• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

16.08.2024

07:24

Partizan postavio negativan klupski rekord! Nikada nije primio ovoliko golova u Evropi!

ATA Images

Partizan

Partizan postavio negativan klupski rekord! Nikada nije primio ovoliko golova u Evropi!

Podeli vest

Crno-beli već ispali iz dva takmičenja i još ne znaju za pobedu na međunarodnoj sceni ove sezone, ali to nije sve.

Činjenica da su fudbaleri Partizana ovog leta u Evropi primili čak 12 golova, uz učinak od tri poraza i jednog remija, biće nešto što će crnim slovima ostati upisano u klupsku istoriju. Razlog je vrlo jednostavan - nikada u minulih 79 godina nije se dogodilo da "parni valjak" toliko puta kapitulira na prve četiri utakmice u UEFA takmičenjima.

Posle debakla od kijevskog Dinama u kvalifikacijama za Ligu šampiona i ukupnog rezultata 9:2 u korist Ukrajinaca, očekivalo se da će ekipa Aleksandra Stanojevića uspeti da izvadi fleke u borbi za grupnu fazu Lige Evrope. Međutim, na putu do plej-ofa zaustavio ih je Lugano, koji je prvo slavio u Beogradu sa 1:0, a onda sinoć u revanšu, sa igračem manje, uspeo da šokira srpskog viceprvaka i golom u 111. minutu obezbedi 2:2, a samim tim i prolaz dalje.

Ujedno, na taj način potvrđen je i već pomenuti negativni rekord. Samo još u dva navrata se dogodilo da crno-beli prime dvocifren broj pogodaka na dva dvomeča, a od poslednjeg puta prošle su čak 22 godine.

Tačnije, u sezoni 2002/03, kada je Partizan igrao tadašnji Kup UEFA pod vođstvom trenera Ljubiše Tumbakovića. Odbrana je kapitulirala deset puta, ali su čak i onda ostvarene dve pobede, remi i jedan poraz. Prvo je izbačen lisabonski Sporting (3:3, 3:1), a potom je usledila eliminacija od praške Slavije (3:1, 1:5).

Foto: Starsportphoto

Stručni štab Partizana

Pre tog slučaja, ostala je upamćena i sezona 1989/90, odnosno učešče u nekadašnjem Kupu pobednika kupova. Na klupi je sedeo čuveni Ivan Golac, a "parni valjak" je za rivale imao škotski Seltik (2:1, 4:5) i holandski Groningen (3:1, 3:4). Jeste vadio 11 puta loptu iz mreže, ali je i došao do četvrtfinala, gde je kasnije eliminisan od Dinama iz Bukurešta.

Ono što danas gledamo teško da može da se poredi sa tim vremenima. Činjenica je da Partizan ne liči na sebe, da ne može da savlada ni, ruku na srce, prosečne evropske timove kao što je Lugano. I to je ono što najviše boli navijače, jer ne tako davno, pred crno-belima su padale ekipe poput Njukasla, Šahtjora, AZ Alkmara, Augzburga, Jang bojsa, Moldea, praške Sparte, Kelna...

Foto: EPA Images

Crno-belima ni igrač više nije pomogao protiv Lugana

Posle još jednog bolnog iskustva na stadionu u Tunu, ostala je još samo jedna šansa da klub sa Topčiderskog brda obezbedi jesen u Evropi ove sezone i još najmanje šest utakmica. To je plej-of za Ligu konferencija protiv Genta, koji će u prvom duelu gostovati u Beogradu narednog četvrtka.

Protivnik je izuzetno jak i neugodan, a na sve to, crno-beli neće imati podršku sa tribina na svom stadionu, jer ih je UEFA ponovo kaznila.

Foto: FK Partizan

Svetozar Marković

- Ostaje velika žal zbog revanša sa Luganom, jer mislim da ovakvu šansu ko zna kad ćemo opet imati. Do njihovog crvenog kartona smo igrali dobro, stvarali šanse, ali nismo bili dovoljno odlučni kada smo ostali sa igračem više. Sad moramo da namestimo glave i damo sve od sebe u preostala dva meča, koja su nam najvažnija u prvom delu sezone - rekao je kapiten Svetozar Marković, koji je bio i strelac protiv Švajcaraca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija