• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.12.2022

13:47

POČINJE SPEKTAKL! Sve što treba da znate o turneji Četiri skakaonice!

reuters

Ostali sportovi

POČINJE SPEKTAKL! Sve što treba da znate o turneji Četiri skakaonice!

Podeli vest

Idemooo! Kraj je godine, počinje turneja Četiri skakaonice, a posle dvogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa tribine će bez sumnje biti krcate

 

Otvaranje turneje Četiri skakaonice zakazano je za 28. decembar, kada su na programu kvalifikacije u Oberstdorfu. Glavno takmičenje na programu je dan kasnije. Potom je 1. januara na programu Garmiš-Partenkirhenu, pa sledi selidba u Austriju. Takmičenje u Inzbruku je 4. januara, a dva dana kasnije u Bišofshofenu.

Prvo izdanje održano je od 1. do 11. januara 1953. godine, učestvovalo je 33 takmičara, a interesantno je da je predstavnike imala i Jugoslavija, pošto su se takmičili Karel Klančnik, Janez Polda i Jože Zidar, sva trojica iz Slovenije.

Pobedik Novogodišnje turneje je skakač koji sakupi najviše bodova na sve četiri stanice, sabiraju se  rezultati na osnovu dužine skokova, kao i ocena sudija, 50 skakača koji prođu kvalifikacije dele u dve grupe i oni se bore u duelima. Pobednici tih okršaja prolaze u drugu seriju, a zajedno sa njima petorica "laki luzera", najboljih među onima koji su poraženi.

Foto: reuters

Rjoju Kobajasi

Titulu od prošle sezone brani Rjoju Kobajaši! Prvi koji je uspeo da slavi na svakoj stanici turneje bio je Sven Hanavald, i to u sezoni 2001/ 2002. To su još uspeli da urade Kamil Stoh i Rjoju Kobajaši.

Zanimljivo je da je jedini koji je pobedio na turneji bez ijedne pobede tokom nje bio Jane Ahonen pre 24 godine. Finac je inače rekorder po broju trijumfa na Četiri skakaonice, pošto ih ima pet. Osvajao je titule 1999, 2003, 2005, 2006. i 2008. godine, od kojih je jednu podelio – 2006. godine sa Jakubom Jandom, imali su isti broj bodova. Jens Vajsflog iz Nemačke ima četiri pobede, a po tri Helmut Reknagel, Norvežanin Bjern Virkola i Stoh.

Ove zime je u centru pažnje Poljak David Kubacki, koji je slavio na turneji pre tri godine, dok su u sjajnoj formi i za "Zlatnog  orla" će se boriti još Anže Lanišek iz Slovenije, Štefan Kraft iz Austrije, koji je 2015. godine pobedio na Četiri skakaonice.

Kubacki je ne četiri od  osam takmičenja u dosadašnjem delu takmičenja pobedio, a dva puta je bio drugi. U generalnog plasmana u odnosu na Lanišeka ima prednost od  74 boda, dok je Kraft 183 boda iza Poljaka. 


RASPORED NOVOGODIŠNJE TURNEJE “ČETIRI SKAKAONICE”

Oberstdorf (Nemačka)

28. decembar - kvalifikacije 16.30

29. decembar - takmičenje 16.30

Foto: reuters

Oberstdorf

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka)

31. decembar - kvalifikacije 14.00

1. januar - takmičenje 14.00

Foto: reuters

Garmiš-Partenkirhen

Inzbruk (Austrija)

3. januar - kvalifikacije 13.30

4. januar - takmičenje 13.30 

Foto: reuters

Inzbruk

Bišofshofen (Austrija)

5. januar - kvalifikacije 16.30

6. januar - takmičenje 16.30

Foto: AP/Photo

Bišofshofen

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede! (VIDEO)
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede! (VIDEO)

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina
Hronika

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina

Bojana Belivuk i Tanja Miljković, supruge vođa ozloglašenog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, našle su se i same na optuženičkoj klupi zbog sumnje da su prale pare koje su njihovi muževi zaradili kriminalnim aktivnostima, a na do sada održanim suđenjima njih dve su iznosile odbranu i govorile o poreklu imovine koja je u njihovom vlasništvu.

02.05.2024

08:23

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija