• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

10.08.2024

12:47

Sija bronza kao zlato! Košarkaši Srbije uzeli medalju na OI i osvetili se Nemcima za Mundobasket! (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Olimpijske igre

Sija bronza kao zlato! Košarkaši Srbije uzeli medalju na OI i osvetili se Nemcima za Mundobasket! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Trebalo je da bude zlato, ali i bronza je vrhunski rezultat! Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je treće mesto na Olimpijskim igrama u Parizu, pošto je u današnjem meču za bronzanu medalju pobedila svetskog šampiona Nemačku sa 93:83 (21:30, 17:16, 25:26, )! "Orlovi" su se tako revanširali "pancerima" za prošlogodišnji poraz u finalu Mundobasketa u Manili, a osim toga, pokazali su neverovatnu mentalnu snagu da se podignu nakon nepravednog poraza od Amerike u polufinalu.

Naše momke do pobede predvodio je Nikola Jokić tripl-dablom sa 19 poena i po 11 skokova i asistencija, a odličnu partiju pružio je Vasa Micić, takođe sa 19 koševa. Bogdan Bogdanović imao je 16, Aleksa Avranmović 13, a Filip Petrušev 11. Sa druge strane, u timu Nemačke, Franc Vagner je ubacio 18, njegov brat Moric 16, a Denis Šruder 13.

Srbija je u meč sa Nemačkoj ušla vrlo jako i motivisano, iako se možda očekivalo da neće biti tako zbog svega što se izdešavalo u polufinalu protiv SAD. Glavno pitanje bilo je hoće li naša ekipa biti fizički i pre svega psihički spremna da suprotstavi izuzetno snažnoj ekipi i aktuelnom šampionu sveta.

Odgovor smo dobili na samom startu meča, kada su naši momci krenuli da pogađaju iz maltene svih pozicija. Nisu se libili Bogdan Bogdanović, Nikola Jokić i Vasa Micić da šutiraju i da na različite načine napadaju Nemce - i iz reketa, ali i van linije za tri poena. Prednost našeg tima rasla je tokom prve četvrtine, koja je završena prednošću "orlova" od devet poena - 30:21.

Znalo se, naravno, da će posle tako efikasne prve četvrtine uslediti pad u igri, kao i pad procenata šuta. Na sve to nadovezale su se i neke sumnjive sudijske odluke. Nisu Nemci pravili greške u koracima kao Ameri, ali su bili jako grubi u odbrani, što često nije sankcionisano faulovima. Na zemlji su u nekoliko navrata završili i Bogdan i Dobrić i Aleksa, a naši navijači bili su besni što nismo dobili gotovo nijedan prekršaj.

Foto: AP/Photo

 

 

Sve to je uticalo da se Nemci malo po malo vrate u meč. Od 14 razlike, koliko smo imali na startu druge četvrtine, taj period okonačn je sa plus osam za nas - 46:38. Stao je i šut za tri, mučili smo se da pronađemo dobitnu formulu u napadu, a da nije bilo trojke Vanje Marinkovića verovatno bi razlika bila još manja.

Znali su i naši momci, ali i selektor, da bi treća četvrtina mogla da bude presudna. Delovalo je da "orlovi" možda ostaju bez snage, ali desilo se baš suprotno! Tih desetak minuta odmora na poluvremenu dobro je došlo Bogdanu, Jokiću i drugovima pa su u prvih šest minuta treće četvrtine samleli Nemce! Prednjačio je Aleksa Avramović sa bitnim poenima i ukradenim loptama, a posle trojke Ognjena Dobrića rezultat je bio 64:45! Plus 19 na 14 minuta do kraja. Nemci su nalet "orlova" prekinuli sa dve trojke, međutim, naš tim je i dalje imao veliku prednost i mogućnost da kontroliše meč do samog kraja.

Foto: AP/Photo

 

 

Nemačka je krenula na sve ili ništa, pa je do kraja trećeg perioda uspela koliko-toliko da spusti razliku. Pred poslednju četvrtinu Srbija je imala 72:63 i bio je potrebno da se izvuče i onaj poslednji atom snage za bronzu. I to su uspeli!

Nemci su ozbiljno kidisali i pretili dramom, ali su naši momci sredinom četvrte četvrtine prelomili meč. Jeste bilo samo plus osam i napad sa Nemačku, međutim, Bogdan je pogodio trojku, a potom posle ukradene lopte Alekse Avramovića asistirao Marinkoviću za plus 13 (80:67) na sedam minuta pre kraja. Upravo je Marinkivić bio takozvani "iks faktor", pošto je na tri i po minuta pre kraja pogodio trojku za plus 15 (93:78).

Tada već je bilo jasno kome ide trijumf i ko će osvojiti medalju...

 

NEMAČKA - SRBIJA 83:93 (21:30, 17:16, 25:26, 20:21)

Grad: Pariz.

Dvorana: Bersi.

Gledalaca: 15.000.

Sudije: 

Sudije: Metju Kalio (Kanada), Johan Roso (Francuska), Džoni Batista (Portoriko).

NEMAČKA: Bonga, Da Silva, Lo, Gifaj, Vajler Beb, Vojtman, F. Vagner, M. Vagner, Tajs, Šruder, Timan, Obst.

Trener: Gordon Herbert.

SRBIJA: Plavšić, Jokić, Jović, Bogdanović, Dobrić, Marinković, Gudurić, Davidovac, Milutinov, Petrušev, Micić, Avramović.

Trener: Svetislav Pešić.

 

Foto: Informer

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Potpredsednik Vlade RS Vulin: Opozicija želi scenario Majdana u Srbiji
Politika

Potpredsednik Vlade RS Vulin: Opozicija želi scenario Majdana u Srbiji

"Moskva nas je upozorila na pripremu državnog udara. Nema razloga za strah, mi imamo čvrstu i snažnu državu i predsednik Vučić nije Janukovič, on nema nameru da beži i prepusti siledžijama vlast, ali imamo razloga da budemo oprezni i vrlo ozbiljni", izjavio je potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin u jutarnjem programu televizije Prava upitan da prokomentariše informaciju da su nas ruske službe obavestile da se pripremaju masovni neredi u pokušaju državnog prevrata i likvidacija predsednika i najvišeg rukovodstva.

10.08.2024

14:16

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?
Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?

Poznato brdo Bagdala u Kruševcu postalo je od sinoć epicentar radosti i uzbuđenja tokom Međunarodnog festivala balona "Kruševac kroz oblake".

10.08.2024

12:23