• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.04.2022

09:56

ODREKAO SE RUSIJE! Nekadašnji olimpijski šampion OKRENUO LEĐA PUTINU zbog rata!

ap photo

Ostali sportovi

ODREKAO SE RUSIJE! Nekadašnji olimpijski šampion OKRENUO LEĐA PUTINU zbog rata!

Podeli vest

Aleksander Lesun, nekadašnji olimpijski šampion u modernom petoboju, neće se više takmičiti pod zastavom Rusije


Ruski teniseri i teniserke neće moći da se takmiče na Vimldonu, nakon što su brojnu sportisti iz Rusije usled rata sa Ukrajinom suspendovani, 

Dok neki ćute, ne žele da se odlašavaju, ima onih koji odobravaju ratna dejstva, a Aleksander Lesun, nekadašnji olimpijski prvak u modernom petoboju, odlučio je da se nikada više neće takmičiti pod zastavom Rusije.

Sportisti u Rusiji služe samo u svrhu propagande. Ne razmišljaju o tome kakav efekat njihovi postupci mogu da imaju na živote drugih. Niko ne misli da će njegovi postupci dovesti do smrti dečaka i djevojčica, muškaraca i žena, te starijih ljudi u Ukrajini - kazao je zlatni olimpijac inače rođen u Belorusiji.

Foto: Reuters

Aleksander Lesu de odrekao Rusije

Aleksander Lesun je prvi sportista koji je na ovaj način reagovao zbog rata u Ukrajini. On je  2009. godine uzeo rusko državljanstvo i svojoj zemlji doneo brojne medalje na svetskim i evropskim prvenstvima. Posle pobede u Riju imao i prijem kod Vladimira Putina koji ga je odlikovao. Međutim, šest godina kasnije odlučio je da se odrekne svega što predstavlja Rusiju, a naročito predsednika.

- Situacija u Rusiji postaje veoma teška. Pre ste zbog učestvovana u anti-ratnim protestima dobijali 15 dana pritvora, a sada možete dobiti do tri godine zatvora. U nekim slučajevima čak i do 15 godina - kazao je Lesun za "BBC".

Nekada najbolji petobojac sveta (mačevanje, streljaštvo, jahačko preskakanje, plivanje slobodnim stilom i trčanje na 3.200 metara), poručio je da se praktično povlači iz ovog sporta.

Rusija se, zbog rata s Ukrajinom, našla pod brojnim sankcijama Zapada. Na udaru su i sportisti. Fifa i Uefa izbacile su rusku reprezentaciju i klubove iz svih takmičenja, odbojkaška organizacija oduzela je Rusiji domaćinstvo Svetskog prvenstva i izbacila je s turnira, Formula 1 izbacila je iz kalendara trku u Sočiju, suspendovani su ruski atletičari, a teniska reprezentacija izbačena je iz Davis kupa. Sankcije su pogodile i hokejaše, plivače, skijaše, tenisere....

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija