• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

02.09.2024

22:28

Tužna vest iz Belorusije! Preminuo trostruki olimpijski šampion!

printscreen facebook

Ostali sportovi

Tužna vest iz Belorusije! Preminuo trostruki olimpijski šampion!

Podeli vest

Legendarni Aleksandar Medved umro je u 87. godini.

Proslavljeni rvač bio je jedan od najvećih u istoriji ovog sporta, a preminuo je u danas u Minsku. On je rođen u Ukrajini i šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka nastupao je pod zastavom bivšeg Sovjetskog Saveza (SSSR).

Medved se takmičio se u disciplini slobodnim stilom, kategorije preko 100 kilograma, a osvojio je ukupno 15 medalja na najvećim takmičenjima, od čega čak 13 zlatnih.

Bio je trostruki uzastopni olimpijski šampion - u Tokiju 1964, u Meksiko Sitiju 1968. i u Minhenu 1972. U tom vremenskom periodu je vladala njegova dominacija, a  osvojio je i sedam titula prvaka sveta, kao i tri najsjajnija odličja na Evropskom prvenstvu.

"Rastužila nas je smrt Aleksandra Medveda. Bio je ambasador našeg sporta, a njegovi uspesi pokazuju da ga je svet smatrao najboljim. Ovo je veliki gubitak za svet rvanja i u ovim teškim trenucima smo uz njegovu porodicu", poručio je Nenad Lalović, predsednik Svetske rvačke federacije.

Foto: printscreen facebook

Aleksandar Medved osvojio 13 zlatnih medalja u karijeri

Čuveni rvač je 1972. na otvaranju OI nosio zastavu SSSR-a, a posle povlačnje se preselio u Belorusiju. Tamo je prethodno služio vojsku, da bi po završetku profesionalne karijere postao trener na državnom Univerzitetu za informatiku u Radioelektriku.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza imenovan je za potpredsednika Olimpijskog komiteta Belorusije, a bio je i predsednik tamošnjeg rvačkog Saveza. Odlikovan je Ordenom Lenjina, Ordenom Crvene zastave rada i Ordenom Znaka časti.

 

 

Medved je 2001. izabran za najboljeg beloruskog sportistu 20. veka i postao je jedan od prvih upisanih u Međunarodnu rvačku kuću slavnih FILA. Dobio je priznanje za počasnog građanina Minska, gde se od 1970. održava i rvački turnir u njegovu čast.

Aleksandar je bio oženjen Tatjanom, a ima dvoje dece - Jelenu i Alekseja. Ćerka mu je bila šampionka države u tenisu, dok je sin osvojio juniorsku titulu prvaka sveta u rvanju 1987. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Tramp će pregaziti Kamalu! Potpredsednica Amerike se izblamirala pred celom nacijom
Izbori u SAD

Tramp će pregaziti Kamalu! Potpredsednica Amerike se izblamirala pred celom nacijom

Republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp pregaziće svoju demokratsku rivalku Kamalu Haris na predstojećoj debati 10. septembra, a verovatno i na izborima u novembru. To je ocena većine američkih stručnjaka nakon prvog intervjua Harisove otkako joj je predsednik Džo Bajden prepustio predsedničku nominaciju, u kojem je delovala nervozno, nesigurno i neodlučno, te nije uspela da odgovori na goruća pitanja u zemlji.

02.09.2024

18:00

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija