• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.09.2023

17:00

Loše odluke uprave: Partizan ispustio 25 miliona evra

EPA/Starsport.rs

Partizan

Loše odluke uprave: Partizan ispustio 25 miliona evra

Podeli vest

Skandalozno poslovanje uprave Partizana, ispustila maltene sigurnih 25 miliona evra.

Rukovodstvo Partizana imalo je u skorijoj prošlosti realnu priliku da sedmoricu fudbalera proda za 27,5 miliona evra zbirno, a umesto toga zaradilo je 2.550.000 evra. Poslednji koji je napustio klub iz Humske je Fuseni Dijabate. On je otišao u Lozanu za 600.000 evra nakon godinu dana igranja u Partizanu, a imajući u vidu njegove igračke kvalitete, projekcija kluba bila je da će na njemu zaraditi tri miliona evra.

Foto: Starsportphoto

 


Pre Dijabatea bilo je mnogo sličnih situacija, gde uprava nije pravovremeno reagovala i izgubila je milione evra. Recimo, Sejduba Suma je svojevremeno kupljen za 1.650.000 evra, imao je ponude iz Turske i Saudijske Arabije da ode za tri miliona evra, ali je klub tražio šest miliona evra. Na kraju je otišao besplatno. Nemanja Jović je zbog neisplaćenih plata dobio raskid ugovora i otišao, iako je klub tvrdio da ga neće pustiti za manje od pet miliona evra. Slično se desilo i sa Takumom Asanom, iako je prethodno imao ponude iz Turske, Kine i Arabije. Međutim, Partizan je tražio četiri miliona evra i procente od buduće prodaje, a igrač je na kraju pobegao i plate tražio preko suda. Loše se poslovalo i prilikom transfera Đorđa Jovanovića, koji je pušten za 450.000 evra u Lokeren. Kasnije se vratio u Čukarički iz kojeg je otišao za 1,9 miliona evra u Makabi iz Tel Aviva. Procene su bile da je iz Partizana trebalo da ode za više para. Mladi Vanja Vlahović otišao je u Atalantu za 500.000 evra, iako je rukovodstvo na njemu očekivalo da zaradi milione.

Foto: Starsportphoto

 

Najveća greška svakako je napravljena sa Dušanom Vlahovićem. Danas je jedan od najtraženijih napadača planete, Juventus ga je platio Fiorentini 81,6 miliona evra, a iz Partizana je otišao za milion evra. Tačno je da je tada bio na početku karijere, ali lično se Miloš Vazura hvalio da je za Vlahovića imao ponudu Pariz Sen Žermena pet miliona evra i pre nego što je dečko debitovao za prvi tim.
Kad se podvuče crta, dolazi se do zaključka, da je uz malo bolje poslovanje Partizan danas mogao da bude bogatiji za 25 miliona evra. Fudbalski analitičar Ranko Stojić u izjavi za Informer ističe da to nije bila loša namera uprave, već neznanje i neiskustvo.

Foto: Starsportphoto

 

- Odavno se u Partizanu tako radi, ali ne mislim da rukovodstvo ima lošu nameru. Da biste radili dobro posao, morate da imate motivaciju pod broj jedan, pa onda znanje i iskustvo. Tamo niko nema ništa od potrebnog, imali su motivaciju, a sada vidim da i to gube. Shvataju da ne može ništa na silu. A da bi Partizan trenutno bio konkurentan makar u domaćim okvirima, morao bi da radi duplo bolje od svih ostalih. Stigao je do "vrha dna" - objasnio je Stojić.

Iliev: Dijabate dobar posao

Fudbaler Fuseni Dijabate je došao besplatno, mnogo doprineo, a onda otišao za 600.000 evra, tako da je to dobar posao, ocenio je bivši sportski direktor Partizana Ivica Iliev. 
- Koliko ja znam, Dijabate je došao besplatno i za ovih godinu dana prilično je doprineo Partizanu. On je bio jedan od ključnih igrača u evropskim mečevima i to u periodu kada je Partizan igrao dobro u Evropi. Na kraju je prodat za 600.000 evra. Ne mogu da ulazim u detalje, jer ne znam sve okolnosti. Da li je moglo bolje? Pa verovatno je moglo, ali ja to gledam ovako - došao je za džabe, doprineo i igrrački i na kraju i finansijski, dakle to je dobar posao - ocenio je Iliev. 


Finansijska situacija u klubu nije laka, a Partizn nema kredibilitet ni da pozajmi novac, tako da fudbalski analitičar razume da trenutno nije lako tamo raditi.
- Verujem da je Partizanu bilo teško da nađe novac i plati one igrače kojima duguje, kako ne bi mogli da dobiju raskide ugovora i posle ih proda i zaradi. I onaj ko voli taj klub i ko bi možda pomogao, ne veruje više. Nemaju ljudi u klubu kredibilitet i ne mogu da dobiju pozajmice - zaključio je Stojić. 

FUSENI DIJABATE
Pozicija: krilni napadač
Utakmica/golova/asistencija: 45/7/11
Prodat za: 600.000 evra
Projekcija Partizana za koliko je trebalo da ode: 3.000.000E

SEJDUBA SUMA
Pozicija: krilni napadač
Utakmica/golova/asistencija: 114/27/24
Prodat za: besplatno otišao
Projekcija Partizana za koliko je trebalo da ode: 3.000.000E

NEMANJA JOVIĆ
Pozicija: levo krilo
Utakmica/golova/asistencija: 95/11/10
Prodat za: raskinuo ugovor
Projekcija Partizana za koliko je trebalo da ode: 5.000.000

TAKUMA ASANO
Pozicija: desno krilo
Utakmica/golova/asistencija: 77/30/15 
Prodat za: raskinuo ugovor
Projekcija Partizana za koliko je trebalo da ode: 4.000.000

DUŠAN VLAHOVIĆ
Pozicija: napadač
Utakmica/golova/asistencija: 27/3/1
Prodat za: 1.000.000 evra
Projekcija Partizana za koliko je trebalo da ode: 8.000.000

VANJA VLAHOVIĆ
Pozicija: napadač
Utakmica/golova/asistencija: nije debitovao za prvi tim
Prodat za: 500.000 evra
Projekcija Partizana za koliko je trebalo da ode: 2.000.000

ĐORĐE JOVANOVIĆ
Pozicija: napadač
Utakmica/golova/asistencija: 26/4/1
Prodat za: 450.000 evra
Projekcija Partizana za koliko je trebalo da ode: 2.500.000


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija