• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.06.2021

09:51

ZADIVILA JE ATLETSKI SVET, BILA JE ČUDO OD DETETA! Napustila nas je evropska prvakinja, svetska rekorderka!

printscreen

Ostali sportovi

ZADIVILA JE ATLETSKI SVET, BILA JE ČUDO OD DETETA! Napustila nas je evropska prvakinja, svetska rekorderka!

Podeli vest

Srpski sport tuguje, preminula je legendarna Vera Nikolić, prva osvajačica zlatne medalje na evropskim prvenstva u istoriji Jugoslavije, svojevremeno i svetska rekorderka na 800 metara

Vera Nikolić Ćasić preminula je u 73. godini. Doživela je u januaru moždani udar i zbog toga se nalazila u indukovanoj komi. Seniorska svetska rekorderka u atletici, nekada i dvostruka prvakinja Evrope na 800 metara, doživela je pucanje aneurizme u četvrtak što je prvo dovelo i do srčanog zastoja.Na žalost, nije uspela da se oporavi.

Rođena je 23. septembra 1948. u selu Grabovica kraj Despotovca u porodici kovača Mike Nikolića. Kao devojčica je trčala kroseve, a na jednom od njih, zapazio ju je atletiski entuzijasta Aleksandar Petrović. Godinu dana je bilo dovoljno da Verin talenat dođe do izražaja.

Sa 16 godina je postala reprezentativka bivše Jugoslavije, a potom i prvakinja Balkana. Na Evropskom prvenstvu je debitovala sa nepunih 18 godina, u septembru 1966. u Budimpešti. U trci na 800 metara osvojila je zlato, rezultatom 2:02,8, pobedivši ispred favorizovane Žuže Sabo.

To je bila prva zlatna medalja za SFRJ na atletskim evropskim šampionatima, zbog nje su je prozvali "Zlatna Vera", a iste godine ju je list "Sport" proglasio za sportistu godine. Samo godinu dana kasnije, Vera ostvaruje najveći rezultat u karijeri. Na londonskom stadionu "Kristal Palas", postavila je svetski rekord svojoj disciplini, u vremenu 2:02,2.

Londonska štampa nije krila oduševljenje atletskim "čudom od deteta" iz Ćuprije.

"Dejli Telegraf" je tada zaključio:

- Pobednik je bila jugoslovenska devojka očiju boje lešnika. Vera Nikolić, koja je već evropska prvakinja, a sada drži i svetski rekord. Nikolićeva je pokazala kako je sve to lako, plešući u oduševljenju na stazi dva minuta posle svoje epske trke.

Vera je nakon te trke najavila novo pomeranje granica.

- Srećna sam zbog uspeha, ali istovremeno shvatam da je to sada jedna velika obaveza. Ipak, čini mi se da je ovo što se juče dogodilo tek pravi početak. Želim da probijem barijeru od dva minuta na stazi od 800 metara. Kada će se to dogoditi? Možda u sepetembru na Balkanijadi, možda u Meksiku, to je teško reći.

Nažalost, pritisak javnosti bio je prejako breme na leđima mlade Vere, koja u tom Meksiku, na Olimpijskim igrama, nije ispunila očekivanja da će se maltene prošetati do zlatne medalje. Nikolićeva je u polufinalnoj trci odustala posle 300 metara. Ipak, njen svetski rekord iz Londona odolevao je još čitave tri godine.

Foto: printscreen

 

Vera Nikolić je na zalasku karijere uspela da istrči 800 metara ispod dva minuta. Bilo je to na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine. Atletiku je napustila dve godine kasnije. Nikolićeva se 1976. udala za Paju Ćasića, sa kojim je imala ćerku Jelenu i dva sina – Milana i Dejana.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
bager

pre 3 godine

Koliko vidim nasa medicina nezna da sanira anevrizam,,embolizacijom ili nemaju masine i aparate za to

sledeća vest

Vesti

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija