• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.07.2022

20:36

DA SE NAJEŽIŠ! PARTIZANOV GOLMAN UBIO DRUGA! Bacio ga u vodu i sutradan odšetao na utakmicu!

Partizan

DA SE NAJEŽIŠ! PARTIZANOV GOLMAN UBIO DRUGA! Bacio ga u vodu i sutradan odšetao na utakmicu!

Podeli vest

Karijera legendarnog golmana Partizana Franje Glazera bila je uprljana je događajem koji ga je obeležio za ceo život. Nakon 50 odigranih šampionata Jugoslavije u fudbalu u periodu od 1923. do 1978, sportske redakcije izračunale su da je „najbolji jugoslovenski fudbalski golman svih vremena“ bio upravo ovaj čuvar mreže, ali mu je situacija kada je oduzeo život mladom sportisti promenila život

Čuveni Franjo Glazer je zbog ubistva iz nehata bio osuđen na dve godine zatvora.

Legendarni golman rođen je 1913. u Sarajevu, a umro u Zagrebu 2003. Jedan događaj progonio ga je do smrti! Naime, on je 1936. u Beogradu napravio potez koji je koštao života tek punoletnog sportistu!

Foto: reprezentacija.rs

 

Jedna grupa fudbalera BSK-a, u kojoj je bio i Glazer, 2. juna našla se na Savi. U jednom trenutku Glazer je sa splava sa kojeg su kupači ulazili u vodu gurnuo osamnaestogodišnjeg levog beka podmlatka BSK-a Rada Stokića.

Nesrećni Stokić, međutim, nije umeo da pliva i udavio se pred Glazerovim očima...Izveštači sa suđenja, koje je održano posle tri i po meseca, beleže da je sudnica bila puna Glazerovih drugova.

- Sportisti su saslušali presudu bez reči, bez uzbuđenja - pisala je "Politika", a  presuda je bila:

Foto: printscreen

 

Dve godine zatvora! Čuveni golman pred sudom je poricao svoju krivicu, tvrdeći da je dečak sam pao, ali je sud poverovao svedoku koji je izjavio da mu je sam Glazer priznao da je Stokića bacio u vodu. Takođe, sud je smatrao da je Glazer „trebalo da predvidi opasnost u koju je gurnuo svog druga“.

Na sudiju i na izveštače ostavilo je loš utisak Glazerovo negiranje krivice i lažno svedočenje nekih njegovih drugova. Kao otežavajuća okolnost uzeto mu je to što se „ravnodušno ponašao i nije ni pokušao da spase druga“ i što je odmah sutradan otišao u Novi Sad na utakmicu „bez interesovanja za mrtvog druga“.

Opšti utisak izveštača sa ovog suđenja bio je da bi Glazer prošao sa uslovnom kaznom da se poneo „otvoreno iskreno, džentlmenski, sportski, onako kako bi to učinio jedan sportista, recimo, u Engleskoj, da je i najmanjim udelom kriv za smrt svoga druga...“

On je karijeru počeo u sarajevskom Hajduku, a kao dvadesetogodišnjak prešao je u beogradski BSK, s kojim je bio prvak Kraljevine Jugoslavije. Zatim je nastupao za zagrebački Građanski. Neposredno po osnivanju FK Partizan 1945. postao je i prvi trener ovog kluba i golman prvog tima. Igračku karijeru završio je u splitskom Mornaru 1949, a kao trener vodio je niz jugoslovenskih klubova - između ostalih Dinamo iz Zagreba i mostarski Velež.

U članku o Glazeru na Vikipediji ništa se od ovog ne pominje. Samo da je 1936. zbog „privatnih razloga“ prešao iz Beograda u Zagreb. Sudeći po podatku da je 1937. već nastupao za Građanski iz Zagreba, kaznu najverovatnije nije ni izdržavao.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

AS AEKA ZA INFORMER: Partizan sam najmanje želeo! Bivši ZVEZDIN igrač imao besanu noć, a evo šta kaže o CRNO-BELIMA!
Fudbal

AS AEKA ZA INFORMER: Partizan sam najmanje želeo! Bivši ZVEZDIN igrač imao besanu noć, a evo šta kaže o CRNO-BELIMA!

Fudbaleri Partizana moraće maksimalno ozbiljno da pristupe duelima sa AEK-om 4. avgusta u Larnaki i nedelju dana kasnije u Beogradu. Pokazali su se Kiprani odlično protiv Midtjilanda, predvodio ih je kapitenski nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i Fiorentine Nenad Tomović, koji je otkrio za Informer.rs da nije mogao oka da sklopi nakon nesrećnog ispadanja, ali i da nije želeo da ide na megdan crno-belima

27.07.2022

16:05

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija