• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.02.2022

19:30 >> 20:55

NOVAK OTVORIO DUŠU PRED SRBIJOM! Vakcina? Sve je moguće! POGREŠIO SAM, ali SADA želim da igram BOLJE NEGO IKADA! Pričao o Medvedevu, Nadalu, budućnosti...

printscreen

Tenis

NOVAK OTVORIO DUŠU PRED SRBIJOM! Vakcina? Sve je moguće! POGREŠIO SAM, ali SADA želim da igram BOLJE NEGO IKADA! Pričao o Medvedevu, Nadalu, budućnosti...

Podeli vest

Novak Đoković je u emisiji "Oko" na RTS "otvoriti dušu" i pričao o svemu što mu se desilo u Australiji, koroni, vakcini, šta dalje ako ne bude mogao da igra...

Novak Đoković je prekinuo ćutanje i prvi put javnosti u Srbiji otkrio šta je sve prolazio u Australiji. 

Ne krije Novak, želi da se vrati u Australiju, na "Rod Lejver" arenu na kojoj je osvojio devet trofeja. Takođe, ponovio je da za sada ne želi da se vakciniše, svestan da zbog toga ne može da zna na kojim će turnirima igrati posle Dubaija.

Vakcina?

Trenutno sam odlučio da to ne uradim. Spreman sam za posledice i to je odluka koju sam doneo samostalno i tako je bolje za mene,
Novak Đoković 

- Držim otvoren um, nisam isključiv, sve je u životu moguće. Trenutno sam odlučio da to ne uradim. Spreman sam za posledice i to je odluka koju sam doneo samostalno i tako je bolje za mene - kazao je za RTS Novak Đoković.

Novak je u opširnom razgovoru rekao i da su mu mnogi teniseri privatno slali poruke podrške, da suuz njega bili Aleksandar Zverev i Nik Kirjos koji ga je iznenadio kao i Danil Medvedev.

Rus mu se javio 45 minuta posle poraza od Rafaela Nadal u finalu AO.

Priznao je prvi teniser sveta da je bio spreman da ne ide na Australijan open.

- Nisam imao dilemu, znao sam da ne mogu da idem. Bio sam spreman da ne idem. Do trenutka kad mi se ukazala prilika za medicinsko izuzeće. Svi igrači su dobili tu mogućnost, da postoji mogućnost aplikacije za to. Morali ste da prođete proceduru, priložite medicinske dokumente, kako biste bili deo procesa. Bitno je reći da su dva nezavisna medicinska panela analizirali dokumentaciju anonimno. Nisu znali da sam ja u pitanju. Ne hvatajte me za reč, ali znam da je uručeno više od 20 medicinskih izuzeća. Što se tiče mog izuzeća, nevakcinisan status i skorašnja infekcija virusom i određeni nivo antitela, imali smo nas troje. Jedan hrvatski trener i češka teniserka, ušli su u Australiju 10 dana pre mene. Nije bilo nikakvih problema, ali se on odjednom stvorio kad sam ja došao. Onda su i njima ukinuli vize i morali su i oni da budu deportovani.

 Lebrona, Ronalda, Mesija ... verovatno ne bi graničnik Australije ispitivao usred noći kao Đokovića.

- Važno je uzeti u obzir činjenicu da su pravila ista za svakog kada je u pitanju pandemija. Ja sam ta pravila poštovao i pratio i nisam koristio svoj privilegovan status kao najboljeg igrača sveta da bi silom ušao u zemlju. Uslovi u hotelu su bili teški i ništa slično nisam doživeo. Više bih se posvrnuo na te ljude koji su zatvoreni već 9 godina u tom objektu. Mojih sedam dana je ništa naspram toga. Hteo sam da se vidim sa njima, ali je to bilo zabranjeno da izlazim o iz sobe. Teško im je, to je jedan globalni problem i da ćemo moći da nađemo bolje rešenje. Potrudiću se da nađem način na koji mogu da im pomognem.

Jeste li razmišljali da odustanete, bilo je pitanje voditelja.

- Imao sam kratak period slobode, malo vremena da nadoknadim ono što sam izgubio 4-5 dana i sve je bilo usresređeno na pripreme za AO. Trenirao sam i bio mentalno spreman da učestvujem! Nisam se oglašavao za javnost jer nisam osećao da je momenat! Nažalost, epilog je svima poznat. Većinu vremena proveo sam u advokatskim kancelarijama! Morao sam da budem deportovan i da se pomirim sa činjenicom... - rekao je između ostalog Novak tokom intervjua.

Foto: Rojters

 

UŽIVO OBRAĆANJE NOVAKA ĐOKOVIĆA:

- Ne znam da li će stvari biti iste kada se vratim na teren! Nadam se da energiju usmerim u pozitivnom smeru i izvučem iz nje gorivo! Postoji dodatni motiv da zaigram bolje nego ikad! 

- Nadam se da će Dejvis kup i ATP kup služiti i dalje kao odskočna daska teniserima! Srećan sam kada prezentujem Srbiju!

- Premotavao sam film šta sam uradio loše protiv Zvereva na OI! Igrao sam do tada fenomenalno, vodio u tom meču! A onda sam osetio da sam na rezervama snage i fizičke i mentalne!Učestvujem u sportu gde je neminovan pritisak i nisam imao dovoljno vremena da budem maksimalno spreman!

Foto: reuters

 

Ciljevi, osvojili ste sve, ali je Nadal uvećao prednost...

- Olimpijska medalja (zlatna) je velika želja! Nažalost nisam to još uspeo, radiću na tome da budem što spremniji da dam maksimum u Parizu, jer planiram da predstavljam Srbiju tamo! 

Porede vas sa Muhamedom Alijem koji nije boksovao pet godina, ali nemate baš pet godina?

- Kako vi znate da nemam pet godina(smeh)!?

Foto: Rojters

 

Imate li u vidu da vas sve ovo omete u cilju?

- Biram da se usresredim na stvari koje sam već ostvario! Ostvario sam velike rezultate i zahvalans am na tome, a ne gledam stvari u deficitu! Šta budućnost donosi - to ne znam! Imam još vremena!

Razmišljate li o vakcinaciji?

- Spreman sam da snosim posledice svoje svesne i samostalne odluke, ali sam otvorenog uma!

Imate li plan turnira?

- Trenutno sam u situaciji da ne zavisi od mene! Znam da mogu da igram u Dubaiju, uzbuđen sam, a najviše se nadam Grend slemovima! Pravila se konstantno menjaju, a samo otvorenog uma trudim se da razumem celu ovu situaciju! Trudim se da kao sportista troduplo proverim sve što ulazi u mene i ako se pola procenta nešto promeni, ja to osećam! Ja sam samo obazriv i uzimam vreme za sebe...Biću spreman i željan da nastavim sa karijerom!

Foto: Tanjug

 

O nadimku Novaks?

- Uvek ima onih koji vas podržavaju i ne podržavaju...

Pred finale Nadal se prirpemao, a u Španiji su se održavali protesti protiv kovid mera i nose se simboli Novaka Đokovića...?

- Ja sam se uvek zalagao i podržavam nezavisnost za svakog čoveka! Toga se pridržavam i ne ulazim u politiku bilo koje zemlje! Ne sviđa mi se to što me etiketiraju!

Borite se za sve igrače, posebno one koji teže žive i manje zarađuju... Jel problem sukob sa ATP-om?

- Ja nemam ništa protiv ATP-a, PTP mora da postoji jer je to projekat već 30-40 godina i mnogi su probali, ali nisu uspeli! Mi smo u tome uspeli i razumem da je naišlo na otpor od strane vodećih ljudi! ATP jeste najveća svetska ogranizacija za muški tenis i poštujem ih, jer sam i sam član! Nikad nisam pomislio šta mi ovo treba iako su mi mnogi skretali pažnju da ne treba sada da se bavim PTP-om.. Ali, nikad nije trenutak i uvek je trenutak! Osetio sam zajedno sa Vašekom da je pravi trenutak da se ujedinimo imamo podršku nekoliko stotina igrača i igračica! Želimo da proširimo količinu igrača i igračica koji mogu da žive od ovog sporta! Najviše 50 nas može da živi od ovoga, a to je alarmantno! Glas ostalih se ne čuje, a mi želimo da nađemo rešenja!  

Trocikog nije iznenadilo ćutanje kolega?

- Poštujem kolege i imam razumevanje jer su neki odlučili da se ne oglase, a neki da me iskritikuju! Želeo bih da su imali mogućnost ili želju da me kontaktiraju, pa da onda zaključe! Opet, razumem...Sva pažnja je bila na meni, dobijali su pitanja o meni kada su želeli da pričaju o sebi! Razumem sve! Kirjos me je najviše iznenadio! Hvala njemu, Medvedevu, Zverevu, Aliz Korne... dobio sam od nekih poruke lično, ne preko medija...

- Mediji su bitni za moj sport, ali i svaki sport. Ipak, ova situacija je drugačija, nije prijatno da pratim sve što se dešava i zato sam želeo priliku da ispričam svoju verziju priče! Nisam se ranije oglašavao, jer sam poštovao AO i svoje kolege! Nisam želeo da odvučem pažnju sa njih!

Foto: Rojters

 

Da li biste osvojili Australiju 10. put?

- Sviđale su mi se moje šanse! Svaki put kada zakoračim tamo osećao sam se kao u svom dvorištu, u svojoj kući... iz poštovanja prema Rafaelu Nadalu ne bih sada rekao da li bih osvojio, ali da sam imao dobre šanse- jesam! 

Jeste li razmišljali da odustanete?

- Imao sam kratak period slobode, malo vremena da nadoknadim ono što sam izgubio 4-5 dana i sve je bilo usresređeno na pripreme za AO, trenirao i bio mentalno spreman da učestvujem! Nisam se oglašavao za javnost jer nisam osećao da je momenat! Nažalost, epilog je svima poznat i većinu svog vremena proveo sam u advokatskim kancelarijama! Morao sam da budem deportovan i da se pomirim sa činjenicom---

- Molitve i podršku sam osećao! Pogled iz sobe nije bio tamo gde su bili naši ljudi, ali sam ih čuo! Puno sam sati provodio tamo! Zahvalan sam na svemu, posebno na podrsšci srpske dijaspore! "Veseli se srpski rode" je bila tamo himna! To cenim i zato želim i da se vratim tamo i lično im se zahvalim!

Foto: Tanjug/AP

 

O hotelu?

- Ne bih o uslovima, iako su bili teški! Nisam to očekivao, ali morao sam da prihvatim! Osvrnuo bih se na ljude koji su zatvoreni tamo već devet godina, a mojih sedam dana je ništa za to! Izuzetno im je teško, to je globalni problem i nadam se boljem rešenju koja imaju prava! Potrudiću se da nađem način da im pomognem, ali nije moja pozicija da komentarišem politiku neke zemlje, a odrastao sam devedesetih gde je bilo izbeglica koji su izgubili dom, nisu imali hrnau ni piće, a to ne bi smelo da se dešava...

Možete li da zamislite da se ovo desilo Džejmsu, Ronaldu, Mesiju?

- U ovakvim situacijama, pravila su ista za svakog! Meni su pravila bila jasna od početka! Ja sam ih pratio i nisam iskoristio svoj status da bih na silu ušao u njihovu zemlju!

- Oglasio sam se na instagramu pre AO da bih bio transparentan! Ne žalim zbog toga, a da li bi sve bilo drugačije da to nisam uradio - ne znam! Tako je moralo biti!

- Vaspitavan sam i odrastao sam u domu i kulturi gde se vrednuje iskrenost i otvorenost i tako sam i postupio! Svestan sam da se moje ime provlačilo kao neko za koga se nagađa da nije vakcinisan! Trudio sam se da zadržim svoj stav i status privatan i da je to samo moja stvar. Nikada nisam mislio da ću morati da pričam o tome javno da bih igrao tenis! 

- Ja sam mislio da neću ići u Australiju, ali kada se ukazala šansa, naravno da sam je iskoristio! Dva nezavisna medicinska panela su odobrila i to anonimno! Znači nisu znali da sam ja u pitanju,a više od 20 je odobreno! Isto što i ja smo imali nas troje, Čehinja, hrvatski trener i ja! Oni su ušli bez problema, ali ja ne! Kasnije su i njima poništili vize i deportovali ih!

Foto: Tanjug/AP

 

- Greška je bila, ne poričem to što sam se fotografisao i radio intevrju za L'Ekip! Njihova nagrada mi mnogo znači, poštovao sam taj medij i novinara i saznao sam za PCR test dan ranije, razmišljao sam šta da radim! Odlučio sam šta sam odlučio, imao sam masku, bio udaljen, srećom niko se nije zarazio! On je izašao u javnost i to potvrdio, ali pogrešio sam! Svi smo mi ljudi i nemam problem da to kažem!

Trener KK Barselone je rekao da će kazniti igrače sto su se slikali sa vama...

- Prisustvovao sam raznim događajima, a nakon što je jedan košarkaš bio zaražen uradio sam test! Antigenski test je bio negativan, nisam imao simptome i tada sam uručio nagrade deci! Tek kasnije sam dobio PCR test! Taj antigenski mi je dao jasnoću situacije da mogu da prisustvujem...Čeka se pcr test 24h, radim ih često, gotovo svaki dan, jer mnolgi pokazuju da jesi pa nisi- pa sam hteo da uradim dupli, a nisam imao nikakave simptome!

- Ne trudim se da budem lažno skroman, smatram sebe jednakim sa svim ljudima! Nikola Mirotić je izvanredan čovek, poštujemo se i drago mi je što sam podržavao KK Crvenu zvezdu i njega koji je došao sa svojim klubom! 

- Ne bih se bavio pretpostavkama! Ne kajem se što nisam uzeo pasoš Velike Britanije! Zadovoljan sam što predstavljam Srbiju! Ne žalim se što sam prolazio kroz golgote u životu, jer znam da su mnogi prošli gore od mene! Imao sam sreću da se bavim onim što volim, a uz sve to imam i finansijske benificije! Trudim se da živim u sadašnjem trenutku i svako nosi krst koji može da ponese! Daleko od toga da sada sedim i govorim koliko mi je teško! Zahvalan sam na svemu što mi je Bog dao! 

Foto: Tanjug

 

Medvedev se javio Đoković 45 minuta posle finala.

- Danil Medvedev je dobar momak i sa njim sam oduvek imao sjajan odnos! On je jako cenio što sam mu pomogao kada je bio junior! Kada se probijao, dosta sam trenirao sa njim, davao mu savete za njegovu ličnu karijeru! Jednom smo leteli zajedno na Dejvis kup i bio je zahvalan i cenio je to! Postali smo veliki rivali, posebno u 2021. godini, a on je 45 minuta nakon kraja meča meni poslao poruku! Ne bih da ulazim u sadržaj poruke, ali je bila podrška obostrana! Uvek sam se trudio da uzdižem kolege, ali i da imam svoj stav i znam ko sam i šta sam!

Foto: Tanjug/AP

 

- Nije mi bilo lako da gledam finale AO, želeo sam i sam da budem tamo! Ja kada ispadnem ili ne učestvujem, nemam toliko naviku da prati, posebno ne u ovoj situaciji! Ipak, sin i supruga su mi zdušno navijali, pa sam morao da gledam sa njima, ali nisam ceo meč! Bilo mi je interesantno da ih gledam! Ja nisam navijao, bio sam neutralan! Ko god da je pobedio - ja sam izgubio! 

Foto: Reuters

 

Odmor u Crnoj Gori!

- Ovog puta su se otvorile dve,tri nedelje i obišao sam zavičaj! Obišao sam i Jasenovo polje, gde je nekada tamo bila naša porodična kuća! Imao sam čast i privilegiju da uposznam mitropolta! Patrijarha Porfirija sam takođe video i vidao rane...

Novak želi da se vrati u Melburn.

- Uvek ću se sećati Melburna po lepim stvarima! Mnogo lepih i profesionalnih i ličnih momenata sam tu doživeo! Nemam ništa protiv naroda u Australiji, a rezultati su dokaz kako se osećam svaki put kada sam tamo! Želim da se vratim ponovo tamo i igram na Rod Lejver areni! 

- I prošlo je i nije! Osećam se bolje nego dok sam boravio u Australiji! Život ide dalje! Imam dvoje dece i mnogo toga što me raduje! Doživljavam i dalje čudan osećaj koji nisam ranije...

19:30 - Dobar dan i dobro došli na lajv blog portala Informer.rs, na kojem možete uživo pratiti obraćanje tenisera sveta, Novaka Đokovića!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sofronije

pre 2 godine

BOLJE TI JE DA ĆUTIŠ GOVNO SEKTAŠKO I DA PLATIŠ POREZ !!!! GDE JE MEDALJA ?!!!! KAD ĆEŠ BRE DA VRATIŠ UZURPIRANE TERENE NA DORĆOLU GOVEDO JEDNO !!!!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17