• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.03.2022

15:52

BEOGRAD MOŽE DA BUDE PONOSAN!  Muzej Svetske atletike otvoren je u ARENI!

Tanjug

Ostali sportovi

BEOGRAD MOŽE DA BUDE PONOSAN! Muzej Svetske atletike otvoren je u ARENI!

Podeli vest

Postavku, koju čine sportski rekviziti svetskih atletičara, među kojima su i sprinterice srpske atletičarke Ivane Španović Vulete, biće izloženi tokom tokom trajanja "Belgrade Indoor Meetinga", koji počinje 7. marta, pa sve do kraja Svetskog dvoranskog prvenstva u atletici, koje je na programu od 18. do 20. marta

Svečanoj ceremoniji otvaranja postavke prisutvovali su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik Srpskog atletskog saveza Veselin Jevrosimović, direktor Nasleđa svetske atletike Kristofer Tarner, kao i prve zvezde altetskog mitinga i predstojećeg SP Ivana Španaović Vuleta i Armand Duplantis.

- Svetsko prvenstvo je već počelo. Počinje atletskim mitingom u ponedeljak, a počinje i otvaranjem Muzeja svetske atletike. Čast mi je da pozdravim Krisa Tarnera, čelnika Svetske atletske federacije. Od danas je otvoren muzej, gde se nalazi oko 300 eksponata, neki su stari preko 3.000 godina. Ova postavka će biti tu do 20. marta, do kraja Svetskog prvenstva i ja se nadam da ćete uživati, danas ćemo imati ovde i medalje, kao i sprinterice naše Ivane Vulete- izjavio je Jevrosimović.

Foto: Tanjug

 



Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je važnost atletskih događaja za srpsku pretonicu.

- Beograd može da bude ponosan što je domaćin ovakvog takmičenja, 1.450 sportista će se nadmetati, u 120 zemalja sveta će ići prenos. Posebno smo ponosni što nema sporta koji neće da dođe u Beograd, to znači da smo dobri domaćini. Srećni smo što smo domaćini Muzeja svetske atletike, moći će na ovom mestu ljudi da vide i upoznaju se sa ovim sportom. Armandu sam obećao da ce dobiti rakiju u njegovoj težini, spemam mu "burence" ako obori rekord. Srećan sam što je Beograd domaćin. Hvala svima, to pokazuje da je Beograd veliki grad i da svi žele u njega da dođu- rekao je Vesić.

Čelnik Nasleđa svetske atletike Kris Tarner rekao je 1. januara 2018. godine Svetska atletika odlučila da napravi novo odeljenje, odeljenje nasledstva, koje treba da proslavi i poštuje bogatu istoriju atletike.

Foto: Tanjug

 



- U 2018. godine smo napravili nešto što se zove kolekcija nasleđa svetske atletike - sastoji se iz dresova, trofeja, sprinterica i stvari koje su vezane za takmičenja. Malopre je neko pitao koji je najstariji eksponat, nije ovde nažalost, ali u originalnoj postavci u Oregonu u Americi se nalaze novčići sa originalnih Olimpijskih igara, stari 3.000 godina. Odlučili smo se da donesemo artefakte ljudima na prag, Muzej svetske atletike je prvi digitalizovani svetski sportski muzej. Imamo pet galerija u 360 stepeni, fotografije, video, sve je prevedeno na tri jezika - engleski, francuski i spanski. Vrlo se oslanjamo na sportiste za istoriju, moram da se pohvalim, imamo tu patike Armanda Duplantisa u kojima je oborio rekord, tu je bez ikakve sumnje i najbolja atletičarka iz sveta i Srbije, doniraće svoj deo istorije- zaključio je Tarner


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija