• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

16.09.2024

06:20

Totalni haos u srpskom rukometu! Partizan odgovorio Vojvodini i udario na selektora!

Starsportphoto©

Ostali sportovi

Totalni haos u srpskom rukometu! Partizan odgovorio Vojvodini i udario na selektora!

Podeli vest

Svima u dvorani i pokraj TV uređaja bilo je sramotno gledati sve te grimase, odmahivanja, gestikuliranja i još mnogo čega, u čemu je Rojević prednjačio, tražimo da sudijska organizacija javno saopšti kako je ocenjeno ponašanje selektora i koliko je puta zaslužio da bude sklonjen sa klupe, navode crno-beli u saopštenju.

Konstatovali smo juče da su saopštenja u modi u srpskom rukometu, a nažalost danas stiže potvrda toga. Odluka Superlige da derbi prvog kola između Vojvodine i Partizana bude odigran u novosadskom "SPENS-u" izazvala je nove turbulencije u trofejnom sportu. 

Prvi su se saopštenjem oglasili Novosađani nezadovoljni odlukom Superlige. Aktuelni šampion ne želi da se seli iz svoje "Slane bar" zbog čega su rešili da dvoranu adaptiraju potrebnim uslovima za derbi protiv Partizana. Ipak, nemile scene sa prošlosezonskog finala Kupa jasno ukazuju da "Slana bara" nije u stanju da ugosti navijačke grupe oba kluba zbog čega se još uvek čeka konačna odluka čelnika takmičenja. 

U međuvremenu oglasio se i - Partizan! Naravno, crno-beli nisu ostali nemi na saopštenje Vojvodine, a pored predstojeće utakmice u prvom kolu Superlige, jedan od razloga za saopštenje bio je i nedavno odigran meč u Superkupu Srbije. Na meti beogradskog velikana, između ostalog, našao se i selektor naše reprezentacije - Boris Rojević. 

„Rukometni klub Partizan ovim putem želi da se obrati celokupnoj sportskoj i rukometnoj javnosti, iako to nije manir našeg kluba, iz razloga što se poslednjih dana kako u javnosti, tako i mimo očiju javnosti, dešavaju ozbiljni i učestali pritisci od strane trenera i pojedinih članova RK Vojvodina iz Novog Sada, a sve uoči naše predstojeće utakmice u prvom kolu Super rukometne lige Srbije.

Naime, posle utakmice u Banjaluci u četvrtak, u kojoj je Vojvodina pobedila i osvojila Superkup Srbije, a RK Partizan sportski čestitao, otpočela je neverovatna hajka na sudije koje su sudile tu utakmicu. Nama je fer-plej iznad svakih subjektivnih interesa i mi sport i rukomet doživljavamo kao viteštvo i dostojanstveno se u svakoj prilici ophodimo prema protivnicima, i kad pobeđujemo i kad ne pobeđujemo“.

Za ovu konkretnu utakmicu mogli bismo da damo primedbe za veći broj situacija, ali je to i bezrazložno i bespotrebno. Predstoji nam prvenstvo u koje ulazimo sa povećanim ambicijama, ali smo svesni i da imamo budžet daleko manji, ne samo od Vojvodine, već i od još nekih superligaša, a kada je sam tim u pitanju, Vojvodina ima bezmalo četiri puta plaćeniji tim i igrače. I pored tog i takvog hendikepa RK Partizan prvenstvo ulazi sa najvišim ambicijama, uostalom tako je već godinama i decenijama.

Foto: Starsportphoto©

 

Da li ćemo se na kraju radovati, odlučiće teren i viteška igra naših rukometaša. I samo to. Apsolutno ništa drugo. Potpuno poštujući sudijsku organizaciju, kako bismo i stručno dokazali da primedbama i pritiscima Vojvodine nisu argumentovano saopšteni stvarni učinci sudija, molimo sudijsku organizaciju da izvrši preciznu ekspertizu suđenja utakmice Superkupa i nalaze saopšti javno, kako bi se svi uverili da su izrečene teške reči Vojvodine potpuna neistina i da njima žele da, još pre početka, stave ogroman teret svim sudijama da će isto proći ako ne budu pristrasni prema njima.

Takođe, tražimo da sudijska organizacija javno saopšti kako je ocenjeno ponašanje trenera Rojevića i koliko je puta zaslužio udaljenje sa klupe. Ono što je činjenica je da su trener Vojvodine Rojević i druga lica sa njihove klupe u Banjaluci vršili latentni i konstantni pritisak na sudije i na ostala službena lica. Svima u dvorani i pokraj TV uređaja bilo je sramotno gledati sve te grimase, odmahivanja, gestikuliranja i još mnogo čega, u čemu je Rojević prednjačio, na sramotu celog srpskog rukometa i svih nas, jer je on ipak, i pored uloge trenera Vojvodine, delovao kao trener juniorske reprezentacije svojevremeno, gde je isto na SP napravio ozbiljne ispade, a jasno je i da je kao vođa seniorske reprezentacije radio iste stvari, koje ne služe na čast nijednom sportisti.

Još uvek svi dobro pamte kada je trenera juniora Rojevića na SP šef sudija IHF izbacio sa terena i udaljio u poslednji red tribina. Tada je naš Savez imao ozbiljnih nedaća sa plaćanjem kazni zbog Rojevićevog ponašanja, kreveljenja i gestikulacija prema zvaničnicima IHF, koje nam IHF i dan-danas spočitava u svakoj prilici.

Posebno su bolna saznanja da je dotični Boris Rojević, sve od završetka utakmice u Banjaluci, pa do sada, upućivao pozive i poruke većem broju sudija naše Superlige sa traženjem da mu kažu i daju mišljenje o tome da je njegov tim oštećen u Super kupu. Kada mu oni nisu uslišili želje, on je na razne načine pokušavao da sve sudije generalno satanizuje i izopšti iz učešća u nastupajućem prvenstvu. Celom rukometnom svetu je poznato kakve su i kolike i na koje načine pritiske vršili iz Vojvodine prethodnih godina, pa je sad njima postao problem što je jedan veliki klub, naš klub, najavio borbu za odličja. Mi ćemo se koliko god je u našoj moći potruditi da ambicije i ostvarimo, ali ako tako i ne bude, naravno da ćemo protivnicima koji budu bolji sportski čestitati.

Jasno nam je da Vovodina i Rojević pokušavaju na sve načine da izvrše pritisak na sve sudije i na celu rukometnu javnost i da je to, ne samo nesportski, nego je ozbiljno remećenje regularnosti, ali mi smo spremni na časnu i poštenu borbu na terenu, u kojoj ćemo protivniku čestitati ako bude bolji, ali nećemo se uniziti ako pobedimo pa nas izlože daljem besomučnom maltretiranju kao što to sad čine.

I sama zbrka oko odigravanja utakmice prvog kola je još jedan vid pritiska Rojevića i Vojvodine na sve članove rukometne ogranizacije. Jasno je svakome da uslovi za bezbedno i normalno igranje utakmice na Slanoj bari ne postoje ako su tu i navijači. Ako dođemo u situaciju da izbacujemo navijače u situaciji kada srpskom rukometu i kada su rezultati naših selekcija ispod svake kritike, doći ćemo u situaciju da nam rukomet još dublje potone.

Foto: Starsportphoto©

 

Uostalom, na zajedničkom sastanku sa komesarom za bezbednost predstavnici Vojvodine su sami istakli da Slana bara nije moguća za igranje utakmice uz prisustvo navijača. Još su jako sveža i bolna sećanja na prolećno finale Kupa i katastrofalne incidente, koje su u toj prilici napravili navijači, ali ipak započeli navijači Vojvodine. Ako komesar za bezbednost i Direktor Super rukometne lige kažu da ne postoje uslovi na Slanoj bari, onda to ima težinu, svakako. Najnoviji zahtev Vojvodine da se ipak igra na Slanoj bari je još jedan pokušaj ometanja regularnosti i vršenja strahovitih pritisaka na sve članove rukometne organizacije da se podrede interesima i željama Vojvodine, na koje naš klub ne može da pristane.

Da rezimiramo, jedini krivac za nastalu situaciju je Vojvodina i posebno trener Rojević, koji je svojim ponašanjem u Banjaluci zaslužio da bude isključen, a njegovo ponašanje nimalo ne služi na čast srpskom rukometu i našoj reprezentaciji. Došlo je vreme da jednom zauvek kažemo dosta samovolji i bahatosti takvih pojedinaca. I da nam rukomet bude opet sa gospodskim manirima i džentlmenskim ophođenjem prema protivniku.

Svima je poznato da je Vojvodina prethodnih desetak godina na volšebne i prizemne načine upropašćivala svaki klub koji je pokušao da bude konkurentan u takmičenju, da su latentno vršili pritisak na celokupnu rukometnu organizaciju a posebno na sudije, koje su u većoj meri bile nezaštićene i izložene ucenjivačkim zahtevima da neće suditi ako ne budu bili kako treba (kako Vojvodini odgovara), da je taj klub na razne načine, u osnovi nefer uticao na izbore direktora liga, komesara, selektora, predsednika saveza i mnogih organa i radnih tela u celom rukometu, i da im je sada postao problem što je Partizan istakao kandidaturu za titulu i želje za osvajanjem trofeja, pa na taj način pokušavaju da na njihov stari način dođu do manje ili više ili čak i nezasluženih odličja. Ovakvo njihovo ponašanje i istupi u javnosti imaju karakteristike najbrutalnijeg i najnesportskijeg činjenja i to je ozbiljan razlog zbog kojeg rukomet trpi i propada.

Partizan, sada i sa naslovnim sponzorom u imenu, klub je velike tradicije, sjajnih postignuća i sa mnoštvom trofeja, i ne može i neće da dozvoli da bilo ko, pa ni jedna Vojvodina, bez obzira na sve trofeje koje je osvojila, inkriminiše sve učesnike u takmičenju koji joj nisu po volji i na najnesportskiji način narušava regularnost", navodi se u saopštenju Partizana. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Ministar Momirović o akciji "Najbolja cena": Građani mogu da uštede i do 25 odsto kućnog budžeta!
Društvo

Ministar Momirović o akciji "Najbolja cena": Građani mogu da uštede i do 25 odsto kućnog budžeta!

Građani mogu da uštede i do 25 odsto kućnog budžeta ukoliko kupuju proizvode na akciji „Najbolja cena“ Beograd, 16. septembar – u poslednje tri nedelje, broj maloprodajnih objekata širom Srbije, u okviru akcije “Najbolja cena”, značajno je porastao, a ono što je najvažnije da građani danas troše četvrtinu manje novca u svojim budžetima za iste proizvode nego pre početka akcije, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović

16.09.2024

19:13

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Skandal! Tramp optužio Kamalu i Bajdena da su krivi za napad na njega!
Planeta

Skandal! Tramp optužio Kamalu i Bajdena da su krivi za napad na njega!

Republikanski kandidat Donald Tramp danas je izjavio da ''retorika'' predsednika SAD Džozefa Bajdena i potpredsednice Kamale Haris navodi ljude da pucaju na njega, rekavši da je napadač koji je u nedelju otvorio vatru u blizini bivšeg predsednika reagovao na ''veoma zapaljiv'' narativ demokrata.

16.09.2024

19:24

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija