• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.03.2022

09:44

Ana i Jelena su harale SVETOM, a sada nas nema NIGDE! ŠTA SE DESILO SA SRPSKIM ŽENSKIM TENISOM?

AP/Rojters

Tenis

Ana i Jelena su harale SVETOM, a sada nas nema NIGDE! ŠTA SE DESILO SA SRPSKIM ŽENSKIM TENISOM?

Podeli vest

Novak Đoković je pokorio planetu i godinama dokazuje da je zasluženo jedan od najboljih, a za mnoge i najbolji teniser svih vremena! Sa druge strane, imala je naša zemlja čime da se diči i kada su teniserke u pitanju, a srpski navijači su se budili noću da bi na delu gledali Anu Ivanović i Jelenu Janković koje su bile liderke WTA liste

Ponosna je Srbija na Novaka Đokovića, čoveka koji je pokazao da, iako si iz male zemlje, bez "leđa" i večito osporavan i spotican, možeš da uspeš!

Postao je sjajni teniski as rekorder po broju nedelja na prvom mestu ATP liste, ispisao je istoriju "belog sporta" u mnogo čemu i postao na taj način "besmrtan".

Foto: Tanjug

 

Kada govorimo o uspehu naših tenisera, ne smemo da zaboravimo igračice koje su bile na tronu i zbog kojih su se mnoge devojčice sa ovih prostora prosto "zaljubile" u reket!

Foto: Tanjug

 

Naša zemlja je i u konkurenciji dama bila je u samom vrhu, pošto je imala dve najbolje teniserke sveta! Tako nešto nije pošlo za rukom ni mnogo većim i bogatijim državama!

Bila je 2008. godine kada je Ana Ivanović bila na čelu WTA liste, dok je drugo mesto zauzimala Jelena Janković. Srbi su tada potpuno "odlepili" za tenisom, budili se noći, pratili naše šampionke koje su u tim momentima bile nedostižne za teniske gromade poput Šarapove, Kuznjecove, sestre Vilijams...

Foto: Reuters

 

Iako se nisu dugo zadržale na liderskoj poziciji, ostalo je upisano u istoriji da je Srbija imala dve igračice koje su pokorile svet! Ana Ivanović je ukupno 12 nedelja bila na čelu WTA liste i to u dva navrata tokom 2008. godine, dok je Jelena provela jednu nedelju na čelu 2008. godine, a onda krajem te i početkom 2009. godine, još 17 nedelja. Interesantna je činjenica da je Jankovićeva bila prvakinja sveta iako se nikada u karijeri nije okitila nijednom Grend slem titulom! 

Sada nekadašnje prve dame "belog sporta" uživaju daleko od teniskog terena, kao porodičnje žene ostvarene u ulozi majke i gledaju kako se posle njih i dalje ne dešava mnogo toga na šta bi srpski ženski tenis mogao da bude ponosan! Bez sumnje, Srbija ima talentovane igračice, ali je činjenica da nema "onog nečeg" što je krasilo Anu i Jelenu! 

Foto: Reuters

 

Zapravo, mnogima deluje nestvarno da zemlja sa nešto više od sedam miliona stanovnika ima najboljeg igrača sveta, ali isto tako deluje nelogično i da u 2022. godini nemomo igračicu koja je makar u prvih 100! Najbolje rangirana srpska teniserka na poslednjoj listi objavljenoj ovog ponedeljka je Aleksandra Krunić, koja je na 118. poziciji. Odmah iza nje je Nina Stojanović koja je dugo bila najbolje plasirana, dok 146. poziciju zauzima Olga Danilović, devojka kojoj su mnogi teniski znalci prognozirali lepu budućnost.Ivana Jorović je tek na 505. mestu...

Foto: Starsportphoto

 

Za sada je u domenu mašte da neka od naših devojaka ponovi uspeh koji je 2008. godine ostvarila Ana Ivanović osvojivši Rolan Garos, a uz to je igrala i finale Australijan opena!

Sadašnja gospođa Švajnštajger je godiinu dana ranije stala u polufinalu Vimbldona. Jelena Janković je uspela u karijeri da dogura do četiri grend slem polufinala, jedno na Australijan openu i tri na Rolan Garosu.

Foto: reuters

 

Bilo kako bilo, srpska sportska javnost se nada da će se desiti "bum" i da ćemo se ponovo radovati  nekoj novoj Ani i Jeleni! 

Sa druge strane, teniseri su znatno uspešniji od svojih koleginica, pa je tako pored Novaka Đokovića koji je ponovo prvi na svetu, Filip Krajinović 40. dok je šest pozicija iza njega Dušan Lajović! Lep napredak je ostvario 22-godišnji Miomir Kecmanović koji 48. na svetu nakon što je dogurao do četvrtfinala na Indijan Velsu i tako napredovao za 13 pozicija! Upravo u Kecmanoviću koji je nekada bio 1. junior sveta mnogi vide Novakovog naslednika, odnosno nekog ko može biti u samom vrhu svetskog tenisa. Iza Kecmanovića je Dušan Lajović, koji je trenutno 53. teniser sveta!

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 2 godine

desio se prosparitet .. pare .. lagodan zivot .. porodica ... a za tenis mora svakodnevan trening .. i to je to ..

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija