• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O.B.

27.07.2022

09:42

ŠPANCI PRETE PARTIZANU... AEK je MOĆAN, a situacija u HUMSKOJ je UŽASNA!

Tanjug/AP

Partizan

ŠPANCI PRETE PARTIZANU... AEK je MOĆAN, a situacija u HUMSKOJ je UŽASNA!

Podeli vest

Fudbaleri Partizana će u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope igrati sa AEK-om iz Larnake

Iako u ovom momentu teško da je neko "lak posao" za Partizan, budući da crno-beli imaju ogromnih problema unutar kluba, ali i na samom terenu, jasno je da u Humskoj mogu da budu zadovoljni nakon svega što se desilo u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. U konkunreciji Fenerbahčea, Dinamo Kijeva, Midtjilanda i AEK-a, crno-beli su imali "sreće", te će se za plasman u plej-of Lige Evrope boriti protiv kiparskog tima. 

Jasno, AEK nije protivnik kog treba poželeti, ali je u konkurenciji ostalih, ako ništa drugo - "po meri". 

Očekivali su u Larnaki šampionsku titulu ove sezone, ali je Apolon uspeo da prvi prođe kroz "cilj" na Kipru. Zbog toga, uprava AEK-a maksimalno ozbilno je shvatila narednu sezonu i rešila da formira tim kadar da izbori Evropu, ali i povrati šampionski pehar u svoje vitrine. Ipak, na put ka Ligi šampiona stao im je Midtjiland i uspeo da ih eliminiše, te će Kiprani ove seone morati da se zadovolje Ligom Evrope ili Ligom konferencija.

Foto: Tanjug/AP

AEK ima iskustva igranja na međunarodnoj sceni budući da su 2019. godine igrali grupnu fazu Lige Evrope. Kiprani su tada redom eliminisali irski Dandok, potom Šturm iz Graca i slovački Trenčin. AEK je tada imao svih šest pobeda! Ipak, u grupnoj fazi naleteli su na Bajer Leverkuzen, Cirih i Ludogorec, skupili su pet bodova što nije bilo dovoljno za plasman u nokaut fazu takmičenja. 

Španac na klupi, Španci "kostur" ekipe

Kao što su nas timovi sa Kipra i navikli, reč je o ekipi koja u svom sastavu ima čak 20 stranaca. Dominiraju Španci, a na klupi AEK-a sedi takođe Španac - Hose Luis Oltra. Perspektivni stručnjak je po prvi put napustio granice svoje zemlje gde je sa dosta uspeha radio u Rasingu, Tenerifama, Kordobi, Majorki, Deportivo La Korunju, Leventeu, Almeriji i Granadi. Ne čudi što Oltra u svakoj liniji tima ima po jednog "zemljaka". 

Čitava ideja dovođenja igrača i stručnjaka sa Pirineja potekla je nakon što su Španci postali prvaci sveta 2010. godine. Od tada, sve više i više španskih trenera i fudbalera stižu u Larnaku, a malo ko se sa Kipra vraća nezadovoljan. 

Foto: Tanjug/AP

Stub odbrane je štoper Mikel Gonazeles koji sjajno sarađuje sa Nenadom Tomovićem. Tu su još i Anhel Garsija, Havijer Espinoza koji drži kompletan vezin red, pojačanje iz Malage Isael Kasas, te dojučerašnji kapiten Osasune koji je nakon 356 utakmica za ponos Pamplone letos zadužio dres AEK-a. 

Posed, kombinacije i sjajna odbrana

Kao i većina španskih trenera i Oltra gaji specifičan stil fudbala. AEK igra dopadljivo, sa velikim posedom i mnogo napadačkih šablona, ali ono što je zanimljivo je činjenica da je velikan iz Larnake prethodne sezone bio najbolji defanzivan tim. Oni su na 32 utakmice primili svega 29 golova, a koliko je AEK "tvrd" rival moglo se videti i u duelu sa Midtjilandom budući da je za 180 minuta viđeno svega dva gola. 

Glavna napadačka snaga je nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Ivan Tričkovski. Makedonac je prethodne sezone bio najbolji strelac sa čak 15 postignutih golova. Od 2016. je u Larnaki, gde igra najefikasniji fudbal u karijeri i za ovih šest sezona je postigao 127 golova. Ipak, već godinama AEK-u izmiče šampionski pehar, a glavni cilj uprave je da se prekine višegodišnji post u Larnaki.

Foto: Tanjug/AP

Kada je reč o finansijama dva tima, Partizan je daleko moćniji i vredniji od AEK-a. Kiprani, po informacijama "Transfermarkta" vrede oko 11.980.000 evra, a najskuplji pojedinac je vezista Gus Lades - 700.000 evra. Isto su procenjeni i Adam Đuriš, te Omri Altman. Sa druge strane, Partizan je procenjen na 37.610.000 evra, a najskuplji je napadač Rikardo Gomeš - 4.000.000 evra.  

Nakon svega što se pročitali, lako je zaključiti. Da je Partizan u boljoj formi i psihološkom momentu nema sumnje da bi bili apsolutni favoriti protiv AEK-a. Ipak, situacija u Humskoj nije sjajna, previranja su na svakom koraku, a četa Ilije Stolice je na startu nove sezone vezala dva neuspeha - remi protiv Niša, a potom i "nula" sa TSC-om. 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Amater

pre 1 godinu

Aek je Midtjiland nadigrao u obe utakmice ali je izgubio na penale...Partizanu ce biti teze sa Aekom i pitanje dali ce uspeti jer imaju mnogo dobrih igraca.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije
Društvo

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije

Nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа, u окviru еpidеmiје priјаvljеnе 22.2.2024. gоdinе, rеgistrоvаnо је 57 slučајеvа mоrbilа, оd којih је 47 pоtvrđеnо u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vакcinе i sеrumе „Tоrlак”, а 10 оbоlеlih оsоbа su коntакti lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnih slučајеvа.

07.05.2024

22:58

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija