• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.06.2022

09:12

TEKTONSKE PROMENE U TENISU! Novak predložio slušalice, Federer će biti besan, a Nadal srećan...

reuters

Tenis

TEKTONSKE PROMENE U TENISU! Novak predložio slušalice, Federer će biti besan, a Nadal srećan...

Podeli vest

Spremaju se radikalne promene u tenisu, ATP je u utorak najavio da će od 11. jula početi probni period u kome će igračima na mečevima kvalifikacija i ATP turnira biti dozvoljen takozvani koučing, odnosno konsultacije sa trenerom tokom meča

Spremaju se radikalne promene u tenisu, ATP je u utorak najavio da će od 11. jula početi probni period u kome će igračima na mečevima kvalifikacija i ATP turnira biti dozvoljen takozvani "koučing", odnosno konsultacije sa trenerom tokom meča.

Eksperiment će biti primenjivan i tokom Ju Es opena i na završnom mastersu u Torinu. Već je ATP isprobavao razne opcije koje bi dozvolile igračima komunikaciju sa trenerima uključujući i komunikaciju putem hedsetova i konsultacije na terenu.

Novak podržao koučing

Ovoga puta biće isprobana opcija komunikacije sa trenerom van terena. Sličan eksperiment već je u toku na WTA turu na kome je, za razliku od muškog tenisa, koučing bio dozvoljen i ranije.

Novak Đoković je pre nekoliko godina podržao ideju o "koučingu".

- Znam da se o tome razmatra, ali to mora da bude u prihvatljivom trenutku. Ograničeno zbog pravila, onaj ko servira diktira vreme između poena - rekao je pre pet godina Đoković koji je često na udaru kritika jer suviše se dugo sprema za servis.

Uslovi koučinga

Već je ATP isprobavao razne opcije koje bi dozvolile igračima komunikaciju sa trenerima uključujući i komunikaciju putem hedsetova i konsultacije na terenu. Ovoga puta biće isprobana opcija komunikacije sa trenerom van terena.

 Koučing će biti dozvoljen pod sledećim uslovima: trener mora da sedi na mestu predviđenom za njega u boksu igrača, komunikacija (verbalna ili neverbalna) je dozvoljena samo u slučaju da ne prekida igru i ne ometa protivnika, verbalna komunikacija dozvoljena je samo kada je igrač na strani terena gde se nalazi njegov boks, neverbalna komunikacija dozvoljena je sve vreme, trener ne sme da razgovara sa igračem kada on iz bilo kog razloga napusti teren, kazne ostaju na snazi za svaku zloupotrebu navedenih pravila.

Na kraju sezone sabraće se utisci i izvršiti dodatne procene što će dovesti do odluke da li će koučing na ovakav način postati dozvoljen ili ne.

- Na glavnom sudiji je da prosudi da li je to dugo ili prekratko. Ali pričaju da je 7-10 sekundi prihvatljivo između poena. U tom periodu možeš da komuniciraš sa trenerom. Čuo sam o tome u Milanu, nisam siguran da li je tačno, da će pokušati da slušalicama. Mislim da je to zanimljiva ideja. Slušalice bi omogućile intiman razgovor gde bi se osećali prijatnije jer bi osećali prisustvo trenera. Mislim da je to dobra ideja i iz komercijalnih razloga, mnogo kompanija bi se uključile u finansiranje tenisa što bi bilo sjajno.

Federer protiv 

Ova odluka se neće dopasti Rodžeru Federeru, ali mu je ATP barem ispunio želju.

- Ako se to ikad uvede, nadam se da će se dogoditi nakon što ja završim karijeru. Mislim da to nije potrebno i nije pravedno. Nemaju svi para za trenera, zar ne? Tenis bi trebalo da bude sport bez "koučinga“ - rekao je Federer 2014.

Foto: tanjug/ap photo

Rodžer Federer je protiv razgovora sa trenerom

Rafael Nadal je često, dok mu je trener bio Toni, ćaskao sa njim tokom meča, pa je razbesneo Stena Vavrinku. Nema sumnje da će sada Rafa biti srežan zbog ove oduke ATP-a.

Foto: printscreen

Rafael Nadal će podržati odluku ATP

- Nadal i njegov stric su prevršili svaku meru! Nadal je upozoren na "koučing", ali nastavili su da se ponašaju neprofesionalno. Pre svakog servisa Toni je uzvikivao neko ime. Zavisno od tog imena, Nadal je igrao na forhend ili bekhend stranu. To je i sudija uočio, i trebalo je da ga kazni, ali nije to uradio jer je Rafael to što jeste - izjavio je Vavrinka pre nekoliko godina.


Ovom novitetu na ATP turu najviše će se obradovati Stefanos Cicipas i njegov otac Apostolos, koji veoma često komuniciraju tokom mečeva i zbog toga Stefanos neretko dobija opomene i kazne.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Senna

pre 2 godine

Očekujem i "zeleno svetlo" za doping. To bi Nadalu "opralo " ruke

sledeća vest

Vesti

TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!
Live TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!

Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.

27.07.2024

22:05

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)
Live TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.

27.07.2024

19:43

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija