• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.01.2024

07:00

Prvo, pa muško! Srbija udara na Island u prvom kolu Evropskog prvenstva! "Orlovima" prete Palmarson, Maguson i Eliason...

EPAImages

Ostali sportovi

Prvo, pa muško! Srbija udara na Island u prvom kolu Evropskog prvenstva! "Orlovima" prete Palmarson, Maguson i Eliason...

Podeli vest

Islanđani na Evropsko prvenstvo stižu sa novim selektorom, iskustvo na strani Tonija Đerone.

Kada je početkom maja u Hamburgu bio održan žreb za grupnu fazu Evropskog prvenstva prvi utisak je bio jasan - Srbija je mogla da prođe i bolje. "Orlovi" su smešteni u grupu zajedno sa Islandom, Mađarskom i Crnom Gorom, a da se radi o izjednačenim reprezentacijama govori činjenica da kladionice pred početak turnira svih ekipama daju podjednake šanse da se nađu u glavnoj fazi kontinentalnog takmičenja. 

Srbija će turnir otvoriti 12. januara protiv Islanda. Čini se, derbi na startu i utakmica koja bi mogla da odredi sudbinu obema reprezentacijama na čitavom turniru budući da su "orlovi" i "ribari", uprkos paklenoj konkurenciji, označeni kao blagi favoriti u odnosu na Mađare i Crnogorce. 

Island je do Evropskog prvenstva došao na gotovo identičan način kao Srbija. Pet pobeda i jedan poraz u kvalifikacijama bili su dovoljni da Islanđani 13. put zaredom budu učesnici kontinentalne smotre. 

Foto: EPAImages

 

Rukomet je na Islandu sport broj jedan i nema konkurenciju. Ipak, u odnosu na neke ranije godine, utisak je da "ribarima" fali iskorak na velikom takmičenju budući da su poslednju medalju osvojili na Evropskom prvenstvu 2010. godine u Austriji. Tada su bili treći, a nakon toga najbolji rezultat ostvaren je pre dve godine u Mađarskoj kada su zauzeli šesto mesto. 

Nadaju se na Islandu da bi generacija predvođena jednim od najboljih rukometaša sveta - Omar Ingi Magnusonom u Nemačkoj mogla do medalje. Problem je predstavljala povreda desnog beka Magdeburga zbog čega je njegov nastup na Evropskom prvenstvu bio pod znakon pitanja. Magnuson je uspeo da se oporavi, ali je pitanje u kakvoj formi dolazi u Nemačku. 

Naravno, Magnuson nije jedina snaga Islanđana. Reprezentaciju predvodi superiskusni Aron Palmarson, na golu je Bjorgvin Pal Gustavson, na crti Imir Orn Gislason i Elis Vidarson, igru organizuje Gisli TOrgeir Kristjanson, a najveću opasnost po gol Srbije predstavljaće levo krilo mađarskog Vesprema - Bjarki Mar Eliason. 

Kada govorimo o "fizici" Islanđana, reč je o prosečnoj reprezentaciji. Najviši rukometaš je golman Viktor Gisli Halgrimson sa 203, dok se većina vrti oko 190. Ipak, ono što bi mogao da bude problem za Srbiju, a što se videlo na turniru u Granoljersu, je brza igra "ribara" koju negiju kroz tradiciju. 

Zbog toga je Mijajlo Marsenić u najavi meča rekao da će ključno za dobar rezultat protiv Islanda biti da Srbija smanji broz izgubljenih lopti u polju napada kako naš rival ne bi imao previše prostora za brze kontre. 

Foto: EPAImages

 

Toniju Đeroni je problem za pripremu Islanda predstavljala činjenica da su "ribari" pre nekoliko meseci promenili selektora. Rukometni savez zahvalio se Gudmunduru Gudmundsonu i na kormilo nacionanog tima postavio Snori Stejn Gudjondsena. Reč je o jednom od najboljih islandskih rukometaša svih vremena, osvajača bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, nekadašnjem asu Rajn Nekar Levena i GOG-a, ali bi problem moglo da predstavlja Gudjondsenovo iskustvo. 

Naime, nekada vrhunski rukometaš je pre posla u reprezentaciji imao samo jedan samostalni angažman i to na klupi Valura. Evropsko prvenstvo u Nemačkoj biće mu prvo veliko takmičenje i utisak je da bi to iskustvo Tonija Đerone moglo da bude presudno na tom meču. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)
Live TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se juče krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti. Na tu temu govorio je za Informer predsednik Lobista Srbije Nenad Vuković tokom gostovanja u "Info jutru".

27.06.2024

13:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija