• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.10.2024

18:02

Sjajna vest! Beograd domaćin Evropskog prvenstva u trčanju 2027. godine!

SAS

Ostali sportovi

Sjajna vest! Beograd domaćin Evropskog prvenstva u trčanju 2027. godine!

Podeli vest

Beograd će biti domaćin Evropskog prvenstva u trčanju 2027. godine i to na deonicama od 10, 21 i 42 kilometra, saopšteno je danas.

U saopštenju se navodi da je ova odluka doneta na redovnoj godišnjoj konvenciji Evropske atletike, koja je održana u Skoplju, a kandidatura Srbije dobila je prednost u odnosu na Holandiju.

"Organizatori ovog šampionata Evrope, koji će se održati 17. i 18 aprila 2027, biće Beogradski maraton i Srpski atletski savez, uz pokroviteljstvo Grada Beograda i Ministarstva sporta, a sve u sklopu obeležavanja velikog jubileja - 40 godina od osnivanja Beogradskog maratona. Takođe, Evropsko prvenstvo u trčanju biće i najbolja moguća uvertira specijalizovanoj izložbi EXPO 2027 sa temom 'Igra(j) za čovečanstvo', koja će biti održana od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine u Beogradu", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća da je Evropska atletika prošle godine donela odluku da organizaciju Evropskog prvenstva u uličnom trčanju na 10 kilometara, polumaratonu i maratonu povere organizatorima maratonskih trka, a domaćin prvog Šampionata Starog kontinenta spram novim pravilima biće Belgija 12. i 13. aprila 2025. godine.

"Delegacija Srbije na kongresu u Skoplju, koju su činili direktor takmičenja Srpskog atletskog saveza Predrag Momirović, direktor Beogradskog maratona Darko Habuš, izvršni direktor Srpskog atletskog saveza Jovan Kantar i PR menadžer Srpskog atletskog saveza Katarina Stevanović dobila je snažnu podršku članova Evropske atletike. Njihova posvećenost i dugogodišnje iskustvo u organizaciji događaja globalnog značaja bili su ključni faktori u odluci da Beograd postane domaćin ovog prestižnog prvenstva", dodaje se u saopštenju.

Foto: SAS

 

"Veliko nam je zadovoljstvo što će domaćin EP u trčanju biti Beograd, grad koji se mnogo puta dokazao kao besprekoran domaćin velikih takmičenja. Evropsko prvenstvo u trčanju je najnoviji događaj u kalendaru Evropske atletike i predstavlja samu srž naše strategije u širenju trkačkog pokreta širom kontinenta", rekao je predsednik Evropske atletike Dobromir Karamarinov.

"Jedan od glavnih ciljeva ovog šampionata biće da elitne trkače i rekreativce ujedinimo na stazi i radujemo se što ćemo profesionalce i amatere imati zajedno startu i što ćemo biti u prilicu da ih u Beogradu gledamo zajedno kako ostvaruju svoje takmičarske ambicije", konstatovao je Karamarinov.

Očekuje se da će na šampionatu u Beogradu učestvovati preko 25 hiljade trkača u sve tri discipline. 

"Još jedan veliki događaj za našu zemlju! Ponosni smo što smo dobili priliku da organizujemo Evropsko prvenstvo u trčanju 2027. godine u sklopu 40. Beogradskog maratona. Ovo će biti sjajna prilika da pokažemo Beograd i Srbiju u najboljem svetlu", izjavio je Momirović.
Evropsko prvenstvo u trčanju biće već četvrto veliko međunarodno atletsko takmičenje u poslednjih nekoliko godina, a koje će organizovati Srbija.

Srbija je bila više nego uspešan organizator Evropskog i Svetskog atletskog prvenstva u dvorani 2017, odnosno 2022. godine i Svetskog prvenstva u krosu 2024. godine.

"Ovo je velika pobeda, Srbije i Beograda i predstavlja ogromnu čast za Beogradski maraton i Srpski atletski savez. Ukazano nam je veliko poverenje i nemam ni najmanju dilemu da će naš organizacioni tim to poverenje svojim predanim i vrednim radom i opravdati. Učinićemo sve da ispunimo sve najviše organizacione standarde, ali i više od toga i da u Beogradu imamo istinski atletski spektakl. Nemam sumnje da ćemo se pokazati kao sjajni domaćini i da će iz Srbije i našeg glavnog grada biti poslata najlepša slika u svet", poručio je direktor Beogradskog maratona Darko Habuš.

Olivera Jevtić je osvojila srebrnu medalju u maratonu na Šampionatu Evrope u Geteborgu 2006. godine kao i pet bronzanih odličja na Prvenstvima Evrope u krosu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji! Vulin nakon BRIKS-a poručio: To Moskva veoma ceni!
Politika

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji! Vulin nakon BRIKS-a poručio: To Moskva veoma ceni!

Srbija je jedina zemlja u Evropi, zahvaljujući predsedniku Vučiću na prvom mestu, koja nije uvela sankcije Rusiji. To ceni Moskva, naravno i u ekonomskom i političkom smislu, ali na prvom mestu u istorijskom smislu, da istorija nije samo mrtvo slovo, da bliskost naroda nije samo priča iz bajki nego da to zaista postoji, poručio je potpredsednik Vlade RS Aleksandar Vulin, koji je predvodio delegaciju Srbije na samitu BRIKS-a u Kazanju.

28.10.2024

11:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija