• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

19.05.2024

12:23

"Pravoslavlje ili smrt"! Usik je veliki pravoslavac, ovako je ušao u ring (VIDEO/FOTO)

printscreen

Ostali sportovi

"Pravoslavlje ili smrt"! Usik je veliki pravoslavac, ovako je ušao u ring (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Ukrajinac Oleksandr Usik postao je apsolutni šampion teške kategorije u boksu.

Ljubitelji boksa uživali su u spektakl u Rijadu, a Usik je posle 12 rundi borbe sudijskom odlukom, savladao "Kralja cigana" i ujedinio sve četiri šampionske titule teške kategorije. Dvojica arbitara glasali su za Ukrajinca (114:113 i 115:112), a jedan za Engleza (114:113). Postao je Usik prvi apsolutni šampion još od Lenoksa Luisa, koji je to uspeo 1999. godine, kada je pobedio Evandera Holifilda.

Zanimljivo je bilo pre i posle borbe. Usik je ušao u ring obučen kao Kozak. Na glavi je nosio šubaru na kojoj je utisnut simbol hrišćanstva. Simbol Hi (X) - Ro (P) je skraćenica grčke reči, Χριστός. Kada se prevede - "Hristos". Na grudima je imao pravoslavni krst.

 

 

 

Foto: Instagram/Oleksandr usik

 

 

To nije sve. Usred Rijada se pojavio i majici na kojoj piše "Ορθοδοξία ή Θάνατος", što u prevodu znači "Pravoslavlje ili smrt".
 

Foto: Instagram/Oleksandr usik

 

 

"Pravoslavlje ili smrt" je parola zilota, koje ne priznaju SPC, a čije je sedište u manastiru Esfigmen na Svetoj Gori.  U Srpskoj pravoslavnoj crkvi zilote nazivaju raskolnicima, jereticima, ratobornim i isključivim. Ziloti se, kako naglašavaju, bore za čistotu pravoslavne vere. Na ulazu u gotovo sve zilotske manastire istaknuta je crna zastava s krstom i natpisom "Pravoslavlje ili smrt". Ovakvu zastavu koristili du pravoslavni ustanici u vreme turske vladavine i ona jr simbolizovala spremnost ustanika da za slobodu daju život. Slično značenje ima i zastava koja se vijori u zilotskim manastirima, a prvi su je istakli esfigmenski monasi sedamdesetih godina prošlog veka, kada su se odvojili od Vaseljenske patrijaršije

Majicu sa pomenutim natpisom nosio je i prilikom merenja.

 

 

 

 

Usik je posle pobede hitno prebačen u bolnicu u Saudijskoj Arabiji. Prema pisanju britanskih medija, doživeo je povrede vilice i glave. Zbog toga je propustio konferenciju za medije, a veruje se da je Ukrajinac doživeo težu povredu nakon udarca u telo od strane Fjurija.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!
Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!

Jedinice grupe "Sever" su kod Volčanska, Bočkova i Lipcova u rejonu Harkova porazile ljudstvo i opremu 36. brigade marinaca, 113. brigade kopnene odbrane i 13. brigade Narodne garde. Pored toga, odbijen je kontranapad jurišnih grupa neprijateljske 71. brigade. Ovo je na jutanjem brifingu rekao portparol Ministarstva odbrane,general-potpukovnik Igor Konašenkov.

24.06.2024

13:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija