• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. V.

07.06.2024

18:01

Beograd prvi put domaćin EP u vodenim sportovima! Medalje sa srpskim motivima!

Savez vodenih sportova Srbije

Ostali sportovi

Beograd prvi put domaćin EP u vodenim sportovima! Medalje sa srpskim motivima!

Podeli vest

Beograd će, prvi put u istoriji, biti domaćin Evropskog prvenstva u vodenim sportovima, koji su na programu od 10. do 23. juna. Medalje namenjene najboljima biće ukrašene tradicionalnim srpskim motivima.

Takmičari će se nadmetati u četiri discipline,a to su plivanje, umetničko plivanje, skokovi u vodu i plivanje na otvorenim vodama.

Odličja za koja će se krem vodenih sportova okupiti u Beogradu biće prečnika osam centimetara i na prednjoj strani će nositi zvanični znak Evropskog prvenstva, koji će biti ukrašen sa tri tačke u bojama srpske trobojke.

Foto: Savez vodenih sportova Srbije

Medalje namenjene najboljim pojedincima

Logotip će sadržati osam vijugavih linija koje predstavljaju niti tradicionalnog veza i formiraće oblik pravougaonika tako oživljavajući sliku bazena.

Ivicu medalje krasiće tradicionalni motivi koji odražavaju raznolikost i bogatstvo kulture svih
krajeva Srbije, pa se tako na njoj nalaze ornament čuriljnjak iz Pirota, krsta iz Prizrena,
romba iz Užica, romb sa kukama sa Fruške gore i ornament rozete iz centralne
Srbije. Svi motivi su pažljivo odabrani u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu i Etnografskim institutom SANU.

Na poleđini medalje, u sredini, nalazi se zvaničan logotip takmičenja sa talasima na obodu.

Prestonici Srbije ukazano je i poverenje u organizovanju Evropskog prvenstva u masters kategoriji vodenih sportova. Veterani će se takmičiti od 26. juna do 6. jula, a osim pomenutih disciplina, vodiće se borba i u bazenu za vaterpolo.

Foto: EPA

Vaterpolo veterani u Beogradu

Trake za medalje su izrađene žakard tehnikom tkanja kako bi približile tradicionalni vez modernom
dobu. Tamno plava boja traka asocira na vodu i vodene sportove, dok je po obodu apliciran originalan vez sa ženskih jeleka srpske narodne nošnje. Kao i na medaljama, i na trakama se nalaze tri tačke u bojama srpske zastave i svih pet ornamenata.

Za izradu medalja i traka bili su zaduženi domaći proizvođači, s ciljem da se podrži srpska industrija i time pruži doprinos razvoju lokalne ekonomije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija