• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.12.2023

19:20

Rusima dozvoljeno učešće na Olimpijskim igrama, ali...

EPA Images

Ostali sportovi

Rusima dozvoljeno učešće na Olimpijskim igrama, ali...

Podeli vest

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) potvrdio je da će ruskim sportistima biti dozvoljeno učešće na Olimpijskim igrama, ali samo pod neutralnom zastavom.

Posle mnogo vremena u izolaciji, ruski i beloruski sport će imati priliku da zablista na Olimpijskim igrama! 

Prema najavi MOK-a na zvaničnom sajtu, prestanak zabrane stupa na snagu odmah, te će sportistima iz dve pomenute zemlje biti omogućeno učešće već na Olimpijadi u Parizu iduće godine.

Foto: AP/Photo

Kristof Dubi, direktor OI.

Doduše, uslovljeni su da na najvećoj smotri sportista nastupaju pod neutralnom zasavom i bez obeležja i himne zemlje iz koje dolaze.

Zbog dugotrajnog embarga, samo je 11 individualnih sportista ispunilo normu za Igre naredne godine, doj će, poređenja radi, Ukrajinu predstavljati 60 učesnika.

Naime, Rusija i Belorusija su obuhvaćeni mnogim sankcijama i zabranama, pa tako im je uskraćeno pravo nastupa na mnogim sportskim događajima. Isključenje je nastupilo u februaru 2022, nakon što su te dve zemlje ušle u oružani sukob sa Ukrajinom.

Međunarodni olimpijski komitet je u od tada radio na njihovoj "rehabilitaciji" i povratku u društvo kroz dve faze, pod obrazloženjem da "sportisti ništa nisu krivi"za političke odluke svoje zemlje. 

Prva faza počela je prošlog marta kada je započeta inicijativa da se Rusi i Belorusi vrate na svetska borilišta, ali je taj plan brzo "pao u vodu" usled procene da još uvek nije vreme.

Foto: AP/Photo

 

Napokon je i za to kucnuo čas, te je doneta odluka da je vreme za ponovnu integraciju ove dve zemlje u sportska dešavanja. Pre nego što je to odlučeno, vođene su brojne konsultacije sa ostalim činiocima, kao i sa ukrajinskim vlastima koje su od početka upozoravale da će bojkotovati svaki događaj na kojem budu prisutni Rusi ili Belorusi.

Međutim, ministar sporta Ukrajine Vadim Husait objavio je u međuvremenu da bojkota neće biti, ali samo pod uslovom da se takmiče pod neutralnom zastavom.

Određene sankcije i dalje su ostale na snazi. Na Olimpijske igre neće biti dozvoljen ulazak nijednom zvaničniku dve suspendovane zemlje. Zanimljivo, Svetska atletska federacija je i pored odluke MOK-a ostala nepromenjenog stava po pitanju statusa ruskih i beloruskih sportista koji se i dalje smatraju suspendovanim za takmičenja pod okriljem ovog tela.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija