• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.12.2023

11:00

Partizanovi Brazilci kobni po Zvezdu! Saldanja na potezu

društvene mreže/Informer/arhiva

Partizan

Partizanovi Brazilci kobni po Zvezdu! Saldanja na potezu

Podeli vest

Nadaju se fudbaleri i navijači Partizana da bi pobedom nad Crvenom zvezdom u Humskoj (18.00, Arena 1 premijum) na najlepši način spustili zavesu na jesenji deo šampionata i prezimeli na liderskoj poziciji Superlige Srbije. Oči "grobara" uprte su u najboljeg strelca lige, Brazilca Mateusa Saldanju, koji bi mogao da krene stopama zemljaka koji su ostavili dubok trag u trofejnom srpskom klubu i kupili "grobare" za sva vremena zatresavši mrežu najvećeg rivala.

Mateus Saldanja blista u dresu Partizana od kada je postao 11. Brazilac u Humskoj, prvi još od 2018. godine, otkako se Everton Luiz zahvalio "parnom valjku" i karijeru nastavio u italijanskom SPAL-u.

Bivši špic japanskog Džef junajteda, koji je šest meseci igrao na pozajmici u Nefčiju stigao je kao zamena za ubojitog Rikarda Gomeša.

Fenomenalni Brazilac gura ekipu Igora Duljaja i kada nema podršku saigrača, pa je na 17 superligaških mečeva ove sezone postigao 13 golova i upisao pet asistencija. Gol Zvezdi bio bi šlag na torti robusnog špica. 

 

Foto: Starsportphoto

 

 

 

Malo je reći da je Partizan do sada imao sreću sa "kariokama", mada je bilo i  promašaja. 

Prvi Brazilac u Humskoj bio je Žulijano Roberto Antonelo ili jednostavno – Žuka. On je utabao put ostalima, a navijači Partizana nikada neće zaboraviti kad je srčani vezista postigao gol protiv Crvene zvezde na proleće 2008, iako je igrao povređen, sa napuklom kosti, odnosno sa gipsom na ruci.

Crveno-beli su u Humskoj poveli golom Burzanovića u 23. minutu, a samo šest minuta kasnije na asistenciju Zorana Tošića odlično je reagovao Žuka i levom nogom poslao loptu u Zvezdin gol za konačnih 1:1.

 

 

"Parni valjak" je u sezoni 2016/17. na spektakularan način došao do titule, a najzaslužniji za poslednju titulu crno-belih bili su Leonardo da Souza i Uroš Đurđević. Iako je ofanzivni vezista proveo samo godinu dana na Topčiderskom brdu, to mu je bilo dovoljno da dobije status jednog od najboljih stranaca u istoriji kluba iz Humske. Odigrao je 41 meč, postigao 27 golova i upisao devet asistencija.

Ipak, na tri pogotka u dva večita derbija navijači su mu i dan danas naviše zahvalni. Bio je strelac u prvom derbiju i to u 89. minutu utakmice odigrane u Humskoj za pobedu 1:0.

Ključni meč za Partizanovo osvajanje titule u toj sezoni bio je večiti derbi na "Marakani" u aprilu 2017. Crno-beli su slavili sa 3:1, a goleadu je započeo Leonardo spektakularnim pogotkom iz slobodnog udarca, da bi deset minuta pre kraja meča stavio tačku golom za 3:1.

 

 

 

 

Nije pomenuti dvojac jedini koji je pružao izvanredne partije u dresu "parnog valjka" i pogađao mrežu Crvenu zvezde. Njihov sunarodnik Gabrijel Kleo za godinu i po dana u Partizanu ostvario je sve svoje, ali i želje navijača. Poseban status je stekao samim prelaskom iz Crvene zvezde na crno-belu stranu Topčiderskog brda. 

Napadač iz Brazila je bio je najbolji strelac u Partizanovom pohodu na grupnu fazu Lige šampiona sezone 2010/11. pošto je postigao osam golova na šest mečeva. Bio je prvak Srbije sa crno-belima, a nalazi se i na vrhu liste strelaca Brazilaca koji su igrali u Humskoj, jer je postigao je 42 gola.

Kleo je, međutim, postigao jedan od najlepših golova u istoriji derbija i to u 137. okršaju večitih. Crno-beli su na "Marakani" imali igrača manje, Zvezda je pritiskala, a onda je tinejdžer Adem Ljajić povukaoi kontru i fenomenalno proigrao Klea.

Ovaj je istrčao sa loptom sve do šesnaesterca, a iako ga je s druge strane pratio Almami Moreira, odlučio je da zastane, namesti se i pogodi u dalji ugao. Dovoljno za erupciju slavlja, trk ka jugu i pesme kojim ga partizanovci i dan danas veličaju.

 

 

Još jedan sjajan igrač iz Brazila bio je Everton Luiz. Pamte ga navijači po borbenosti koja je sa tribina često bila ispraćena ovacijama, a defanzivni vezista uvek ponosno ističe koliko je Partizan bitan u njegovoj karijeri.

Bio je deo poslednje generacije kluba koja je osvojila duplu krunu, a mandat u crno-belom dresu obeležio mu je gol u 151. večitom derbiju kad je u poslednjim trenucima meča ispalio projektil više od 30 metara i probušio Damira Kahrimana, tadašnjeg golmana Crvene zvezde. Time je sačuvao čast "parnog valjka" - 1:1.

 

 

Ipak, proslava pogotka izazvala je brojne reakcije. Naravno pozitivne su bile one na crno-beloj, a negativne na crveno-beloj strani Topčidera. Naime, Everton je posle postignutog gola otrčao do severne tribine i zaplesao sambu! 

Špic Partizana Mateus Saldanja najavio je da bi i on voleo da proslavi plesom gol protiv Crvene zvezde, a ukoliko do toga dođe, ostaje da se vidi na kom delu stadiona će to uraditi.

-Mislim samo o derbiju, nadam se da ću imati priliku da proslavim gol plesom! Polusezona je bila duga, mnogi igrači su umorni ali živimo za pune tribine i pobedu u derbiju - istakao je Brazilac.

 

BRAZILCI U HUMSKOJ I UČINAK PROTIV ZVEZDE: 

Anderson Markeš (2011-2012)

Gabrijel Kleo (2009-2011) gol u derbiju

Eduardo Pašeko (2011-2012)

Eliomar Silva (2012-2013)

Everton Luiz (2016-2018)  gol u derbiju

Fabrisio Dornelas (2015-2016)

Viktor Ugo (2007-2008)

Žuka (2007-2009) gol u derbiju

Leonardo (2016-2017) tri gola na derbiju

Vašington (2009-2010)


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija