni o reketu. Da ovo zlato bude tu gde jeste, da proslavim sa našom misijom, sa našim sportistima, da ovi što učestvuju da uzmu pelcer, da obraduju Srbiju. Onda, ne znam. Videćemo šta će se dešavati, svakako slaviću, veseliću se, biću sa najbližima. To je to, šta više reći. Ne znam, koju posluku porati. Šta hoćete ciljeve, šta ima više od ovoga. Nemam pojma.

U razgovor se uključio i Viktor Troicki, koji je bio uz Noleta.

- Evo, Viktor me tera da idem u penziju. Ne znam, možda i bude.

Govorio je i o podršci svoje dece.

- Meni je najvažnije da misle da sam najbolji tata. Da li sam teniser najbolji ili nešto treće. U njihovim očima želim da budem tata, sa kojim žele da provode vreme. Nema lepšeg osećaja, da doživim neki vrhunac sportski. 

Foto: printscreen

 

 

Dobio je i pitanje da se uporedi sa Leom Mesijem, koji je iz petog pokušaja osvojio Mundijal. Baš kao i Nole iz petog pokušaja OI.

- Nema slučajnosti u životu. Mesi i ja smo ista generacija. On je genije fudbala, on je jedan od najvećih sportista ikada, da mogu istovremeno da postižem izvanredne uspehe, kada i on to radi, to je posebno. Da, Tokiju sam bio blizu, imao sam nekoliko gemova za finale, gde bi bio favorit. Ali postoji razlog zašto se ovo dešava. Viktor, Marko brat, Miljan, svi su bili u Tokiju, to je bio najteži poraz u životu. Kada sam bio blizu ali sam ostajao bez goriva. To je između ostalog razlog što sam igrao mnogo, nisam imao goriva za zadnji skok, a ovde sam došao svežiji, bolje sam se spremio, sve je bilo drugačije, iako sam izgubio Vimbldon, znao sam da ću ovde biti kao zver.

Foto: AP PHOTO

 

 

Kako će slaviti? Neki snimci su već isplivali...

- Snimke ste videli? I ovi što me prate za doping. Ne da mi da pijem ništa više od soka i vode. Ono što sam hteo, suze radosnice, samo sam se smejao dok se himna intonirana. Biti sa zlatom na postolju, gledati zastavu što se diže. Sa himnom koja odjekuje, nema lepšeg osećaja. Ne može ništa da me učini ponosnijim. To nadmašuje sve moje uspehe, zato sam toliko želeo ovo zlato. Toliko je nabila pritiska meni, svi znaju koliko sam truda posvetio. Nastavio bih da se podmladim za Los Anđeles. Ta neka ludačka energija, želja, volja, me dovela do ovde. Velika podrška našeg naroda.

Još jednom je ponovio da mu je ovo najbolji osećaj u životu.

- Osećam se najiskrenije kao da sam na vrhu planine, najviše na svetu. Osećaj je nezamenjiv, kao nijedan pre. Kao sportista, teniser. Do ovog današnjeg dana je najlepši osećaj bio na otvaranju OI u Londonu, kada sam nosio zastavu Srbije. Danas je ovo nadmašilo sve, što sam ikad doživeo. Tu količinu emocija. Ništa ne može da nadmaši to. 

Da li je OI teže igrati nego grend slemove?

- Olimpijski turnir da li je teži nego GS? Teško je reći. Igra se svake četiri godine, možda je veći pritisak. Ljudi imaju velika očekivanja. Na OI je drugačije, svi očekuju da osvojite medalju.

Foto: profimedia

 

 

On kaže da i dalje ima motivacije da igra tenis.

- Kompletirao sam sve sa ovim zlatom, ali ne igram da osvajam, već volim takmičenja. Volim da dovodim igru do perfekcije, ovaj sport daje  mi mnogo u mom životu. Pokušavam da vratim sportu. Izlatim na teren, radim jače nego bilo ko drugi. To nije koincidencija, ovo je rezultat velikog napora. Da, ne znam za budućnost, želim da slavim u ovom momentu, da radim, ovo je dug put, mnogo godina sanjam ovo. Želim da igrm u Los Anđelesu. Da budem deo tima i u Dejvis kupu. Pozdrav za Vajdu, zna da ga volim. A Troicki me proziva zbog planova i kalendara.

Kaže da je najveća čast čuti himnu Srbije na ceremoniji dodele medalja.

- Olimpijske igre su svake četiri godine, prilika za zlato je jako retka. Nisam znao koliko ću još šansi imati. Dao sam sve. Pokušao sam da utišam sve glasove oko mene i fokusiram se na teren. Superzadovoljan sam što sam pobedio momka koji je najbolji na svetu u ovom trenutku. Sve što sam osetio u tom momentu je sve što sam rekao u prošlosti. Kao što sam rekao, nošenje zastave je najbolji osećaj ikad, do danas. Ovo sa Srbijom zastavom, himnom i zlatom, to je sve vrhunac profesionalnog sporta.

Odao je priznanje i Karlosu Alkarazu.

- Nisam mogao da zamislim da sam izgubio drugi set kako bi bilo u trećem. On je sjajan momak, imam poštovanje za njega. Izgubio je prvi set u taj-brejku, ali je nastavio da se bori, kao i ja. Fokusirao sam se na svaki poen u drugom taj-brejku. Kada sam video poslednji forhend, intenzitet emocija je takav kakav nikad nisam osetio u životu

Pred start sezone izjavio je da su mu glavni ciljevi grend slemovi i OI.,

- Ove sezone nisam osvojio medalju. Rekao sam da su glavni ciljevi GS i OI. Znao sam da je ovo možda zadnja šansa da osvojim. Uradio sam sve da se pripremim za RG, Vimbldon i OI. Znao sam da će to biti pik mojih mogućnosti. Desila se povreda na Rolan Garosu, malo me je poremetila. Igrao sam Vimbldon, igrao sam finale, to je veliki uspeh. On je došao na OI i rekao sam da se osećam bolje nego pred Vimbldon. Kako se krećem, igram. Bio sam samouvereniji u igri i kretanju. Nisam imao dodatnu motivaciju, motivacija je da predstavljam Srbiju na OI. Spreman sam za ovaj turnir, nisam izgubio set, prve dve runde kada sam odigrao, znao sam da je ovo moja šansa. Kada sam se plasirao u finale, osetio sam olakšanje. Naravno, želeo sam zlato i to je najveća planina na koju sam mogao da se popnem. Protiv Alkaraza, koji je u fantastičnoj formi. Izgubio sam od njega na Vimbldonu, znao sam da ne mogu gore od finala. Znao sam da će ovo biti drugačiji meč.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Bivša vlast je dala eksploataciono pravo Rio Tintu: Danas se bune i protiv Rio Tinta i protiv litijuma i protiv rudarstva!
Politika

Bivša vlast je dala eksploataciono pravo Rio Tintu: Danas se bune i protiv Rio Tinta i protiv litijuma i protiv rudarstva!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je prethodna vlast, promenama zakona 2006. i 2011, de jure dala eksploataciona prava Rio Tintu, pošto je zakon promenila tako da samo onaj ko ima istražna prava može da dobije i eksploataciona prava i naglasila da je to priznao i profesor geologije u penziji Zoran Stefanović.

04.08.2024

19:52 >> 19:55

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija