• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Radošević

03.02.2018

16:36

NOVAK NA TERENU VEĆ U MARTU!? Doktor Bumbaširević objasnio kakvu je operacio imao Đoković!

Tenis

NOVAK NA TERENU VEĆ U MARTU!? Doktor Bumbaširević objasnio kakvu je operacio imao Đoković!

Podeli vest

Najbolji srpski teniser Novak Đoković potvrdio je da je imao operaciju lakta, a na teren bi moga da se vrati već u martu, rekao je za Informer prof. dr Marko Bumbaširević

Profesor doktor Marko Bumbaširević, specijalista za ortopediju i traumatologiju, član SANU, cenjeni mikrohirurg i predsednik Evropskog udruženja mikrohirurga, kaže za Informer da bi Novak mogao brzo da zaigra ponovo ako je tačno da mu je samo odstranjena "lutajuća kost".

Prema nekim informacijama Đoković planira da se vrati na teren na turniru u Indijan Velsu, koji počinje 8. marta.

- Ako je slobodno telo u laktu samo izvađeno, onda bi mogao da se vrati na teren u martu, mada je to malo verovatno. U slučaju da je urađena bilo koja rekonstruktivna procedura, onda se dužina oporavka menja - objašnjava prof. dr Bumbaširević.

Samo hirurg koji je, i ako je, operisao Novaka može da zna pravo stanje njegovog laktaProf dr Marko Bumbaširević, mikrohirurg

Predsednik Srpske ortopedsko-traumatološke asocijacije ipak naglašava da samo hirurg koji je operisao Novaka može tačno da predvidi kako će teći oporavak, jer sve zavisi kakav je bio patoanatomski nalaz intraoperativno i kakva je vrsta operacije bila.

- U slučaju slobodnog tela, u zavisnosti od veličine i tipa, ono se može izvaditi iz lakta ili vratiti na mesto odakle je odvojeno. Takođe, ukoliko je to nemoguće, onda postoje metode koje služe da poprave stanje hrskavice. Takve vrste povreda mogu da izazovu nestabilnost u laktu. Ljudi koji se ne bave sportom možda ne bi ni primetili problem, jer obično nemaju potrebu da u potpunosti ispruže lakat, ali teniseri stalno to moraju da rade i maksimalno opterećuju zglob - istakao je prof. dr Bumbaširević.

Profesor doktor Marko Bumbaširević pojasnio je za Informer termin "lutajuća kost".

- To znači da je neki deo kosti ili hrskavice odvojen od ostalog dela kostiju i pravi problem u laktu, zaglavljuje ga recimo, pa stvara otok, bol i blokira lakat. U takvim stanjima obično dolazi do oštećenja hrskavice. Sve to doprinosu razvoju degenerativnih promena lakta. Lakat zbog slobodnog tela u njemu otiče, zbog nadražaja ovojnice u zglobu. Samo hirurg koji je, i ako je, operisao Novaka može da zna pravo stanje njegovog lakta - zaključio je prof. dr Bumbaširević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zkačar

pre 6 godina

Ne mogu da shvatim da profesor Bumbaširević , kao svetska veličina , nije konsultovan.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija