• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.12.2023

06:00

Na današnji dan: Decenija od istorijskog uspeha Srpkinja i izborenog finala SP

Starsportphoto

Ostali sportovi

Na današnji dan: Decenija od istorijskog uspeha Srpkinja i izborenog finala SP

Podeli vest

Na današnji dan 20. decembra 2013. godine ženska rukometna reprezentacija Srbije ostvarila je istorijski uspeh i plasirala se u finale Svetskog prvenstva.

Naše devojke su pre tačno deceniju usred Beograda u polufinalu planetarnog šampionata pobedile selekciju Poljske sa 24:18 (14:6) i prvi put od osamostaljenja države izborile borbu za svetsko zlato. 

Do neverovatnog rezultata našu selekciju je sa klupe tada vodio selektor Saša Bošković, dok je na raspolaganju imao možda i najbolju generaciju rukometašica u poslednjih nekoliko decenija. 

Srbiju je kao kapiten predvodila Andrea Lekić, Dragana Cvijić, Katarina Krpež, Sanja Damjanović, Jelena Erić, Jovana Stoiljković, Kristina Liščević, Jelena Popović, Jelena Živković, Sanja Rajović, Svetlana Ognjenović, Biljana Filipović, Jelena Nišavić, Ivana Milošević, Marija Lojpur i Marina Dmitrović.  Na golu je bila "ministarka odbrane" Katarina Tomaševića, kao i Jelena Risović.

Foto: Starsportphoto

Andrea Lekić

Srpske rukometašice nošene fanastičnom podrškom preko 18.000 navijača u beogradskoj Areni ostavile su srce na terenu. Od prvog do poslednjeg minuta utakmice, igrale su hrabro i disciplinovano, nedozvolivši nijednog trenutka Poljakinjama da im se približe i ozbiljnije ugroze njihovu prednost, koja je u nekoliko navrata bila i dvocifrena.

Rivalke su se držale u uvodnim minutima i bile rezultatskom egalu (5:4), posle čega je srpski tim na krilima Lekićeve i Cvijićeve napravio seriju od 6-0 za velikih 11:4. Izabranica Saše Boškovića nisu dozvoljavale Poljakinjama da dišu, dok su na drugoj strani Lekićeva i Cvijićeva nastavile da pune mrežu, pa se na odmor otišlo sa plus osam (14:6). 

Foto: Starsportphoto

Dragana Cvijić

Kako su stale u prvom poluvremenu tako su nastavile u drugom - goleadom. Prednost je iz napada u napad rasla, dok na drugoj strani utegnuta odbrana i fantastična Katarina Tomašević, koja je dobila nadimak "ministarka odbran", čak 14 minuta su držale protivnice bez postignutog gola. Konačno, agoniju Poljakinja prekinula je Johimek u 45. minutu za 17:7. Pogodak rivalki pozdravila je cela Arena. 

Srpkinje su rutinski održavale dvocifrenu prednost, sve do završnice, kada su rivalke angažovanijom igrom uspele da priđu na 21:15. Ipak, naše devojke su novom serijom brzo ugasile sve nade Poljskoj da mogu do eventualnog preokreta, posle čega je krenulo veliko slavlje u Areni. 

Foto: Starsportphoto

Selektor Saša Bošković

U našem timu najbolja je bila Lekićeva sa osam golova, Cvijićeva je postigla pet, a Damnjanovićeva četiri. Tomaševićeva je na kraju meč završila sa čak 17 odbrana.

Susret između Srbije i Poljske ostaće upamćen i po tome što je postavljen novi rekord u broju gledalaca na Svetskim prvenstvima, pošto je utakmicu u beogradskoj Areni zvanično pratilo 18.236 navijača.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Željko je presrećan! Zaslužili smo pobedu
Partizan

Željko je presrećan! Zaslužili smo pobedu

Košarkaši Partizana pobedili su Valensiju u 15. kolu Evrolige u gostima rezutatom 72:67 i upisali petu pobedu u nizu u najjačem evropskom klupskom takmičenju, a trener crno-belih Željko Obradović bio je sa razlogom zadovoljan nakon trijumfa.

19.12.2023

23:46

sledeća vest

Vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja
Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja

Odbornici Skupštine opštine Prijepolje doneli su odluku da za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji Opštine Prijepolje u oblasti ekonomskog razvoja, infrastrukturnih projekata, podrške lokalnoj zajednici i unapređenju političkog dijaloga da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli priznanje „Počasni građanin“ Opštine Prijepolje.

03.07.2024

22:24

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana
Politika

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić, sastao se danas u Banjaluci sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilović, a zatim su zajedno obišli radove na deonici Bijeljina-Rača, budućeg auto-puta Beograd - Sarajevo, jednog od dva koja će povezati Srbiju i Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu.

03.07.2024

21:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Opasna igra Erdogana, Putin preko ovog neće tak tako preći! Turska, Rumunija i Bugarska okružuju brodove ruske Crnomorske flote!
Šta se dešava

Opasna igra Erdogana, Putin preko ovog neće tak tako preći! Turska, Rumunija i Bugarska okružuju brodove ruske Crnomorske flote!

Redžep Tajip Erdogan još jednom je demonstrirao svoje majstorstvo političke fleksibilnosti. Na susretu sa Vladimirom Putinom na marginama samita ŠOS u Astani, Erdogan je pozvao ruskog lidera u Tursku. On je obećao da će Turska naručiti izgradnju nove nuklearne elektrane od Rusije, da će kupovati više prirodnog gasa i da će generalno povećati bilateralni trgovinski promet na 100 milijardi dolara.

03.07.2024

22:58

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija