• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.12.2023

19:00

Sahraniće olimpijski pokret! Oglasio se Putin:  Politički motivisani uslovi za cilj imaju eliminisanje ruskih sportista

EPA

Ostali sportovi

Sahraniće olimpijski pokret! Oglasio se Putin: Politički motivisani uslovi za cilj imaju eliminisanje ruskih sportista

Podeli vest

Predsednik Ruske federacije, Vladimir Putin, održao je tradicionalu konferenciju za medije na isteku kalednarske godine, pričao je i o Olimpijskim igrama naredne godine u Parizu.

Kao deo sankcija za Rusiju, njihovi sportski timovi i klubovi su sprečeni da nastupaju u raznim takmičenjima, izbačeni iz brojnih organizacija, a na predstojećim Olimpijskim igrama verovatno će moći da se takmiče samo pod neutralnom zastavnom, bez himne sa skraćenicom AIN koja označava reč "Individulani neutralni sportisti".

Tu situaciju prokomentarisao je predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da Međunarodni olimpijski komitet (MOK) na ovaj način krši sopstvena načela.

Sve što međunarodni zvaničnici rade u vezi sa ruskim sportom je potpuna kontradikcija i izobličenje ideje Pjera de Kubertena – "Sport je svet". Olimpijski pokret je stvoren da bi ujedinio ljude, a ne da ih delio - rekao je Vladimir Putin.

Foto: EPA

 

 

Naglasio da takva odluka nimalo nije dobra i da će to sahraniti olimpijski pokret.

- Savremeni međunarodni zvaničnici su se previše zainteresovali za poslovnu stranu sportskog pokreta. Postali su izuzetno zavisni od sponzora. Sponzori obraćaju pažnju na cenu minuta reklamnog vremena na televiziji. Ali ima i dovoljno unutrašnjih problema. Ako nastave da tako postupaju, sahraniće olimpijski pokret. Sama ideja olimpizma danas pati - dodao je Putin.

Ipak, nije precizno odgovorio da li će sportisti iz Rusije

- Da li da idemo ili ne idemo? Moramo pažljivo da pogledamo sve uslove – zastavu, himnu... Uvek sam govorio, sportisti treniraju godinama i moramo im dati priliku da idu na velika takmičenja, uključujući i Olimpijske igre - kaže on.

Rekao je da su u pitanju poltički motvisani uslovi koji maju za cilj eliminaciju ruskih sportista.

- Ako ovi veštački, politički motivisani uslovi za cilj imaju eliminisanje naših sportista iz borbe za medalju... Ako žele da eliminišu naše reprezentacije... Sportisti iz CSKA ili Dinama neće moći da odu na OI, jer su navodno povezani sa Oružanim snagama Rusije. Iako CSKA danas nema bilo kakve veze sa ruskom vojskom, jer je to uglavnom privatna organizacija. Možete smisliti bilo šta. Neophodno je da Ministarstvo sporta i Ruski Olimpijski Komitet analiziraju i donesu najbolju odluku -zaključio je Putin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija